Afdelingen & Specialismen
In deze folder leest u wat de val- en balanspoli inhoudt, wat u kunt verwachten tijdens uw bezoek en wat u mee moet nemen.Binnenkort wordt u verwacht op de val- en balanspoli van Alrijne Ziekenhuis Alphen. Hiervoor is onderstaande afspraak gemaakt.
Uw afspraakU wordt verwacht op _______________ dag _________________ (datum) in Alrijne Ziekenhuis in Alphen aan den Rijn. Bloedprikken
|
Afspraak afzeggen of wijzigen
Als u uw afspraak wilt afzeggen of wijzigen, geef dit dan zo snel mogelijk door, maar uiterlijk 24 uur van tevoren. Het dagonderzoekscentrum ouderengeneeskunde Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn is telefonisch te bereiken via het Afsprakenbureau, telefoonnummer 071 517 86 93 (van 08.30 - 12.00 en van 13.30 - 15.30 uur).Als u de afspraak afzegt verzoeken wij u dit ook zelf door te geven aan de huisarts.
Waarom een val- en balanspoli?
Vallen gebeurt meestal onverwachts en de gevolgen kunnen ernstig zijn, zoals een gebroken heup.Wie op oudere leeftijd een keer is gevallen, heeft een grotere kans weer te vallen als er niets aan de oorzaak wordt gedaan. Een val kan u angstig maken, waardoor u misschien minder gaat bewegen. Minder bewegen maakt de kans om te vallen juist groter.
De oorzaken van vallen zijn verschillend. Vaak is er niet één oorzaak, maar zijn er meerdere oorzaken die bij u de kans om te vallen vergroten. Op de val- en balanspoli kunnen meerdere specialisten u onderzoeken. Zij gaan op zoek naar de oorzaken van (bijna) vallen en balansproblematiek en oplossingen hiervoor.
Wie komt u tegen op de val- en balanspoli?
Op de val- en balanspoli werkt een team met een:- arts, gespecialiseerd in ouderengeneeskunde;
- verpleegkundig specialist/geriatrieverpleegkundige;
- geriatrisch fysiotherapeut.
Voorbereiding val- en balanspoli
- Bij deze folder krijgt u een vragenlijst(en). Wij verzoeken u de vragenlijst(en) in te vullen en mee te nemen naar de val- en balanspoli.
- Wij adviseren u makkelijke kleding te dragen omdat u zich een aantal keer aan en uit moet kleden.
- Als u medicatie gebruikt, vraagt u dan uw actuele medicatieoverzicht op bij uw apotheek.
- U mag geen koffie drinken tot de bloeddruk is gemeten, ook niet bij uw ontbijt.
De dag van opname
Op de dag van opname wordt u samen met een begeleider verwacht. De begeleider kan uw partner, zoon, dochter of vertrouwenspersoon zijn. Die kan u eventueel helpen en waar nodig aanvullende informatie geven over uw klachten.In het programma zijn pauzes ingepland voor koffie/thee en voor een broodmaaltijd, ook voor uw begeleider. Het ziekenhuis zorgt daarvoor.
Het programma
U wordt voor de bloedafname om 08.30 uur bij het laboratorium verwacht (routenummer 32). U meldt zich bij de aanmeldzuil en kiest de knop 'direct doorgestuurd vanuit de specialist'. U kunt uw formulier aan de laborante afgeven als u opgeroepen wordt.Daarna verwachten wij u bij het dagonderzoekscentrum, routenummer 14.
Na het bloedprikken worden u en uw begeleider verwacht op de val- en balanspoli, dagonderzoekscentrum ouderengeneeskunde, routenummer 14 in Alphen aan den Rijn.
Tussen 9.00 en 12.30 uur wordt u onderzocht door een arts, een fysiotherapeut en een geriatrieverpleegkundige. Zij besteden onder andere aandacht aan uw:
- hart en longen;
- ogen;
- evenwichtsorgaan;
- skelet en gewrichten;
- zenuwstelsel (inclusief uw geheugen);
- spierkracht;
- balans;
- functioneren in het dagelijks leven.
Tussen 13.00 en 16.00 uur:
Na het onderzoek in de ochtend bespreekt het team wat de mogelijke oorzaken zijn van het (bijna) vallen en/of de balansproblematiek. Afhankelijk van de bevindingen kunnen er in de middag nog aanvullende onderzoeken nodig zijn.
Aan het einde van de dag, rond 16.00 uur of eerder, zal de arts u inlichten over de mogelijke oorzaak van het (bijna) vallen en het behandelplan en/of het preventieplan met u bespreken. Uw huisarts ontvangt een schriftelijk bericht over de uitkomsten van de dagopname.
Duur
U bent voor het dagonderzoek van 08.30 tot ongeveer 16.00 uur op de val- en balanspoli. Mocht er uit de onderzoeksresultaten blijken dat verder onderzoek nodig is, houd er dan rekening mee dat een aantal van deze onderzoeken aansluitend op deze dag kunnen plaatsvinden.Wat neemt u mee naar de val- en balanspoli
Neemt u de volgende zaken mee naar de val- en balanspoli:- het pasje van uw zorgverzekering;
- uw identiteitsbewijs (rijbewijs, paspoort, identiteitskaart);
- alle medicijnen(doosjes of baxter) die u gebruikt en ook vandaag moet innemen
- uw medicatieoverzicht, op te halen bij uw apotheek Dit is niet nodig als u bij uw apotheker heeft aangegeven dat zij uw gegevens elektronisch mogen doorsturen. In dat geval kunnen wij het medicatieoverzicht, na controle van uw BSN nummer, digitaal ophalen.
- het laboratoriumformulier;
- de ingevulde vragenlijst(en);
- uw leesbril en/of hoorapparaat;
- uw loophulpmiddel (stok, rollator);
- de schoenen die u meestal draagt.
Opleidingsziekenhuis
Alrijne heeft een belangrijke taak bij het opleiden van artsen, paramedici (bijvoorbeeld fysiotherapeuten) en verpleegkundigen. Dit kan betekenen dat u eerst een assistent ziet, voordat u een gesprek heeft met de arts. Als u hiertegen bezwaar heeft, dan kunt u dit melden bij de polikliniekassistente.Tot slot
Wat neemt u mee?- uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
- uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.