Wat is het verschil tussen een wesp en een bij?

Vellinga: “De wesp is doorgaans agressiever dan een bij. Een wesp herken je aan de dunne taille en zwart-gele kleuren. Een bij is hariger en dikker. De angel van een wesp heeft geen weerhaken en kan dus meerdere malen steken. Een bij laat de angel achter door de weerhaken en sterft daarna.”

Hoe herken je een wespensteek?

Vellinga: “Een wespensteek wordt vaak herkend door een plotselinge, felle pijn gevolgd door een branderige of jeukende, rode zwelling. Het kunnen meerdere steken zijn door één wesp. In de meeste gevallen zullen de klachten binnen enkele uren spontaan zakken en is een bezoek aan de arts niet nodig.”

Wat kun je doen tegen een wespensteek?

Vellinga: “Je kunt thuis het gebied goed wassen met water en zeep om gifresten weg te spoelen. Doe er vervolgens een koud kompres op om het zwellen tegen te gaan. Eventueel kun je een antihistaminicum (hooikoortstablet) tegen de jeuk en een pijnstiller zoals ibuprofen tegen de pijn slikken.”

Wat is een ‘large local reaction’?

Vellinga: “Soms ontstaat een zeer grote, rode schijf die dagen in plaats van uren aanwezig blijft. Soms ook gepaard met misselijkheid of zelfs braken. Dit wordt in het Engels een 'large local reaction' genoemd en is zeer vervelend, maar niet gevaarlijk. De ene persoon reageert nu eenmaal heftiger op een steek dan de andere. Thuis kun je dezelfde maatregelen treffen zoals ook bij een normale wespensteek gedaan kan worden. Twijfel je? Ga dan naar de huisarts.”

Wanneer moet je medische hulp inschakelen?

Vellinga: “Als er in de mond, keel of hals gestoken is, is een bezoek aan een arts vaak nodig, ook als er geen sprake is van een allergie. Daarnaast is een klein deel van de bevolking allergisch voor wespengif. Bij deze mensen kan een 'anafylactische shock' ontstaan. Deze mensen ervaren naast de pijnlijke, jeukende schijf ook andere symptomen zoals kortademigheid, lage bloeddruk, duizeligheid, flauw vallen, misselijkheid, braken, diarree, opgezwollen gezicht of keel, angst en jeuk. Het is belangrijk zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Na behandeling door de arts met adrenaline en eventueel antihistaminica en steroïden zullen de symptomen weer zakken. Vaak krijgen patiënten dan een pen met adrenaline mee, zodat het snel kan worden gebruikt als ze opnieuw gestoken worden door een wesp.”