Wat doen een somnoloog en somnotechnoloog?

‘Als somnotechnoloog analyseer ik slaaponderzoeken zoals een polygrafie (slaapmeting van één nacht). En als somnoloog stel ik diagnoses aan de hand van de geschiedenis van de patiënt en slaaponderzoeken. Daarna organiseer en vervolg ik behandelingen voor slaapgerelateerde problematiek. Voor beide titels heb ik het examen afgelegd. Hier ging een uitgebreide selectieprocedure en flink wat zelfstudie aan vooraf. Wat was ik opgelucht en trots toen ik de uitslag kreeg!’

Welke patiënten komen bij jou terecht?

‘Ik zie veel patiënten die problemen hebben met het niet in slaap kunnen komen, bijvoorbeeld doordat zij piekeren. Ook komen patiënten bij mij terecht die vreemd gedrag in hun slaap vertonen. Een bekend voorbeeld is slaapwandelen, maar ook in je slaap eten komt voor. Daarnaast behandel ik slaapgerelateerde ademhalingsproblemen zoals slaapapneu.'

Wat zijn veelvoorkomende behandelingen?

‘Een veelvoorkomende behandeling is CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) therapie. Dit is een slaapmasker dat ademondersteuning biedt, bijvoorbeeld bij slaapapneu. Daarnaast doen we ook vaak positietherapie. Als iemand bijvoorbeeld vaak op zijn rug ligt, leren we diegene om anders te liggen. Blokkering van de luchtweg tijdens de slaap treedt namelijk vaker op als je op je rug ligt dan op je zij.’

Waarom heb je voor dit vak gekozen?

‘Omdat het geweldig is! Het is een heel breed vak, praktisch en technisch. En dat laatste sluit goed aan op mijn medisch-technische achtergrond. Ruim dertien jaar geleden ben ik in het Diaconessenhuis Leiden begonnen als longfunctieanalist. Nadat ik een aantal jaren als teamleider had gewerkt, werd ik Physician Assistant op de afdeling Longziekten. Nu werk ik als somnoloog, in samenwerking en onder supervisie van longarts/somnoloog Anneke Dolsma. Daarbij werk ik als somnotechnoloog.’

Welke tips wil jij meegeven vanuit jouw vakgebied?

‘De belangrijkste tip is heel cliché, maar zo waar: rust, reinheid en regelmaat. Slechte slaaphygiëne is een veelvoorkomende oorzaak van slaapproblemen. Je hebt een klok in je lijf en daar moet jij je aan aanpassen, en niet andersom. Om 5 uur ’s ochtends naar bed gaan is niet verstandig, net als lang lezen en veel schermtijd. Steeds vaker zie ik patiënten die problemen hebben met slapen door de mobiele telefoon. Of mensen die ’s avonds laat nog aan het werk zijn. Het is bijvoorbeeld niet zo handig om tot 11 uur ’s avonds te werken en tien minuten later naar bed te gaan.’

Meer informatie over slaapproblemen