Afdelingen & Specialismen

U komt binnenkort naar Alrijne Ziekenhuis voor een inspanningstest. In deze folder vindt u informatie en adviezen over dit onderzoek. Om dit onderzoek goed te laten verlopen, is uw medewerking nodig. Volg daarom de raadgevingen van uw behandelend specialist nauwkeurig op en lees deze informatie goed door.


Doel van het onderzoek

Tijdens dit onderzoek maken we een hartfilmpje (elektrocardiogram/ECG), terwijl u fietst op een ligfiets of loopt op de loopband. Op het hartfilmpje kan de arts zien of uw hart zuurstoftekort heeft tijdens inspanning. Ook de bloeddruk wordt tijdens de inspanning gecontroleerd.


De test zegt ook iets over uw conditie, hoeveel inspanning u kunt verrichten.



Voorbereiding

Het is belangrijk dat u vóór het maken van een ECG uw huid niet insmeert met bodylotion, zalf of crème. Het is prettig om makkelijk zittende kleding en goede schoenen te dragen, omdat u moet fietsen op een hometrainer of moet lopen op een loopband.


Het is verstandig om voor het onderzoek te eten, zoals u gewend bent.


Tenzij uw cardioloog iets anders heeft afgesproken, gebruikt u uw medicijnen zoals u dat gewend bent.


Ook is het handig dat u een actuele medicatieoverzicht of een lijstje met de namen van uw medicijnen meeneemt.



Het onderzoek

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van CCU/Hartbewaking (370) locatie Leiderdorp op de derde etage of polikliniek Cardiologie (42) locatie Leiden. Daarna wacht u in de wachtkamer tot de laborant u komt halen.



  • Na binnenkomst wordt u verzocht uw bovenlichaam te ontbloten. Daarna gaat u op de hometrainer zitten of neemt u plaats op de loopband.
  • Als u geïnstalleerd bent op de hometrainer of de loopband meet de hartfunctielaborant uw bloeddruk.
  • Tevens krijgt u uitleg over de opbouw van de inspanningstest. Dit is voor iedereen verschillend. Het gaat erom dat u een zo goed mogelijke prestatie levert en probeert tot het uiterste te gaan. Voor, tijdens en na het onderzoek controleert de laborant uw bloeddruk en uw hartslag. De laborant houdt u tijdens de test goed in de gaten.
  • Krijgt u klachten, meld het ons direct! De hartfunctielaborant zal u hier ook naar vragen. We stoppen met de test als u niet meer verder kunt of als de laborant vindt dat het beter is om te stoppen.
  • Nadat u bent gestopt met de inspanning wordt gedurende enkele minuten uw hartritme en bloeddruk gecontroleerd.
  • Daarna is het onderzoek afgelopen en kunt u zich wat opfrissen en weer aankleden. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.


Na het onderzoek

Na de test kunt u het ziekenhuis verlaten, tenzij er naar aanleiding van de uitslag van de test eerst een cardioloog geraadpleegd moet worden.
Als u na het onderzoek een afspraak heeft met uw cardioloog, dan meldt u zich na het onderzoek bij de balie van de polikliniek Cardiologie, route 105, eerste etage.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw zorgverzekeringspas;
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder en de informatie die u mondeling gekregen heeft nog vragen, stel ze dan gerust. De arts of een andere medewerker wil ze graag beantwoorden.

Bereikbaarheid afdeling Cardiologie

Polikliniek Cardiologie
Leiden: routenummer 42
Leiderdorp: routenummer 105
Alphen aan den Rijn: routenummer 50

Telefoonnummer polikliniek Cardiologie (alle locaties): 071 582 8043Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur.
  • Verpleegafdeling Cardiologie A3, locatie Leiderdorp (330): 071 582 8076
  • Afdeling Hartbewaking (CCU), locatie Leiderdorp (370): 071 582 8075
  • Afdeling Eerste Hart Hulp (EHH), locatie Leiderdorp (370): 071 582 8075
  • Inspanningstest

    U vindt meer informatie over een inspanningstest op de website van de Hartstichting.