Longverpleegkundige Carla van den Berg ziet dagelijks de gevolgen van roken en ondersteunt dit initiatief. “Het helpt veel mensen om samen te stoppen. Dat is ook gelijk de belangrijkste tip: zorg dat je steun hebt! Het maakt het voor jezelf ook makkelijker als je partner ook stopt."
Gevolgen van meeroken
Meeroken blijft ook erg schadelijk. Bij een aantal patiënten zie ik de gevolgen hiervan. “Ik heb ook patiënten die nooit gerookt hebben, maar wel COPD krijgen. Vaak hebben zij een partner die stevig rookt of komen ze uit een gezin waar veel sigaretten werden opgestoken. Dit komt doordat schadelijke stoffen in een sigaret zich hechten aan stoffen in huis. Dit noemt je ook wel 'derdehandsrook'. Dit is de rook die achterblijft in kleren, in de auto, of in het bankstel. En rook die ergens intrekt kan dus maanden blijven hangen.”
Slechte alternatieven
Veel mensen gaan ook op zoek naar een alternatief. Denk maar aan de waterpijp en de e-sigaret. Deze alternatieven lijken misschien minder slecht, maar het tegendeel is waar. Carla: “Een uur roken van de waterpijp staat gelijk aan minimaal honderd sigaretten. Bovendien duurt het roken van een waterpijp langer dan het roken van een sigaret en krijg je meer rook binnen, en net als de sigaret krijg je met de waterpijp ook veel schadelijke stoffen binnen.
Maar anders kom ik aan of krijg ik last van stress…
“Wat je veel hoort is dat vrouwen, en ook mannen, vaak niet willen stoppen met roken omdat ze dan dikker zouden worden. Roken versnelt je stofwisseling, dus als je stopt kun je inderdaad een paar kilo aankomen. Maar wat je niet moet vergeten is dat als je stopt met roken je ook een betere conditie krijgt én je minder kortademig bent! Sporten gaat dus weer een stuk makkelijker!”
Ook is bewezen dat roken de stress niet vermindert, al zijn veel mensen daar wel van overtuigd. Sterker nog, de stress neemt toe als je rookt, waardoor je in een vicieuze cirkel komt: je krijgt meer stress door roken, daardoor steek je een sigaret op en vervolgens bouwt zich dit op. Het stressniveau van een roker is continu hoger dan van een niet-roker.”
Maar wanneer dan?
Maar wat is dan de beste oplossing? Abrupt stoppen met roken? Of langzaam afbouwen? Carla vertelt: “Dat is echt ieder voor zich, net wat bij je past. Er is nooit een juist moment voor, mensen zijn er nooit helemaal klaar voor. Wat belangrijk is, is dat de knop om gaat en dat je het voor jezelf doet.”