Bij Alrijne behandelt en begeleidt een team van in diabetes gespecialiseerde internisten en verpleegkundigen u. Uw internist of verpleegkundig specialist bepaalt samen met u de beste behandeling, schrijft medicijnen voor, houdt uw gezondheid in de gaten, kijkt of uw suikerziekte complicaties geeft en zorgt dat er regelmatig bloed bij u wordt geprikt. Als het nodig is verwijst uw internist of verpleegkundig specialist u door naar een andere arts binnen of buiten ons ziekenhuis.
De diabetesverpleegkundige staat u bij met informatie, instructie en advies over bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen, de insulinepomp of het gebruik van de glucosemeter. Daarnaast mogen zij ook diabetesmedicatie voorschrijven. Ook begeleiden wij zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Hierbij werken het diabetesteam, gynaecologen, verloskundigen, diëtisten en de medewerkers van de kraamafdeling nauw samen aan optimale zorg voor de zwangere vrouw en haar ongeboren kind.
Polikliniek Diabetes Leiden
Telefoon: |
071 517 8308 |
---|---|
Routenummer: |
41 |
Polikliniek Diabetes Leiderdorp
Telefoon: |
071 582 8050 |
---|---|
Routenummer: |
115 |
Polikliniek Diabetes Alphen aan den Rijn
Telefoon: |
0172 467 050 |
---|---|
Routenummer: |
34 |
Ons team bestaat uit drie internisten/endocrinologen, één verpleegkundig specialist en vijf diabetesverpleegkundigen. Wij behandelen en begeleiden u op een laagdrempelige manier.
dr. N. (Nienke) Kelderman - Bolk
Internist/ Endocrinoloog
dr. C.F.A. (Carmen) Eustatia - Rutten
Internist/ Endocrinoloog
dr. S.W. (Simon) Kok
Internist/ Endocrinoloog
P. (Paula) Warmerdam - Elbers
Verpleegkundig specialist diabetes/endocrinologie
P.M. (Ellen) Zwetsloot - van Roosmalen
Diabetes-verpleegkundige
P.J.M. (Petra) Noordermeer - Hazes
Diabetes-verpleegkundige
E.N. (Eveline) van Esch
Diabetes-verpleegkundige
P.G. (Petra) van der Krogt
Diabetes-verpleegkundige
R. (Rosanne) Guijt
Diabetes-verpleegkundige i.o.
M. (Miranda) van Veen
Diabetes-verpleegkundige i.o.
Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een van meest voorkomende chronische ziektes in Nederland. Als u suikerziekte heeft, kan u lichaam de glucosewaarde in uw bloed niet goed meer reguleren. Doorgaans reguleert het lichaam deze waarde zelf met het hormoon insuline. Bij mensen met suikerziekte maakt het lichaam geen insuline meer aan (type 1) of reageert het lichaam niet meer voldoende reageert op insuline (type 2). De glucosewaarde in uw bloed stijgt daardoor sterk. Als er gedurende lange tijd teveel glucose in uw bloed zit, is dit schadelijk voor uw lichaam en organen, zoals bijvoorbeeld ogen, nieren, hart en bloedvaten).
Als u suikerziekte heeft, heeft dit grote gevolgen voor uw leven. Gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn extra belangrijk. Bovendien zijn veel mensen afhankelijk van tabletten die de waarde in het bloed onder controle te houden. Ook kan het nodig zijn dagelijks insuline te spuiten en de glucosespiegel te controleren.
Zie alle vragen van DiabetesZwangere vrouwen kunnen tijdens hun zwangerschap suikerziekte ontwikkelen. Dit is meestal een tijdelijk vorm van diabetes die na de geboorte van het kind weer verdwijnt. Op de website van het Diabetesfonds vindt u meer informatie over zwangerschapsdiabetes.
Zie alle vragen van DiabetesUw internist bepaalt samen met u de beste behandeling, schrijft medicijnen voor, houdt uw gezondheid in de gaten, kijkt of uw suikerziekte complicaties geeft en zorgt dat er regelmatig bloed bij u wordt geprikt. Indien nodig verwijst uw internist u door naar een andere arts binnen of buiten ons ziekenhuis. De diabetesverpleegkundige staat u bij met informatie en advies. Onder andere over suikerziekte en de behandeling daarvan, nieuwe hulpmiddelen, leefstijl en zelfzorg, complicaties die kunnen optreden en de manier waarop u deze kunt voorkomen. Ook leert onze diabetesverpleegkundige u hoe u het glucosegehalte in uw bloed kunt meten en in allerlei situaties kunt reguleren met tabletten of injecties. Moet u overstappen naar een insulinepomp? Dan begeleidt onze verpleegkundige u daarbij. Tot slot kunt u met uw vragen over het leven met diabetes bij onze diabetesverpleegkundige terecht.
Zie alle vragen van DiabetesHeeft u niet gevonden wat u zocht?
Diabetesverpleegkundige Petra Noordermeer – Hazes heeft meegewerkt aan de podcastserie Spuiten & Prikken over diabetes 1. Ze geeft in de podcast antwoorden op vragen als ‘Wat doet insuline?’, ‘Hoe leer je prikken?’ en ‘Wat zijn de gevaren?’
De podcastserie is een initiatief van De Podcastfabriek. Naast Petra komt ook een jonge diabetespatiënt aan het woord.
Naast algemene informatie over diabetes 1, bespreekt het drietal ook de impact van diabetes type 1 op het leven van (jonge) mensen. ‘Diabetes heb je 24 uur per dag, 7 dagen in de week,’ vertelt Petra bijvoorbeeld.
Bent u benieuwd geworden? Luister de podcast via deze link of via Spotify, iTunes en de Podcastapp.
Ervaringen van anderen
'Ik durf ook echt te zeggen dat er ook mooie dingen uit zijn gekomen'
Wij werken intensief samen met andere (zorg)partners in de regio en diverse afdelingen binnen het eigen ziekenhuis, om de beste zorg te bieden die bij u past. Hieronder vindt u een overzicht van al deze samenwerkingen.
Binnen Alrijne
De afdeling Diabetes werkt nauw samen met gynaecologen en verloskundigen, de medewerkers van de Kraamafdeling (hier is maandelijks overleg mee), oogartsen, diëtisten en medisch psychologen, zij zijn een vast onderdeel van ons diabetesteam.
Ook werken wij nauw samen met het Wondcentrum. Regelmatig vinden er 'combinatie-consulten' plaats. Ook vindt er wekelijks een overleg plaatst met een breed team aan zorgverleners: wondarts, gipsverbandmeester, orthopeed, chirurg, verpleegkundig specialist interne, internist, infectioloog medisch microbioloog en revalidatiearts/orthopedisch schoenmaker. Ook worden patiënten die opgenomen zijn bezocht door het diabetesteam.
In de regio
De afdeling Diabetes werkt nauw samen met huisartsen, praktijkondersteuners en thuiszorg in de regio. Ook werken we samen met Academische centra.
Nieuws
- Meer weten over diabetes type 1? Beluister de podcast - 12 okt. 2020
-
Diabetesvereniging Nederland
Diabetesvereniging Nederland komt op de belangen van alle mensen met diabetes.
-
DiabetesExperts.nl
Een kenniswebsite met alle informatie op het gebied van insulinepompen, glucosesensoren en diabetes.
-
Diabetes.nl
Informatie en inspiratie als diabetes je raakt. Of je nu sinds kort of al lang met diabetes te maken hebt: diabetes.nl helpt je verder. Met uitgebreide informatie, een agenda vol activiteiten en een plek om met mensen zoals jij in contact te komen.