Afdelingen & Specialismen
U heeft met uw arts afgesproken dat u een video capsule onderzoek laat verrichten. VCE (videocapsule endoscopie) is een onderzoek waarbij met behulp van een capsule, die een minuscule camera bevat, afbeeldingen van het maag-darmkanaal worden gemaakt. U moet deze capsule doorslikken. De capsule heeft een grootte van een vitaminepil of antibioticacapsule. De capsule vervolgt vanzelf de normale weg door maag, dunne darm en dikke darm en verlaat het lichaam weer met de ontlasting.
Afspraak
Alrijne Ziekenhuis heeft meerdere locaties. Dit onderzoek vindt plaats in Alrijne Ziekenhuis Leiden.
In de afsprakenbrief vindt u de datum, het tijdstip en het routenummer naar de afdeling waar u zich moet melden.
Het onderzoek wordt gedaan door de endoscopie verpleegkundige.
Plaats
Als u van huis komt
U gaat via de hoofdingang naar de endoscopie afdeling in Alrijne Leiden (routenummer 45). Hier kunt u zich melden bij de afdelingssecretaresse.
Doel van het onderzoek
Het doel van dit onderzoek is het opsporen van afwijkingen in het slijmvlies van met name de dunne darm, zoals tekenen van bloedverlies of ontsteking.
Voorbereiding
Twee weken voor het onderzoek
U moet stoppen met het gebruik van ijzermedicatie (Ferro-Gradumet of Ferrofumaraat) twee weken voor het onderzoek. Ijzertabletten kleuren de darminhoud zwart en kunnen daardoor het onderzoek bemoeilijken.
Een week voor het onderzoek
U moet een week voor het onderzoek stoppen met geneesmiddelen die de darmwerking vertragen, zoals: codeïne en loperamide (Immodium of Diacure).
De dag voor het onderzoek
Voor dit onderzoek is het belangrijk dat uw darmen goed schoon zijn. Resten darminhoud kunnen het zicht op de darmwand onmogelijk maken. Om de darmen goed schoon te maken, moet u een dieet volgen en een laxeermiddel opdrinken.
Wij vragen u het voorschrift “Darmlavage” achterin deze folder nauwkeurig op te volgen.
Dag van het onderzoek
Patiënten met veel lichaamsbeharing dienen de buik te ontharen. Op de dag van het onderzoek wordt het gebruik van bodylotion of vettige huidverzorgingsproducten op buik afgeraden.
Dit om te voorkomen dat de gebruikte elektrodes niet plakken. Gebruik geen lippenstift of andere middelen op de lippen. Als u zwanger bent, neem dan contact op met uw arts.
Heeft u diabetes of een vochtbeperking?
Als u diabetespatiënt bent, kan het noodzakelijk zijn om voor en tijdens het onderzoek de medicatie aan te passen. Overleg dit met uw arts of diabetesverpleegkundige.
Ook patiënten met een vochtbeperking moeten vooraf overleggen over dit onderzoek met de arts.
Wat betreft de overige medicijnen, deze kunnen 's morgens tot 1 uur voor het onderzoek worden ingenomen.
Let op: Door het gebruik van laxeermiddelen kan de werkzaamheid van andere medicatie zoals de anticonceptiepil verminderd zijn!
Het onderzoek
Het hele onderzoek duurt 12 uur. Nadat u zich heeft gemeld, krijgt u een beker water met daarin een antifoam. Dat is een middel dat schuimvorming voorkomt en zorgt voor een helder zicht van de videocapsule. Draag gemakkelijke kleding zoals een joggingbroek of een loszittende broek, rok en trui. Liever geen jurk of aaneensluitend kledingstuk. Een verpleegkundige van de endoscopie afdeling bevestigt een brede band met elektrodes om uw buik. De elektrodes zenden signalen (foto’s) van de capsule naar de datarecorder. U krijgt een schoudertasje om waarin de datarecorder wordt gedragen. Vervolgens neemt u de capsule in met een beetje water.
