Afdelingen & Specialismen

Uw cardioloog heeft u voorgesteld een transthoracaal echocardiografisch onderzoek (TTE) met contrastvloeistof te laten verrichten. In de meeste gevallen heeft u voorafgaand aan dit onderzoek al een uitgebreide echografie van het hart gehad. De cardioloog heeft u uitleg gegeven over het TTE onderzoek. In deze folder kunt u nalezen wat de arts u heeft verteld.


Algemene informatie

Met een TTE verzamelen we uitwendig, via de borstkas (transthoracaal), door middel van geluidsgolven (echografie) informatie over uw hart (cardio-). Onderzocht worden de hartspierfunctie, hartkamers, -boezems en klepfuncties. Het echocontrast zorgt ervoor dat bepaalde structuren van het hart beter zichtbaar zijn.


Het onderzoek wordt uitgevoerd door een hartfunctielaborant en een cardioloog of een cardioloog in opleiding. Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten en vindt plaats in de echokamer op de afdeling Hartbewaking / Eerste Hart Hulp (EHH).


Dit onderzoek wordt alleen in de locatie Leiderdorp uitgevoerd.


Belangrijk:

meldt u zich op tijd op de afdeling Hartbewaking / Eerste Hart Hulp, routenummer 370.



Voorbereiding

U kunt gewoon alles eten en drinken voor het onderzoek. Ook uw medicijnen kunt u gewoon blijven gebruiken, tenzij uw arts met u iets anders afgesproken heeft.



Zwangerschap en borstvoeding

Het is niet bekend of de contrastvloeistof schadelijk is voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of denkt u dat u zwanger bent? Geef dit aan ons door.


Geeft u borstvoeding? Meld dit dan aan de cardioloog



Allergische reactie

Heeft u in het verleden een allergische reactie gehad op sonovue of een ander ultrasoon contrastmiddel, meld dit dan aan de cardioloog of hartfunctielaborant.



Het onderzoek

U neemt met ontbloot bovenlichaam in linker zijligging plaats op de onderzoekstafel. Vervolgens worden ECG stickers op uw lichaam geplakt. Hiermee registreren wij uw hartritme tijdens het onderzoek. De hartfunctielaborant brengt gel aan op de huid ter hoogte van uw hart. De gel dient voor de geleiding van de geluidsgolven. Met een zogenaamde ‘geluidskop’-een soort microfoon- wordt u onderzocht. De ‘geluidskop’ zendt geluidsgolven uit en vangt deze weer op. De structuren van het hart kaatsen een gedeelte van het geluid terug. De geluiden worden opgevangen en omgezet in een zichtbaar beeld. Op deze manier worden hartkamers, boezems en hartkleppen in beeld gebracht.



Betere beeldkwaliteit door contrastvloeistof

Echocontrastvloeistof is nodig om bepaalde structuren beter in beeld te krijgen. We brengen een infuus aan in uw (onder)arm. Via het infuus spuiten we het contrastmiddel of fysiologisch zout in. Deze contrastmiddelen zijn zeer kleine gasbelletjes (microbubbels) die het echosignaal versterken en wit tonen op beeld, waardoor de kwaliteit van de echobeelden verbetert.



Na het onderzoek

Na het onderzoek kan het zijn dat u weer plaats moet nemen in de wachtkamer. Dit is afhankelijk van het soort contrastmiddel dat bij u is toegediend. Als alles goed met u gaat, mag u na ongeveer 20 minuten weer naar huis. De hartfunctielaborant bespreekt dit met u. De uitslag bespreekt uw cardioloog met u bij de poliklinische controle.



Tot slot

Denkt u eraan om bij elk bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Als uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) zijn gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis.


Wij stellen het op prijs als u zich op tijd meldt voor de afspraak.


Bij verhindering graag tijdig (tot uiterlijk 24 uur voor de afspraak) afzeggen.



Vragen

Heeft u na het lezen van deze brochure en de informatie die u mondeling gekregen heeft, nog vragen, stel ze dan gerust. De arts of een andere medewerker wil ze graag beantwoorden.



Bereikbaarheid afdeling Cardiologie

Polikliniek Cardiologie

Leiden: routenummer 42


Leiderdorp: routenummer 105


Alphen aan den Rijn: routenummer 50



Telefonische bereikbaarheid (Leiden/Leiderdorp/Alphen a.d. Rijn): 071 582 8043Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur.
  • Verpleegafdeling Cardiologie A3, locatie Leiderdorp (330): 071 582 8076
  • Afdeling Hartbewaking (CCU), locatie Leiderdorp (370): 071 582 8075
  • Afdeling Eerste Hart Hulp (EHH), locatie Leiderdorp (370): 071 582 8075