Afdelingen & Specialismen

Binnenkort krijgt u een (poli)klinisch(e) onderzoek of behandeling in Alrijne Ziekenhuis. Uw behandelend arts stelt voor om dit onderzoek te doen met medicijnen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat uw bewustzijn wordt verlaagd, dat betekent dat u weinig of niets van het onderzoek merkt. Dit noemen we ook wel een roesje of sedatie. Door een roesje (sedatie) kunt u zich beter ontspannen. Hierdoor gaat het onderzoek beter. De medicijnen werken kort en erg goed. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling endoscopie.

Roesje

Een onderzoek met een roesje (sedatie) betekent het verlagen van het bewustzijn. Dit zorgt ervoor dat u weinig of niets van het onderzoek merkt. U heeft daardoor minder pijn, stress of angst.


De medicijnen krijgt u via een infuus in uw hand of arm. Meestal wordt het medicijn gebruikt om het bewustzijn te verlagen, en soms om pijn te verminderen.



De effecten van een roesje en/of pijnstilling

Het krijgen van een roesje en/of pijnstilling heeft invloed op u:


  • Het bewustzijn wordt verminderd door het roesje: u wordt slaperig. U maakt het onderzoek daardoor niet helemaal bewust mee. Soms bent u na het onderzoek zelfs al vergeten wat er is gebeurd.
  • Door een pijnstiller voelt u minder of geen pijn.
  • Uw reflexen, zoals ademen en slikken blijven normaal. U bent in principe wakker of wekbaar; dit laatste kunt u vergelijken met slapen. U bent dus niet onder narcose.

Voorbereidingen thuis

  • Het is in verband met het roesje belangrijk dat u nuchter bent. Dit betekent dat u vanaf 4 uur voor het onderzoek geen vast voedsel meer mag eten. U mag nog wel water, thee of koffie zonder melk drinken, tot 2 uur voor het onderzoek. Als u wel heeft gegeten voordat u een roesje krijgt, kan u misschien overgeven. Dit kan voor vervelende problemen zorgen.
  • Als u nagellak opheeft, verwijder dit dan. Dit is belangrijk voor metingen die wij tijdens het onderzoek doen.
  • Uw medicatie mag u innemen tot 1 uur voor het onderzoek met een klein slokje water. Als u nog vragen heeft over medicatiegebruik, neemt u dan contact op met de Polikliniek Interne Geneeskunde of de endoscopie afdeling.
  • Trek makkelijk zittende kleding aan. Draag liever geen knellende kleding zoals een korset of corrigerend ondergoed.
  • Het kan fijn zijn om een tablet, telefoon of een boek mee te nemen, zodat u zichzelf kunt vermaken tijdens het wachten op het onderzoek.

Dag van het onderzoek

Door de voorbereiding die u voor het onderzoek krijgt, wordt u verwacht op de voorbereidings-/uitslaapkamer. U moet zich ruim op tijd voor de afspraak melden. De verpleegkundige zal daar een infuusnaaldje inbrengen. U krijgt op de voorbereidings-/uitslaapkamer nog geen roesje. Vervolgens wordt u naar de endoscopie afdeling gebracht. Hier vindt het onderzoek plaats.


Het roesje op de dag van het onderzoek

Bij het onderzoek zijn verschillende medewerkers aanwezig: de internist, de verpleegkundige, een medewerker van het laboratorium, en de endoscopieverpleegkundige. Vlak voordat het onderzoek begint, worden al uw gegevens nogmaals doorgenomen (= time out) en wordt bepaald hoeveel medicatie voor het roesje nodig is voor u.
De endoscopieverpleegkundige geeft de medicatie voor het roesje toe en bewaakt u tijdens het onderzoek.

Na het onderzoek

Het kan zijn dat u wat suffig bent. Na afloop van het onderzoek moet u ongeveer een uur uitslapen op de uitslaapkamer. Wij houden het graag rustig op deze kamer, dat betekent dat begeleiding niet bij u op de kamer aanwezig kan zijn tijdens het uitslapen.

  • U moet iemand meenemen die u kan begeleiden met naar huis gaan. Ook als u met de taxi naar huis gaat, moet er iemand met u meereizen.
  • U mag niet na het uitslapen nog langer op de uitslaapkamer verblijven.
  • U mag tot 24 uur na het onderzoek niet zelf fietsen of autorijden.
  • U mag tot 24 uur na het onderzoek niet werken met machines of andere dingen doen die veel aandacht vragen.
  • Neem de eerste 24 uur na het onderzoek geen ingrijpende en/of belangrijke beslissingen.
  • U mag weer gewoon eten en drinken.

Wat te doen als u plots niet kunt komen

Bent u niet opgenomen in Alrijne Ziekenhuis en kunt u door ziekte of om andere redenen niet naar uw afspraak komen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de endoscopie afdeling (telefoonnummer 071 582 8012). Er wordt dan een nieuwe afspraak voor u gemaakt en in uw plaats kan een andere patiƫnt worden behandeld.
Neem wel altijd minimaal 24 uur van tevoren contact op. Belt u later af, dan moeten u helaas betalen. U ontvangt hiervan een rekening van het ziekenhuis.

Vragen

Deze folder is ondersteuning van de informatie die u tijdens uw afspraak in het ziekenhuis heeft gekregen. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel dan uw huisarts, specialist of endoscopieverpleegkundige.

Hoe zijn wij te bereiken?

  • Doordeweeks tussen 08.30 en 12.00 uur - 13.30 en 15.30 uur belt u naar de polikliniek MDL: 071 582 8012
  • Heeft u opeens erge klachten en kunt u niet wachten? Bel dan tijdens onze lunchpauze (tussen 12.00 en 13.30 uur) naar de polikliniek MDL: 071 582 9812
  • Buiten kantooruren (tussen 15.30 en 08.00 of het weekend) belt u naar de Spoedeisende hulp: 071 582 8905

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw zorgverzekeringspas;
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.