Afdelingen & Specialismen
Uw behandelend arts heeft voor u een vaatonderzoek aangevraagd. Een doktersassistente van de polikliniek Chirurgie voert het onderzoek uit.
Doel van het vaatonderzoek
Met het vaatonderzoek kunnen afwijkingen in de bloedvaten worden opgespoord.
Voorbereiding
U kunt op de dag van het onderzoek gewoon eten en drinken.
Draag geen knellende kleding (panty, korset, corselet, riem of elastische kousen of zwachtels).
Wij verzoeken u de ochtend van het onderzoek een douche of een bad te nemen.
Medicijnen
Tenzij uw arts anders heeft gezegd, gebruikt u uw medicijnen zoals u dat gewend bent.
De verschillende onderzoeken
Het doppleronderzoek
Een doppleronderzoek, genoemd naar de uitvinder, C. Doppler, wordt uitgevoerd om de stroom van het bloed in de vaten, slagaders, aders of hartkleppen te meten. Het stromende bloed wordt zichtbaar en hoorbaar gemaakt.
Het onderzoek, het beluisteren van de bloedvaten is niet pijnlijk. Dit gebeurt met een taster (probe), zo groot als een balpen en een geleidende gel. De geluidsgolven, die de taster uitzendt worden door het bloed dat door de slagaderen stroomt, teruggekaatst. Vervolgens vangt de taster de golven weer op en dit signaal wordt door het dopplerapparaat hoor- en zichtbaar gemaakt. Het geluid dat u hoort is een versterking van dit signaal. Op de monitor zijn deze golven te zien.
Het doppleronderzoek is zonder risico.
- Arteriële bloeddrukmetingU bent bekend met bloeddrukmeting zoals die bijvoorbeeld door uw huisarts is gedaan. Bij een arteriële drukmeting gebeurt hetzelfde. Met enkele bloeddrukbanden meten wij één voor één de drukken in uw armen en benen en/of vingers en/of tenen (alleen de bovendruk). Ook wel Enkel arm index onderzoek genoemd.
Een arteriële drukmeting kan op verschillende ledematen plaatsvinden. In de meeste gevallen vraagt uw arts één van onderstaande onderzoeken aan. Soms vraagt hij meer onderzoeken aan, deze vinden dan op dezelfde afspraaktijd plaats.
De verschillende arteriële drukmetingen - enkel arm index onderzoek (arteriële drukmeting armen en benen) + doppler
- arteriële drukmeting van de vingers
- arteriële drukmeting van de tenen
- enkel arm index met looptest
- Enkel arm index onderzoek + doppler Bij dit onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. U krijgt bloeddrukbanden om uw bovenarmen en enkels. Voor dit onderzoek moet u uw sokken en schoenen uittrekken.
Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
De bloedruk van uw armen en benen worden gemeten. - Arteriële drukmeting van de vingersBij dit onderzoek zit u aan de onderzoekstafel. U krijgt afwisselend aan uw linker- en rechtervingers een bloeddrukbandje en een sensor. Deze sensor registreert de doorbloeding van de huid.
Uw ringen kunt u bij dit onderzoek omhouden.
Dit onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. - Arteriële drukmeting van de tenenBij dit onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. U krijgt afwisselend aan uw linker- en rechtertenen een bloeddrukbandje en een sensor. Deze sensor registreert de doorbloeding van de huid.
Dit onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. - enkel arm index met LooptestVoorafgaand aan dit onderzoek maken we een enkel arm index van de armen en de enkels. Hierna gaat u lopen waarbij de bloeddrukbanden om uw enkels blijven zitten. Hoe lang u moet lopen is afhankelijk van uw klachten. We laten u 5 minuten lopen. Na het lopen neemt u weer plaats op de onderzoekstafel. We doen dan nogmaals 3 x een enkel arm index van uw arm en de enkels.
Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
De uitslag
Op de polikliniek bespreekt de vaatverpleegkunde of de arts de uitslag met u tijdens een vervolgafspraak.Tot slot
Wat neemt u mee?- uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
- uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.
Vragen
Heeft u nog vragen? Stelt u deze dan aan de polikliniekassistent of de arts van de polikliniek Chirurgie.De polikliniek Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8045.
De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden te bereiken via telefoonnummer 071 582 8905.
Tijdens kantooruren kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie.