• Bedenk wat je met sporten wil bereiken. Maarten: “Waarom ga je sporten? Wat is je doel? Denk daar eerst over na.”
  • Kies een sport die je leuk vindt. “Dan heb je meer kans om het vol te houden.”
  • Bouw langzaam op. “Ga niet te hard van start, je lichaam moet wennen.”
  • Zorg voor goed materiaal. “Ga bijvoorbeeld niet hardlopen op tennisschoenen.”
  • Eet gezond. “Eet maximaal twee uur voor het sporten iets groots en vlak van tevoren iets kleins. Denk eraan: Garbage in is garbage out.”
  • Slaap voldoende. “Als je moe bent, maak je sneller fouten.”
  • Doe een sportkeuring. Maarten: “Stel jezelf de vraag of je gezond genoeg bent. Als je nooit gesport hebt en boven de 35 jaar bent, is het verstandig om eerst preventief een sportkeuring te doen. Ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en roken zijn redenen om eerst naar de sportarts te gaan.”

Is spierpijn nodig?

Veel mensen denken dat spierpijn noodzakelijk is voor spiergroei, maar is dat echt zo? Maarten: “Spierpijn duidt op schade en schade doet pijn. Je kunt spierpijn beschouwen als de lichtste vorm van sportletsel. Dat is niet nodig voor de groei van spieren.” Met spierpijn kun je sporten alleen fors minder intensief. Maarten: “Als je blijft bewegen, gaat de spierpijn sneller over. Je spoelt de spieren als ware schoon.”

Daag jezelf uit

Om resultaten te zien en fitter te worden, moet je jezelf blijven uitdagen. Maarten: “Met wekelijks hetzelfde hardlooprondje verandert er niet zoveel. Variatie en uitdaging zijn belangrijk. Als je jouw lichaam een beetje uitdaagt, kan dit meer aan. Minimaal twee à drie keer per week sporten is gezond, maar ook de verhouding arbeid rust is van belang. Als je daar geen rekening mee houdt, pleeg je ‘roofbouw’.”

Houd vol

Iedereen slaat wel eens een work-out over, maar hoe lang duurt het voordat je conditie terug bij af is? Maarten: “Als je ziek bent en de hele dag op bed ligt, neemt je spiermassa per dag al met drie procent af. En na drie weken niet sporten, moet je je conditie opnieuw opbouwen.” Afbouwen gaat een stuk sneller dan opbouwen. Maarten: “Je kunt natuurlijk niet het hele jaar in topvorm zijn, maar blijf wel altijd sporten of in ieder geval in beweging.”

Over Maarten Verschure

Maarten werkt inmiddels ruim tien jaar voor Alrijne Ziekenhuis. De afdeling Sportgeneeskunde is niet alleen voor ervaren sporters, maar voor alle mensen met  problemen die met beweging te maken hebben. Kijk voor meer informatie bij Sportgeneeskunde.