Afdelingen & Specialismen

U krijgt een oogmeting. Dit is een test om de oogsterkte te meten. Om deze test zo goed mogelijk te kunnen doen, druppelen we uw ogen met speciale oogdruppels: cyclopentolaat.


Waarom doen we dit onderzoek

Bij deze oogmeting druppelen we de ogen van tevoren met cyclopentolaat.


Deze druppels zorgen ervoor dat spiertjes in het oog ontspannen.



Spiertjes in het oog zorgen ervoor dat je op elke afstand goed kunt zien.


Maar bij sommige oogmetingen is het beter als deze spiertjes tijdelijk niet werken. Want dan kunnen we preciezer meten.



Als je een tijd lang ingespannen dichtbij kijkt, kunnen de spiertjes van de ogen verkrampen. Soms kunnen de spiertjes niet goed ontspannen. Je kunt dan last krijgen van:


  • veel hoofdpijn, vooral aan het einde van de dag;
  • problemen met lezen, vooral bij jongen mensen.
  • oogmetingen die steeds anders zijn. De metingen zijn daardoor niet betrouwbaar. Hierdoor kun je een verkeerde bril krijgen waarmee je niet lekker kijkt.
Deze klachten kunnen erger worden na een tijd lang lezen, werken achter de computer of tablet.
Ook bij kinderen zijn deze spieren erg actief. Daardoor is een goede oogmeting lastig. Daarom krijgen kinderen onder de 12 jaar altijd cyclopentolaat oogdruppels voordat ze een oogmeting krijgen.

Het onderzoek

  • Uw ogen worden gedruppeld. Soms wordt er voor het druppelen ook al een oogmeting gedaan door de optometrist of orthoptist.
  • Daarna moet u ongeveer 45 minuten wachten tot de oogdruppels hun werk doen. U kunt in de wachtkamer wachten of bijvoorbeeld een rondje gaan lopen. U spreekt een tijdstip af waarop u terug moet komen.
  • U wordt weer geroepen. De optometrist of orthoptist doet de oogmeting.

Na het onderzoek

De druppels geven bijwerkingen.
  • Uw pupillen worden wijd. Hierdoor kunt u last hebben van het licht. Neem daarom een zonnebril mee.
  • U ziet een tijdje heel slecht. Het hangt van uw oogsterkte af of dit veraf is, of dichtbij of allebei. Dit duurt maximaal 24 uur. U mag dus geen autorijden tot 24 uur na het druppelen. Het is ook beter om niet zelf te fietsen of brommer te rijden.

De uitslag

De optometrist, orthoptist of oogarts vertelt u de uitslag van de oogmeting.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw zorgverzekeringspas;
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Uw team

Alrijne Ziekenhuis een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat u onderzocht en behandeld kunt worden door een stagiaire, onder directe supervisie van uw orthoptist. Heeft u hiertegen bezwaar, meldt u dit dan voor aanvang van de afspraak.

Meer informatie

Voor meer achtergrondinformatie over oogaandoeningen en de behandeling ervan kunt u kijken op www.oogartsen.nl. Deze informatieve site wordt onderhouden door onder anderen de oogartsen van Alrijne Ziekenhuis. U vindt er teksten, foto's, filmpjes en handige links naar bijvoorbeeld patiƫnten verenigingen. Ook kunt u veel informatie vinden op de website: www.oogheelkunde.org en www.orthoptisten.info.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de orthoptist van de polikliniek Oogheelkunde.

De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 7 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 517 83 24 van 08.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.30 uur.

De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 7 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8058 van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.

De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 40 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 0172 467 058 van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.

De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.