Look Good Feel Better geeft ons vijf tips om jezelf goed te verzorgen wanneer je behandelingen tegen kanker ondergaat:

  • Zorg goed voor je huid

Huid en nagels kunnen extra kwetsbaar zijn tijdens de behandelingen tegen kanker. Na het douchen is het beter voor je huid om jezelf droog te deppen dan dat je het droog wrijft. Je kunt gebruik maken van vochtherstellende crèmes en bodylotions om een droge huid te voorkomen en verhelpen. Je kunt het beste gebruik maken van producten speciaal voor een gevoelige huid en scrubben vermijden.

  • Houd je nagels kort

Broze of snel brekende nagels kan je het beste kort houden. Probeer het gebruik van nagellakremover met aceton te vermijden. Het gebruik van kunstnagels wordt sterk afgeraden, kunstnagels kunnen je nagels beschadigen en daardoor infecties veroorzaken.

  • Verzorging van je haar

Behandel je haar met zachtheid. Je kunt je haar het beste wassen met handwarm water en een milde shampoo en probeer zo min mogelijk gebruik te maken van een föhn of krultang en probeer je haar zo min mogelijk te bewerken met verf of permanent. Je kunt het beste slapen op een satijnen kussensloop. Zo wordt er minder aan je haar getrokken.

  • Littekens soepel houden

Littekens blijven soepeler als je ze insmeert met wat vitamine-E olie of crème. Wanneer je littekens pijn doen kan een massage met littekencrème helpen.

  • Poetsen met zachte borstel

Door je ziekte of door de behandeling kan de gezondheid van mond en gebit achteruitgaan. Je kan bijvoorbeeld een pijnlijke mond krijgen of gevoeliger worden voor bloedingen of infecties. Ook een droge mond of nare smaak behoren tot de mogelijkheden. Gebruik daarom een zachte borstel met een rechte bovenkant van synthetische haren. Door de tandenborstel in heet water te dopen, maak je hem nog zachter. 

Wil jij meer informatie over uiterlijke verzorging tijdens een behandeling tegen kanker? Op de website van Look Good Feel Better staan nog veel meer tips. Ook organiseren ze workshops bij Alrijne Ziekenhuis, u kunt zich aanmelden door te mailen naar oncologie@alrijne.nl. Bekijk de data van de workshop en meer informatie over Look Good Feel Better bij Alrijne op de pagina Oncologie >