Afdelingen & Specialismen

U heeft een afspraak gemaakt in Alrijne Ziekenhuis in verband met ongewenste kinderloosheid. In deze folder geven wij u in deze folder informatie over wat kunt u verwachten bij het eerste consult bij de gynaecoloog en wat het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) inhoudt.


Anamnese (ziektegeschiedenis)

De gynaecoloog bespreekt met jullie een aantal onderwerpen om een beeld te krijgen van de situatie.



Voor de vrouw zijn er de volgende onderwerpen


  • algemene gezondheid
  • eventueel medicijngebruik
  • menstruele cyclus
  • gynaecologische problemen, seksueel overdraagbare aandoeningen en buikoperaties in het verleden
  • bijzondere aandoeningen of ziekten in uw families, waaronder vruchtbaarheidsproblemen
Voor de man zijn er de volgende onderwerpen
  • liesbreukoperaties
  • het indalen van de testikels (zaadballen)
  • bijbalontsteking of seksueel overdraagbare aandoening in het verleden
Als er problemen met het vrijen zijn, kunt u dit met de gynaecoloog bespreken tijdens het consult.

Lichamelijk onderzoek

Algemeen lichamelijk onderzoek bij de vrouw kan bestaan uit het onderzoek naar de lengte, gewicht en het beharingspatroon. Hierna volgt het gynaecologisch onderzoek. Met een speculum (eendenbek) kijkt de gynaecoloog naar de baarmoedermond en neemt soms een kweek af.

Aanvullend onderzoek

Echoscopisch onderzoek

Inwendig echoscopisch onderzoek vindt binnen het oriënterend fertiliteitsonderzoek meestal plaats om de grootte en eventuele afwijkingen van de baarmoeder en eierstokken te beoordelen. Dit onderzoek verloopt prettiger als de blaas leeg is. Vaak wordt dit onderzoek gedaan tijdens het eerste consult. Overige aanvullende onderzoeken volgen later.

Onderzoek van het sperma

In een enkel geval kan er tijdens het eerste consult worden besloten de zaadcellen te laten onderzoeken. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er al eens eerder een test is uitgevoerd door de huisarts en deze uitslag niet helemaal goed was. Dit onderzoek kan ook pas later aangevraagd worden. Dit zal de gynaecoloog met u bespreken. Het sperma wordt beoordeeld op de hoeveelheid, het aantal bewegende zaadcellen en de vorm van de zaadcellen. Bij afwijkingen moet dit onderzoek soms herhaald worden.

Bloedonderzoek

Afhankelijk van de ziektegeschiedenis en/of de regelmaat in uw cyclus kan gevraagd worden om bloed te laten prikken. In het bloed wordt (ook) onderzocht of er afweerstoffen tegen chlamydia in het bloed aanwezig zijn. Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening. Als deze antistoffen aanwezig zijn, hebt u vroeger zeer waarschijnlijk een chlamydia-infectie gehad. Deze infectie kan de eileiders hebben beschadigd en/of verklevingen in de buik hebben veroorzaakt. Met een baarmoederfoto kan de gynaecoloog dit beoordelen.

Cyclusmonitoring

Door echoscopie kunnen we meer te weten komen over de eisprong en de cyclus. Cyclusmonitoring kan worden ingezet als er sprake is van een onregelmatige cyclus.
Als u dit gaat doen, belt u op de dag dat u gaat menstrueren naar 071 582 8048. U krijgt dan een afspraak voor ongeveer de 10e dag van de cyclus. Via een echografie kijken we naar de eierstokken en of er een dominante follikel te zien is. Een follikel is het geheel van de eicel en de omringende cellagen, die de eicel van voeding voorzien. Ook kijken we naar de dikte van het slijmvlies in de baarmoeder. Het kan zijn dat u meerdere keren voor een echo naar het ziekenhuis moet komen. Zodra we een follikel zien van 18-20 mm, kunnen wij de verwachte eisprong bepalen. Een week na de verwachte eisprong laten wij via bloedonderzoek het hormoon progesteron bepalen om te zien of er inderdaad een eisprong is geweest. Zien wij geen tekenen van een eisprong dan koppelen we dit terug naar de gynaecoloog.

Na het oriënterende fertiliteitsonderzoek

Na het eerste consult wordt u gevraagd de eventuele aanvullende onderzoeken te doen. Hierna komt u terug bij de gynaecoloog om alle uitslagen te bespreken. Dan zal een behandelplan worden opgesteld. Het kan zijn dat u wordt geadviseerd om te starten met een behandeling, maar het kan ook zijn dat medisch gezien alles er prima uitziet en u het nog een tijdje thuis kunt proberen.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Contact opnemen

Als er onduidelijkheden of vragen zijn, kunt u bellen naar de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer 071 582 8048 (alle locaties).
De polikliniek is bereikbaar van 8.30 tot 12.00 en van 13.30 tot 15.30 uur.

U kunt ons ook mailen voor locatie Alphen aan den Rijn of Leiderdorp: op fertiliteitsteam@alrijne.nl of voor locatie Leiden op: fertiliteitspolikliniek@alrijne.nl

Voor meer informatie
verwijzen wij u naar: http://www.freya.nl en www.nvog.nl.