Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw

Nu je de feestdagen in het vooruitzicht hebt, probeer dan van te voren een plan te maken over wat en hoeveel je wilt eten of drinken. Kies je voor de gevulde speculaas en niet de hapjes? Of geen speculaas, maar twee keer een hapje en een glaasje wijn? Maak bewuste keuzes en geniet er ook van! Zo voorkom je dat je je achteraf schuldig voelt.

Uit eten

Etentjes buitenshuis zijn meestal energierijker dan wanneer je thuis een maaltijd bereidt.

Bewuste keuzes tijdens een etentje zorgen ervoor dat je wel lekker mee eet, maar dat je toch ook op jouw gewicht kunt letten. Neem bijvoorbeeld heldere soep vooraf, of twee voorgerechten in plaats van een voorgerecht en een (groot) hoofdgerecht. Rode sauzen zijn minder vet dan de witte. Sausjes bij vlees of vis kun je in een apart schaaltje erbij vragen, zodat je zelf kunt bepalen hoeveel je ervan neemt. Neem koffie of thee in plaats van een toetje of kies voor vers fruit (zonder slagroom).

Tips voor feestelijke hapjes

  1. Kip met chilidip
    Snijd 50 gram gerookte kipfilet in stukjes en ongeveer ¼ komkommer in plakjes. Serveer met een schaaltje zoete chilisaus.
  1. Crostini
    Snijd per persoon ½ pistoletjes in dunne plakjes, rooster ze in de broodrooster of onder de grill en besmeer ze dun met tapenade. Garneer eventueel met wat verse kruiden.
  1. Tomaat & Olijf
    Meng 125 gram cherrytomaatjes met 50 gram olijven.
  1. Fetadip
    Prak met een vork 20 gram fetakaas fijn en vermeng dit met drie eetlepels 0% vet Griekse yoghurt. Voeg naar smaak een mespuntje gemalen komijn en peper toe. Serveer met bleekselderij stengels, paprikareepjes, komkommer, cherrytomaatjes en witlofblaadjes.