“Kramp, peesirritatie, enkel of knieklachten. Een van de blessures die een (marathon)loper kan hebben. Meestal is het niet verstandig door te lopen, vertelt Maarten. Overleg bij de eerste verzorgingspost in verband met een juiste behandeling. 

Mocht je tijdens de loop twijfelen over pijntjes of klachten, dan kun je altijd bij een verzorgingspost onderweg om advies vragen. Wij zijn ook nauw betrokken bij de Leiden Marathon. Zo adviseren we over het aantal verzorgingspunten en sportmasseurs en het aanpassen op de weersomstandigheden en de looproute. ‘Maarten en ik staan elk jaar bij de finish’, vertelt Michael. ‘Niet alleen om alle finishende hardlopers toe te juichen, maar ook om eerste hulp te verlenen aan lopers met blessures of andere klachten, zoals flauwtes of ademhalingsproblemen.

We bieden ieder jaar aan tientallen deelnemers medische hulpverlening. Samen met het Rode Kruis vangen we hen op. Heb je last van blaren of een pleister nodig, dan word je geholpen door de hulpverleners van het Rode Kruis. Lopers met serieuze klachten als flauwte, uitdroging, suikertekort of ademhalingsproblemen behandelen wij direct en krijgen indien nodig een infuus. Zo hoeven vele deelnemers niet naar het ziekenhuis toe maar kunnen ze ter plekke worden geholpen.”

Onderkoeling of oververhit tijdens hardlopen

Je kunt ook onderkoeld of oververhit raken tijdens het hardlopen. “Je raakt onderkoeld door een combinatie van de looptijd, conditie, kledingaanpassing, wind en vochtigheid. De lichaamstemperatuur daalt dan naar 34-36 graden Celsius. Er zijn verschillende verschijnselen zoals rillen, klappertanden en een bleke koude huid. Je kunt je hier het beste op voorbereiden door van tevoren goed naar de weersvoorspelling te kijken en hiermee rekening te houden met je loopkleding. Mocht je toch onderkoelt raken, probeer dan uit de wind te blijven en zoek onderdak bij de eerst volgende controlepost.”

“Je raakt oververhit door teveel vochtverlies bij warm weer, teveel kleding, te weinig vochtinname of de combinatie hiervan”, vertelt Maarten. “Je lichaamstemperatuur stijgt dan naar 40-42 graden Celsius. Ook kun je tijdens warm weer een zonnesteek oplopen. Je krijgt dan onder andere last van kippenvel, verwardheid, onwel worden, duizeligheid of braken. Wanneer je vermoed dat je een van deze klachten hebt, stop dan onmiddellijk met de loop. Ga direct uit de zon en zoek een plek op waar je even tot rust kunt komen. Koel je lichaam door ventilatie, laat je nat sproeien en drink voldoende water.”