Snel weten waar u aan toe bent

Wanneer u bent doorverwezen door uw huisarts in verband met schildklierklachten, kunt u in Alrijne terecht voor een totaalpakket aan zorg. Na verwijzing door uw (huis)arts of als vervolg op het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u snel terecht op de mammapolikliniek en u heeft binnen één dag de voorlopige uitslag.

Schildklierzorg op maat

Voor de schildklierzorg werken we met meerdere afdelingen en specialismen nauw samen binnen ons ziekenhuis en daarbuiten met partnerziekenhuizen. Een gespecialiseerd behandelteam van internist-endocrinologen, chirurgen, verpleegkundigen, radiologen en pathologen staat garant voor een optimale behandeling ‘op maat’ voor elke patiënt. Voor deze zorg werken wij met een zorgpad: alle fases sluiten op elkaar aan, vanaf uw eerste bezoek tot en met de nazorg.

Samen+

Alrijne Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis werken intensief samen binnen het samenwerkingsverband Samen+. In dit samenwerkingsverband bundelen gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen van beide ziekenhuizen hun kennis en ervaring in een gezamenlijk behandelteam. Daarnaast werken we samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Bij klachten die mogelijk samenhangen met schildklierafwijkingen wordt in eerste instantie meestal bloedonderzoek gedaan. Vaak is dit bloedonderzoek reeds door de huisarts aangevraagd. Soms is het nodig om de schildklier verder in beeld te brengen door middel van echo-onderzoek of door een speciale foto (scintigram) te maken.

Te snel werkende schildklier

Bij klachten ten gevolge van een te snel werkende schildklier zijn er drie mogelijke behandelingen, die al dan niet gecombineerd kunnen worden: medicijnen, radioactief jodium en/of een operatie.

Te traag werkende schildklier

De behandeling bij een te traag werkende schildklier bestaat over het algemeen uit het aanvullen van het tekort aan schildklierhormoon met de synthetische variant van dit hormoon, genaamd Levothyroxine.

Struma

Wanneer de struma het gevolg is van een onderliggende oorzaak die met behandeling door medicijnen en/of radioactief jodium behandeld kan worden, kan de struma verminderen. Als er klachten met ademhalen en slikken en/of cosmetische problemen optreden als gevolg van een struma, kan een operatie noodzakelijk zijn. Bij een verdenking op schildklierkanker, zal vrijwel altijd een operatie volgen. Aanvullende behandeling met radioactief jodium kan nodig zijn. Heel zelden is uitwendige bestraling noodzakelijk als aanvullende therapie.

Terug naar boven