Hoe was het om in Curaçao te werken terwijl de hele wereld in rep en roer was?

Vrij kort na het uitbreken van de corona-epidemie in Nederland werd er in ons ziekenhuis iemand opgenomen met COVID-19. Deze patiënt overleed helaas binnen drie dagen na opname. Vanaf dat moment volgden er heel snel achter elkaar allerlei maatregelen, zowel in het ziekenhuis als voor het hele eiland. Alle poliklinische afspraken en planbare operaties werden uitgesteld. Er werd een speciale corona afdeling geopend die als afdeling én spoedeisende hulp zou gaan functioneren. Er werden in allerijl beademingsapparaten van het oude ziekenhuis weer opgelapt om eventueel te gebruiken.

Gelukkig bleef het na die ene patiënt erg rustig op het eiland. De regering had besloten alle toeristen te weren. Later sloten ook de horeca en alle niet-noodzakelijke winkels. Vlak voor ik weg ging introduceerden ze nog plachi di dia. Inwoners van Curacao mochten alleen het huis verlaten op dagen waarop hun nummerbord matchte met een bepaalde letter. De vluchten waren grotendeels gecanceld dus het eiland was volledig in lockdown.

Wat deed jij toen?

Omdat het op Curaçao heel rustig bleef en in Nederland de aantallen corona patiënten maar opliepen en er inmiddels ook veel onzekerheid bestond of ik überhaupt nog naar Nederland kon vliegen ben ik eerder teruggekomen. Bij terugkomst ben ik direct gestart op de Intensive Care van Alrijne Ziekenhuis en daar heb ik tot begin juni gewerkt als arts-assistent.

Nu ga je weer verder met je opleiding tot internist. Wat vind je van de opleiding bij Interne Geneeskunde in Alrijne?

Het is een geweldig goede opleidingsplek. De internisten zijn zeer betrokken, ‘onderwijs-minded’ en goed in hun vak. Ook is de sfeer in het ziekenhuis, op de SEH en op alle afdelingen laagdrempelig en heel ontspannen.

De opleiding loopt voorop in Nederland met zijn echografie-lessen. Ik heb meegelopen bij echolaboranten, waarbij ik veel geleerd heb over de echografie van het hart. We hebben op onze afdeling een aantal handheld echo-apparaten die we veel gebruiken. Dit zijn eigenlijk tablets met een echokop waarop speciale software zit van Philips om heel eenvoudig echo’s aan bed te kunnen maken. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien of patiënten vocht achter hun longen hebben.

De medisch specialistische vervolgopleiding Interne Geneeskunde in Alrijne Ziekenhuis heeft recent van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) het besluit ontvangen dat wederom verlenging van de opleiding is toegekend voor de maximale periode van 5 jaar. De opleiding Interne geneeskunde is de grootste medisch specialistische opleiding binnen Alrijne en heeft een opleidingsbevoegdheid van 3,5 jaar. De opleiding kreeg van de visitatiecommissie het cijfer 8 tot 8.5 toebedeeld.