Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de rups van de nachtvlinder Thaumetopoea processionae. Deze komt over het algemeen voor op eikenbomen in België en Nederland. De haren van de rups kunnen heftige huidreacties en klachten van de ogen veroorzaken.

Wat zijn de huidklachten bij de eikenprocessierups?

De klachten worden veroorzaakt door de brandharen op het lijf van de rups. Elke rups heeft honderdduizenden brandharen die als een pijl kunnen worden afgeschoten wanneer de rups wordt bedreigd. Huidcontact met deze haren geeft een sterk jeukende en branderige huidreactie die soms kan lijken op galbulten. Bij een meer uitgebreide blootstelling zijn ook wel klachten van braken en algemene malaise beschreven.

Wanneer de brandharen in de ogen terecht komen, ontstaat een branderige ontsteking van de slijmvliezen van de ogen. Brandharen zullen minder makkelijk in de luchtwegen (neus, keelholte) terecht kunnen komen, maar als dat gebeurt zal ook daar ontsteking en zwelling ontstaan.

Hoe worden de huidklachten behandeld?

  • Tijd. De huidafwijkingen die door de brandharen van de eikenprocessierups worden veroorzaakt zullen uiteindelijk vanzelf weer verdwijnen.
  • Crèmes. De ontstekingsreactie en de jeuk kunnen, op voorschrift van de huisarts, eventueel worden bestreden met een corticosteroïdcreme. Ook verkoelende lotions (zoals calamine schudlotion en lotio alba) kunnen de klachten verlichten. 
  • Ernstiger klachten. Bij ernstiger klachten zoals benauwdheid en braken is het belangrijk om snel een arts te raadplegen. 

Er zijn geruchten dat de warme lucht van een föhn de pijn vermindert, maar als je dit te lang of te heet doet, kan het juist ook weer problemen geven. Daarom raden wij dit niet aan.  

Voorkómen van klachten

De klachten die de eikenprocessierups veroorzaakt ontstaan niet alleen bij direct contact. Door de wind kunnen brandharen naar de directe omgeving van de aangetaste eiken verplaatst worden. Nietsvermoedende wandelaars of fietsers kunnen dus met de brandharen geconfronteerd worden. Dit is vooral het geval in de maanden juni en juli. Gelukkig wordt bij ontdekking van haarden van eikenprocessierupsen door de lokale overheid met borden gewaarschuwd dat de rupsen in de omgeving actief zijn en zullen de rupsen en de rupsennesten professioneel worden opgeruimd. 

Sommigen gaan met een kledingroller aan de slag om de haartjes te verwijderen, maar dan ben je eigenlijk al te laat. De haartjes zitten al op de huid en kunnen klachten veroorzaken/ veroorzaakt hebben. Bovendien zijn de haartjes zó klein, 0,2 mm, dat je ze niet ziet of ze komen niet op de roller.

Het beste is de kleding goed uitkloppen óf voorkomen. Als je graag in de natuur bent; lange mouwen/ broekspijpen aan!

Bron: www.huidinfo.nl.