Verpleegkundige Marjanneke van Duijvenvoorde-Grisnich sluit aan bij haar collega Femke Scholten in de personeelsruimte, die voor de coronacrisis nog een patiëntenkamer was. “Het was een drukke dag op onze afdeling!” Marjanneke wordt gelijk alweer gebeld over een patiënte die nog net voor het weekend een endoscopisch onderzoek nodig heeft. Een patiënte die op dit moment in de familiekamer zit, voor een slechtnieuwsgesprek. Marjanneke: “Je wilt iemand na slecht nieuws echt de tijd geven om even bij te komen, maar medisch gezien is het voor diegene beter dat het onderzoek nu snel gedaan wordt, want anders wordt ze alleen maar zieker. Deze dingen blijven me raken. Als verpleegkundige zorg ik met m’n hart. Je wilt gewoon het beste voor je patiënten. Dat gaat soms verder dan alleen medische zorg. Het gaat bijvoorbeeld ook om een fijne plek, zeker bij slecht nieuws!”

Femke vertelt: “Voorheen gebeurde het weleens dat we slecht nieuws moesten brengen op zaal, waarbij de familie op een schamel krukje eromheen zat. Dat vonden wij dan altijd extra moeilijk.” Marjanneke vult aan: “Ja, het zal echt niet zo zijn dat er nu een familie zegt na een slechtnieuwsgesprek in de familiekamer: ‘goh, wat een prachtige kamer, onze complimenten’. Zij zijn wel met iets anders bezig. Maar wij vinden het heel belangrijk dat zij comfortabel zijn, juist tijdens verdrietige momenten.”

Healing environment

Zo werd het idee geboren om de oude gespreks-/onderzoekskamer om te bouwen tot een fijne plek met healing environment principes. Dat is een manier om ruimtes in zorginstellingen zo in te richten dat het welzijn van patiënten, familie en medewerkers bevorderd wordt en stress verminderd. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen zich het rustigste voelen in ruimtes die natuurlijk aandoen. Denk hierbij aan het zien van natuur, daglicht, frisse lucht en stilte.

De familiekamer was een initiatief van het green team, maar hele team heeft eraan meegewerkt. Femke: “Zo hadden we bijvoorbeeld staaltjes met behang, waarbij het hele team mocht stemmen. Er zijn collega’s bezig geweest met de vloer, keukenkastjes werden gewrapt met folie en weer anderen kozen de meubels. Dit maakt het echt een kamer van ons allemaal. We zijn nu ook aan het kijken hoe we de familiekamer kunnen inzetten voor het personeel. Soms moet je je gewoon even kunnen terugtrekken om tot rust te komen, af te spreken met je werkgroepje of om je goed te kunnen concentreren zonder prikkels van de afdeling.”

Twee vliegen in één klap

Het green team van C4 richt zich zowel op gezond werkgeluk en vitaliteit als op duurzaamheid/milieu. En soms komen die plannen heel mooi samen! Marjanneke geeft een voorbeeld: “Zo onderzoeken we of we voedselverspilling kunnen voorkomen. De voedingsassistenten krijgen bijvoorbeeld iedere dag 20 gekookte eitjes, maar op woensdag gaan er maar 5 van op. Kunnen we dan die 15 overgebleven eieren aanbieden aan het personeel, zodat zij gelijk een gezonde snack hebben? Dat is goed voor onze gezondheid (beter dan die late night hamburgers die we nog wel eens laten komen J) en het voorkomt verspilling.” Ook Femke weet gelijk een voorbeeld waarbij twee vliegen in één klap worden geslagen: “We proberen nu voor elkaar te krijgen dat de TL lichten net iets later aangaan op de afdeling in de ochtend. Nu springen ze aan net voordat de nachtdienst weggaat. Zij moeten juist gaan slapen in de ochtend en voor hun slaapritme zou het beter zijn om nog even in een verduisterde omgeving te zijn. Daarmee besparen we gelijk een half uur aan elektriciteit die nodig is voor de verlichting.

Marjanneke en Femke zijn enthousiast over wat er allemaal nog mogelijk is: disposables in kaart brengen en vervangen voor een duurzaam alternatief, plastic scheiden, douchen zonder plastic om het infuus. Soms zijn het innovatieve dingen die eerst onderzoek nodig hebben. “Het gaat hier zeker niet allemaal zonder slag of stoot hoor. Echt niet ieder plan wordt met applaus ontvangen en wij zoeken ook weleens naar onze rol daarin. Want mogen we nu nog wel taart trakteren als voorvechters van een gezonde werkomgeving?”, lacht Marjanneke.

Er worden vast nog veel meer mooie plannen bedacht in de familiekamer. Femke besluit: “Lekker een zonnetje op je gezicht, kijkend over het groen van Leiderdorp. Het lijkt wel alsof je even weg bent uit de drukte van het ziekenhuis, het is echt een oase van rust!”

 

OVER GREEN TEAMS

Dit is deel 1 van een serie over de green teams die ons ziekenhuis rijk is. Een green team houdt zich bezig met projecten rondom duurzaamheid en vitaliteit op de afdeling.