Van Alrijne Ziekenhuis naar Alrijne Woonzorg

Rik: “Onze manager stuurde een mail met een dringende oproep door, waarin stond dat Alrijne Woonzorg (de verpleeghuizen Leythenrode en Oudshoorn van Alrijne Zorggroep) extra handjes nodig had. Ik twijfelde geen moment, want het leek mij interessant om een keer ver uit mijn comfortzone te stappen. Ik meldde mij aan en nog geen twintig minuten later was ik voor de komende weken ‘uitgeleend’ aan Alrijne Woonzorg. Nog geen idee wat mij precies te wachten stond.”

"Het werk op de OK is niet te vergelijken met het werken in een verpleeghuis, dus ik had die week echt nodig om om te schakelen." Rik Okkersen, corona-verpleegkundige Woonzorg

De eerste week werkte Rik op de Waterweg 19 in Verpleeghuis Oudshoorn, een woonafdeling waar geen corona was. Zo kon hij even wennen aan de wereld van de verpleeghuiszorg. “Daar werd ik heel hartelijk ontvangen en daar heb ik veel geleerd. Het werk op de OK is niet te vergelijken met het werken in een verpleeghuis, dus ik had die week echt nodig om om te schakelen. Gelukkig had ik ervaring als verpleegkundige, maar dat is inmiddels ook alweer vijftien jaar geleden; inwerken was dus wel even nodig. Daarna ging ik aan de slag op COVID-unit in Alphen aan den Rijn. Hier liggen bewoners van Leythenrode en Oudshoorn die besmet zijn met het coronavirus.” Ondertussen hielpen meerdere collega’s van zowel anesthesie als chirurgie vanaf de OK bij de dagelijks zorg op deze corona-afdeling. “Het was leuk om te zien dat een grote groep zich geroepen voelde de collega’s van Woonzorg te helpen. Ook collega’s zonder verpleegkundige ervaring gooiden zichzelf in het diepe.”

Compleet anders

“Het werk in de verpleeghuizen was compleet anders dan ik had verwacht. De medewerkers creëren daadwerkelijk een thuisgevoel en de zorg is compleet afgestemd op de behoeften van de bewoner. Een voorbeeld hiervan zijn de tijden waarop bewoners uit bed willen: wie wil uitslapen, slaapt lekker uit. Wil je er vroeg uit, dan kan dat ook. Daarnaast dacht ik dat koken en het wassen van kleding en beddengoed werden uitbesteed aan een externe partij, maar dat is niet zo. Dat maakt de zorg heel huiselijk, maar ook heel zwaar. De uren vliegen voorbij tijdens het werk.”

Rik merkte dat het werk in de woonzorg best veel afwijkt van zijn werkzaamheden op de OK. “Op de OK ben je naast de kwaliteit van zorg, ook gericht op de productie. Zo veel mogelijk patiënten helpen binnen je dienst, dat moest ik hier echt afleren.”

"We hebben echt kunnen helpen, het was broodnodig." Rik Okkersen, corona-verpleegkundige Woonzorg

Echt kunnen helpen

Rik werkt ondertussen weer in het ziekenhuis, op de ICU of de OK. Het aantal bewoners met coronabesmettingen liep gelukkig zo hard terug, dat de Woonzorg geen extra handen meer nodig had. Rik keerde terug naar zijn ‘eigen’ collega’s. “Ik denk dat al mijn collega’s uit het ziekenhuis trots zijn op onze bijdrage binnen de woonzorg. We hebben echt kunnen helpen, het was broodnodig. Maar bovenal, is het een hele leerzame ervaring geweest.”