Na het innemen van de capsule blijft u nog enkele uren in het ziekenhuis ter controle van capsule en apparatuur. Na ongeveer 2 uur bekijkt een verpleegkundige de tot dan toe gemaakte beelden om te controleren of de videocapsule de maag gepasseerd is en zich in de dunne darm bevindt.
Wanneer de capsule zich in de dunne darm bevindt mag u naar huis met de apparatuur, om daar het onderzoek verder af te maken. Dit is meestal aan het einde van de ochtend/ begin van de middag. Er bestaat een klein risico dat de videocapsule de maag niet spontaan verlaat. Wanneer dit gebeurt, krijgt u een infuus met medicatie om de maag peristaltiek te versnellen. In het uiterste geval, (zelden) brengt de arts de capsule met een flexibele slang (endoscoop) in de dunne darm.
Eten en drinken
De eerste 4 uur na inname van de videocapsule drinkt u minimaal 1 glas water per uur. Na 2 uur (na de controle) krijgt u een kopje thee.
Na 4 uur mag u helder vloeibare dranken (gefilterde bouillon, appelsap, thee, koffie zonder melk) en indien nodig, medicatie innemen.
Na 6 uur mag u een lichte maaltijd gebruiken, dat wil zeggen een cracker of een beschuitje met jam.
Na 8 uur mag u weer gewoon eten en drinken. Gebruik liever geen zuivelproducten.
Adviezen tijdens onderzoek
- U mag tijdens het onderzoek (minimaal 12 uur) op geen enkel moment de apparatuur loskoppelen. Let op: de datarecorder is een kostbare computer. Behandel deze voorzichtig en vermijd schokken en stoten.
- De datarecorder mag niet nat worden en is gevoelig voor zonlicht en warmte. Vermijd gedurende het onderzoek zonlicht, dit kan de opname beïnvloeden.
- Zolang de videocapsule zich in uw lichaam bevindt mag u niet in de buurt komen van sterke elektromagnetische velden, zoals MRI/CT apparatuur.
- Probeer op de dag van het onderzoek, een inductie kookplaat te vermijden. Als u in de buurt komt van een inductie kookplaat, kan het zijn dat het kastje een alarm geeft. Dit kan geen kwaad, de opnames gaan gewoon door.
- Mobiele telefoons, afstandsbedieningen, computers en draadloos internet kunnen gewoon gebruikt worden.
- Voorkom lichamelijke inspanning waardoor u gaat transpireren. Door transpiratie kunnen de elektrodes loslaten. Normale dagelijkse activiteiten zijn toegestaan.
- Blijf vooral niet de hele dag stilliggen of zitten, maar wissel de activiteiten af. Dit stimuleert de darmperistaltiek.
- Maak geen lichamelijk contact met personen die ook een videocapsule onderzoek ondergaan.
- Tijdens het onderzoek mag u niet roken. Roken versterkt namelijk de beweeglijkheid van de darmen waardoor de capsule onvoldoende beelden kan maken.
Na afloop van het onderzoek
Het onderzoek is na 12 uur afgerond, na deze tijd kunt u de buikband voorzichtig loskoppelen van het apparaat. Dit doet u door het grijze stekkertje voorzichtig en loodrecht naar boven uit het apparaat te trekken. Er zal dan een alarm klinken (pieptoon) u kunt dit negeren het stopt vanzelf. Het apparaat legt u in de meegeleverde koffer, samen met het zwarte schoudertasje en hengsel. De buikband kunt u losmaken bij het klittenband en wegdoen. De volgende ochtend tussen 8 en 10 uur de koffer met het apparaat weer afgeven bij de afdeling Endoscopie route 45. Houdt u er dus rekening mee dat u de volgende dag nogmaals naar het ziekenhuis moet. Eventueel kan de apparatuur ook door iemand anders ingeleverd worden.Laat ons alstublieft wel weten dat u de capsule gevonden heeft door ons te bellen: 071 517 8183.
