Om een beeld te krijgen van uw organen brengen we een kleine hoeveelheid radioactieve stof in uw lichaam. Meestal krijgt u een injectie, soms tabletten of een andere vorm. De radioactieve stof verlaat binnen enkele uren tot dagen uw lichaam via de natuurlijk weg.
Met de juiste apparatuur kunnen we een afbeelding maken van de verdeling van de radioactieve stof in uw lichaam. Zo'n opname wordt een scintigram of scan genoemd. Hierop worden eventuele afwijkingen zichtbaar, doordat deze de radioactieve stof wel of juist niet opnemen.
We kunnen radioactieve stoffen ook gebruiken om bepaalde aandoeningen van het lichaam te behandelen. Hierbij brengen we een andere radioactieve stof in het lichaam. Bij een behandeling is het de bedoeling dat de cellen van het zieke weefsel door stralingsschade afsterven. Bij onze onderzoeken streven we naar zo min mogelijke schade.
In de meeste gevallen mag u na afloop van het onderzoek gewoon in aanraking komen met andere mensen en ook met kinderen. In enkele gevallen mag dit niet, als bijvoorbeeld een speciaal soort straling wordt gebruikt of een hogere dosering. Het kan zijn dat gedurende een korte tijd bepaalde leefregels moet volgen. Als dit na een nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling van toepassing is, wordt u hiervan altijd vooraf op de hoogte gesteld. U leest er ook meer over in onze folders.
Zie alle vragen van Nucleaire GeneeskundeDe voorbereiding verschilt per onderzoek. U leest bij 'onderzoeken en behandelingen' onze folders en hoe u zich moet voorbereiden.
Zie alle vragen van Nucleaire GeneeskundeDe duur van het onderzoek is verschillend. In sommige gevallen is een wachttijd tussen de toediening van de radioactieve stof en de scan, soms van enkele uren. U kunt dan later terug komen naar het ziekenhuis, of u gaat terug naar de afdeling waar u verblijft. In de folder van het onderzoek leest u hoe lang het onderzoek precies duurt.
Zie alle vragen van Nucleaire GeneeskundeHet kan geen kwaad om een metalen onderdeel in uw lichaam te hebben. Alle onderzoeken kunnen gewoon worden uitgevoerd.
Zie alle vragen van Nucleaire GeneeskundeTijdens de meeste nucleair geneeskundige onderzoeken kunt u gewoon bij uw kind blijven. In sommige gevallen is dit niet mogelijk. Wij bespreken dit samen met u.
Zie alle vragen van Nucleaire GeneeskundeTijdens de meeste nucleair geneeskundige onderzoeken kan uw partner of begeleider bij u blijven. In sommige gevallen is dit niet mogelijk. Wij bespreken dit samen met u.
Zie alle vragen van Nucleaire GeneeskundeDe scanapparaten waarmee de onderzoeken worden gedaan zijn vrij ruim gebouwd, daarom kunnen de meeste mensen met claustrofobie het onderzoek verdragen. Twijfelt u toch of u het onderzoek wel kunt ondergaan in verband met ernstige claustrofobie? Neem dan contact op met de afdeling. U kunt dan een afspraak maken om vooraf het scanapparaat te bekijken.
Zie alle vragen van Nucleaire GeneeskundeDe nucleair geneeskundige beoordeelt uw onderzoek na afloop en stuurt het verslag naar uw behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u tijdens uw volgende (polikliniek) bezoek. Dit betekent dus dat u niet direct na het onderzoek zelf de uitslag krijgt.
Zie alle vragen van Nucleaire GeneeskundeHeeft u niet gevonden wat u zocht?