Het praktische verhaal achter de flacon

Pieter: “Toen we hoorden over het besluit dat de vaccinaties voor acuut en covid zorgpersoneel binnen een aantal dagen gezet gingen worden, hebben we in het weekend van 2 en 3 januari direct alles opgestart. Als eerste hebben we met een tiental andere ziekenhuisapothekers een draaiboek opgesteld over de aanpak. Samen met onze collega’s Infectiepreventie, artsen, logistiek, CTA en management hebben we vervolgens alles zorgvuldig tot in de details voorbereid. Wat is er nodig? Hoe regelen we de logistiek? Samen met onze arts-microbiologen hebben we een checklist opgesteld van aandoeningen die aandacht vroegen bij het vaccineren. Bijvoorbeeld een recente covid besmetting, allergieën of een zwangerschap”.

Logistiek en een koelkast

“De logistiek tussen de ziekenhuizen in de regio verliep gelukkig goed. Op woensdagochtend 6 januari 11.00 uur kwamen de eerste vaccins aan bij de Alrijne Apotheek in Leiderdorp en de eerste prik werd diezelfde middag om 15.00 uur gezet!

Onze collega’s van de Civiel Technische Afdeling (CTA) hebben ons enorm geholpen het installeren van de koelkast, die gelukkig op tijd op temperatuur was. Ook werd er een laminaire airflowkast gereed gemaakt, een speciale kast die de vaccins beschermd bij het klaarmaken. Het Pfizer vaccin is namelijk erg kwetsbaar voor licht en temperatuur. De stabiliteit van het vaccin verminderd als er veel beweging, temperatuurschommelingen zijn. Het luistert heel nauw”, vertelt Pieter. 

Geen vaccin verliezen

“De grote vraag was natuurlijk ook hoeveel doses we uit het vaccin van Pfizer kregen. Het is ons gelukt om er zes uit een flacon te krijgen, in plaats van de vijf die de leverancier aangaf. Dat is voor ons echt spannend geweest, want je wilt zoveel mogelijk collega’s vaccineren. Onze ervaren apothekersassistenten zijn hierin getraind en hebben de vaccins onder steriele omstandigheden klaar gemaakt. Binnen een aantal uur was alles in een sneltreinvaart gereed voor 402 vaccins precies, die de dagen daarna gezet zijn.

Ik kan alleen maar trots zijn op het hele team dat achter deze operatie heeft gezeten!"

Pieter Knoester, apotheker Alrijne

18 januari 2021