Complicaties
Als u de videocapsule in de periode van 3 dagen tot twee weken na het onderzoek nog niet heeft gevonden bij de ontlasting of u krijgt last van misselijkheid, braken of buikpijn, neem dan contact op met de endoscopie afdeling.Uitslag
De uitslag wordt, door de behandelend arts, ongeveer drie tot vier weken na het onderzoek, met u op de polikliniek besproken.Wat te doen in geval van ziekte of verhindering
Kunt u door ziekte of om andere redenen uw afspraak niet nakomen, neem dan tijdig contact op met de endoscopie afdeling: 071 517 8183. Er wordt dan een nieuwe afspraak voor u gemaakt en in uw plaats kan een andere patiënt worden behandeld. Neem wel altijd uiterlijk 24 uur van tevoren contact op.Belt u later af, dan zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen.
Darmlavage
U spoelt de dunne darm door het innemen van een darmspoelvloeistof. Deze vloeistof bereidt u door de inhoud van een zakje Moviprep op te lossen in een liter water of mineraalwater.De dag voor het onderzoek:
De dag voor het onderzoek____________(dag),____________(datum)Op deze dag mag u het volgende eten:
- Een licht ontbijt, bijvoorbeeld thee met 2 crackers/beschuitjes met jam of yoghurt met honing.
- Een lichte lunch, bijvoorbeeld thee of bouillon met 2 witte boterhammen/crackers/beschuitjes met jam of smeerkaas.
- Een lichte avondmaaltijd, bijvoorbeeld ongekruide kipfilet of vis met gekookte aardappel/witte rijst en doperwtjes en worteltjes met jus van groentenat of bouillon. Als toetje kunt u appelmoes of magere kwark nemen.
- Tussendoortjes: eierkoek, lange vinger, ontbijtkoek, zuurtjes, schuimpjes, pepermunt of Japanse mix.
Op deze dag drinkt u:
Tussen 19.00 en 20.00 uur een liter darmspoelvloeistof (Moviprep) opdrinken
Na 20.00 uur tot 24.00 uur alleen heldere dranken drinken. Na 24.00 uur, mag u tot en met het onderzoek water blijven drinken.
Van deze liter darmvloeistof hoeft u nog niet direct ontlasting te krijgen, maar houdt er wel rekening mee dat er dunne ontlasting kán komen.
Dag van het onderzoek:
De dag van het onderzoek_________(dag),__________________(datum)Nadat de videocapsule geplaatst is, moet u op de afdeling nogmaals 1 liter spoelvloeistof (Moviprep) drinken.
Enkele tips
Probeer de liter vloeistof goed te verdelen over de aangegeven tijd, bijvoorbeeld ieder kwartier een bekertje.Als u de smaak van Moviprep onaangenaam vindt, kunt u het volgende proberen:
- Drink Moviprep ijskoud uit de koelkast.
- Drink de Moviprep met een rietje, hierdoor ervaart u de smaak minder.
- Voeg wat limonade toe aan de eerste Moviprep oplossing.
- De tweede liter Moviprep mag niet gemengd worden met limonade, dit geeft een gekleurde sluier over de videobeelden. Gebruik kauwgom of zuurtje/pepermuntje tussendoor (niet doorslikken).
- Appelsap
- Druivensap
- Limonadesiroop, Roosvicee
- Thee en koffie (eventueel met suiker, geen melk!)
- Gezeefde bouillon of bouillon van een blokje
Vragen
Deze folder is ondersteuning van de informatie die u tijdens uw afspraak in het ziekenhuis heeft gekregen. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel dan uw huisarts, specialist of endoscopieverpleegkundige.Hoe zijn wij te bereiken?
- Doordeweeks tussen 08.30 en 12.00 uur - 13.30 en 15.30 uur belt u naar de polikliniek MDL: 071 582 8012
- Heeft u opeens erge klachten en kunt u niet wachten? Bel dan tijdens onze lunchpauze (tussen 12.00 en 13.30 uur) naar de polikliniek MDL: 071 582 9812
- Buiten kantooruren (tussen 15.30 en 08.00 of het weekend) belt u naar de Spoedeisende hulp: 071 582 8905
Tot slot
Wat neemt u mee?- uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
- uw zorgverzekeringspas;
- uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.