Afspraak


Wij verwachten u op ………………………… dag …………- ……………- 20…………… om ……………………uur op de afdeling Radiologie van



  • Alrijne Ziekenhuis Leiden, routenummer 36
  • Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, routenummer 173
  • Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn, balie Aanmelden & Registratie in de centrale hal, daarna route 50

We stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.




De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals het meestal zal verlopen. Het kan zijn dat de radioloog een andere procedure kiest, die beter aansluit bij uw situatie. Wij raden u aan de folder goed door te lezen.


Type onderzoek

  • Echografie van de buik (abdomen)

    Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u 3 uur van tevoren niet meer mag eten, drinken en roken. Het laatste uur voor het onderzoek niet meer naar het toilet gaan. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
  • Echografie van de nieren en/of blaas, of inwendige genitalia (baarmoeder of eierstokken)

    Voor dit onderzoek is het belangrijk dat de blaas vol is. Wilt u daarom 1 uur voor het onderzoek niet meer naar het toilet gaan en zo mogelijk 1 liter water (of andere drank) drinken. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
  • Echografie van o.a. scrotum, spieren / pezen, gewrichten, hals, schildklier of aorta

    Voor dit onderzoek hoeft u geen voorbereidingen te treffen. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
  • Onderzoek waarbij tijdens echografie medicatie wordt toegediend

    Na het toedienen van medicatie in het heup- of kniegewricht, mag u zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Maar na een barbotage (onderzoek en behandeling van een schouder) mag u de eerste dag niet zelfstandig autorijden.

Wat is een echografisch onderzoek

Echografie is een onderzoeksmethode, waarbij door middel van geluidsgolven de structuur en functie van diverse organen zichtbaar worden gemaakt. Een echoscopiekop (transducer) zendt geluidsgolven uit. Organen in het lichaam kaatsen de golven terug en de transducer vangt ze weer op. De lichaamsdelen verschillen in de manier waarop het geluid wordt teruggekaatst. Dit wordt zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. De vorm, maar ook de grootte, de bewegingen en eventuele afwijkingen zijn te zien en kunnen worden vastgelegd. Het onderzoek is pijnloos en er zijn geen risico’s bekend.



Het onderzoek

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling radiologie. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer. Draag kleding die u zo nodig makkelijk uit en aan kunt trekken.



In de onderzoekkamer wordt u gevraagd op de onderzoektafel te gaan liggen. Op de gewenste onderzoekplek wordt wat gel aangebracht om een beter contact tussen de transducer en de huid te krijgen. Met de transducer wordt de onderzoekplek afgetast. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. Als er opnamen gemaakt worden, krijgt u instructies om even de adem in te houden. Soms zal men u vragen van houding te veranderen.



Als de echo gemaakt is, wordt de huid schoongemaakt met een handdoek. Mocht er wat gel op uw kleding terechtkomen: de gel is uitwasbaar. Direct na het onderzoek kunt u zo nodig gebruik maken het toilet.



Zwangerschap

Het onderzoek kan bij zwangere vrouwen zonder risico worden uitgevoerd. Bij het echografisch onderzoek gebruiken we geluidsgolven, geen röntgenstralen.



Medicijnen

Als u komt voor een onderzoek waarvoor u nuchter moet zijn, plant u dan de inname van uw medicijnen 3 uur voor het onderzoek of kort erna.



Na het onderzoek

Als u nuchter was dan mag u direct na het onderzoek weer eten en drinken, tenzij u nuchter moet blijven voor een vervolgonderzoek.



De uitslag

De radioloog stuurt uw behandelend arts binnen 24 uur een verslag van de bevindingen. U krijgt de uitslag van uw behandelend arts.



Tot slot

Wat neemt u mee?

  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u. Als u zich niet op tijd afmeldt, kunnen wij u een rekening sturen.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de medewerker van de afdeling radiologie of aan de MBB’er.

Bereikbaarheid

Telefoonnummer afdeling Radiologie (alle locaties): 071 582 8071.
De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.