Sporten is populair in Nederland. Veel Nederlanders sporten dan ook regelmatig of willen (weer) gaan sporten. Het maakt niet uit bij welke groep u hoort. Als u het maximale uit uw sport wilt halen en verantwoord bezig wilt zijn, bent u bij de afdeling Sportgeneeskunde aan het juiste adres. Wij kunnen u daarbij optimaal begeleiden, maar ook behandelen wanneer u blessures heeft of problemen bij het sporten ervaart.
Wij voeren sportmedische onderzoeken uit, begeleiden sporters en sportevenementen en we testen en begeleiden mensen met een chronische aandoening. Op ons sportblessurespreekuur kunt u klachten die met sporten te maken hebben laten beoordelen en behandelen. Onze sportartsen werken nauw samen met een goed op elkaar ingespeeld team van (sport)fysiotherapeuten, diëtisten en sportpsychologen aan uw gezondheid en sportprestaties.
Maak online uw afspraak met uw verwijsnummer. Dit nummer staat vetgedrukt boven aan uw verwijsbrief en begint met de letters ZD gevolgd door acht cijfers. U kunt telefonisch contact opnemen via 071 582 8059, wij bellen u terug. Heeft u vragen over een keuring of wilt u een afspraak maken voor een keuring? Mail dan naar sportgeneeskunde@alrijne.nl. Telefonisch bereikbaar van: 8.30 - 12.00 uur en 13.30 - 15.30 uur.
Polikliniek Sportgeneeskunde Leiden
Telefoon: |
071 582 8059 |
---|---|
Routenummer: |
33 |
Polikliniek Sportgeneeskunde Leiderdorp
Telefoon: |
071 582 8059 |
---|---|
Routenummer: |
22 of 562 |
Polikliniek Sportgeneeskunde Alphen aan den Rijn
Telefoon: |
071 582 8059 |
---|---|
Routenummer: |
46 of 62 |
- Drukmeting
- Hartrevalidatieprogramma
- Sportgeneeskunde - algemene informatie
- Sportmedische begeleiding
- Sportmedisch onderzoek Basis
- Sportmedisch onderzoek Groot
- Sportmedisch onderzoek Plus
Compartimentsyndroom meting
Compartimentsyndroom operatie
- Compartimentsyndroom (pijn/krampen onderbeen)
Keuringen
- Hardloopschema bij blessure
- Hielpijnsyndroom
- Liesblessure oefeningen
- Oefeningen voor de hamstring
- Oefeningen voor een snapping hip (knakkende heup)
- Oefeningen voor rompstabiliteit
Knie
Achillespees
Tenniselleboog
Voor wie is hartrevalidatie?
Hartrevalidatie is bedoeld voor mensen met een hartaandoening (zoals hartfalen of ritmestoornissen) en voor patiënten die een ingreep aan het hart hebben ondergaan, bijvoorbeeld een bypassoperatie of dotterbehandeling.
Waarom hartrevalidatie?
Een hartaandoening of een ingreep aan het hart kan grote gevolgen hebben voor het lichamelijk en psychisch functioneren. Onder andere door hartrevalidatie kunt u uw dagelijks leven weer oppakken en voortzetten binnen uw mogelijkheden. U leert naar uw lichaam te luisteren, ermee om te gaan en er weer op te vertrouwen.
Begeleiding
Tijdens de hartrevalidatie wordt u begeleid door een team van deskundigen dat nauw samenwerkt. Afhankelijk van uw situatie kunnen de volgende hulpverleners bij uw revalidatie betrokken zijn: sportarts, cardioloog, polikliniek assistent, fysiotherapeut, bewegingsagoog, maatschappelijk werker, psycholoog en diëtist.
Lees alles over het Hartrevalidatieprogramma in de folder >
Voeding
Verandering van eet- en leefgewoonten is soms moeilijk. Een goede motivatie is daarbij van belang.
Vraag jezelf af: waarvoor doe ik dit? Wat zijn de voordelen als ik mijn voedingspatroon aanpas? En wat zijn de nadelen als ik dit niet doe? Stel daarbij duidelijke doelen die op korte termijn te behalen zijn. Dit werkt stimulerend.
Gezond eten
Gezonde voeding betekent gevarieerde voeding. De Schijf van Vijf laat zien dat er uit elke schijf dagelijks voedingsmiddelen genomen dienen te worden.
Gemiddelde aanbevolen hoeveelheden (50 – 70 jaar)
Brood | 5-6 sneetjes (vrouwen 3-4) |
Aardappelen | 3-4 (120-200 g) |
Groente | 5 opscheplepels (250 g) |
Fruit | 2 porties fruit (200 g) |
Zuivel | 3 porties (vrouwen 3.4), 2 plakken kaas |
Vlees(waren), vis, kip, ei of vleesvervanger | 1 portie, variëren |
Ongezouten noten | 25 gram (vrouwen 15 g) |
Halvarine | 25-30 gram |
Bak- en braadproducten | 15 gram (1 eetlepel) |
Drinken | 1,5-2 liter |
Tip: varieer dagelijks met verschillende soorten groente, fruit en vlees/vis/vleesvervangers.
Tip: eet niet teveel
Een vitaminesupplement kan een aanvulling zijn op de voeding, maar is geen vervanging.
Hoog cholesterol
Cholesterol is te onderscheiden in goed en slecht cholesterol. In voeding is dit te herkennen aan de termen ‘verzadigd’ en ‘onverzadigd’ vet.
Verzadigd vet = Verkeerd
Onverzadigd vet = Oké
Voorbeelden van verkeerd (verzadigd) vet: volvette kaas (48+), vette vleeswaren (worstsoorten), volle melkproducten, koffiemelkpoeder, harde boter, roomboter, snacks, gebak, koek en chocolade.
Voorbeelden van goed (onverzadigd) vet: olie, vloeibaar bak- en braadvet, broodsmeersels uit een kuipje, vis, noten en pinda’s.
Tip: Kies voor dieet halvarine of dieet margarine. Dit heeft een gunstige samenstelling van vetzuren.
Tip: Kies voor magere of halfvolle producten om de vetinname te verlagen, je verlaagt hiermee ook de inname van slecht cholesterol.
Gewicht
Er is sprake van overgewicht als het gewicht te hoog is voor de lengte. Dit is te berekenen met de BMI. Bij een BMI boven de 25 spreken we van overgewicht.
Overgewicht vergroot de kans op een verhoogd cholesterol en een hogere bloeddruk.
Bij een te grote buikomvang is het ook verstandig om wat gewicht te verliezen. Bij vrouwen mag de buikomvang niet groter zijn dan 88 cm, bij mannen is dit 102 cm.
Tips bij overgewicht:
- Eet drie hoofdmaaltijden
- Kies bij trek voor een klein, honger stillend tussendoortje: bv rijstwafel, voedingsbiscuit, een stuk fruit of groente of eventueel een snee brood.
- Pas op met light producten. Hier kan nog steeds een grote hoeveelheid vet of koolhydraten in zitten.
- Zorg voor voldoende beweging, bij voorkeur dagelijks een uur. Denk aan traplopen, een ommetje op weg naar huis, een bushalte eerder uitstappen etc.
Probeer minimaal 2x per week een uur intensief te bewegen.
- Door het aanpassen van de leefstijl is het gewichtsverlies gecontroleerd en heeft dit een beter en langer effect.
Hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk kan ontstaan en/of verergeren door het gebruik van zout. Zout bevat het onderdeel ‘natrium’ wat een bloeddruk verhogend effect heeft.
Een zoutbeperkt dieet, of ook wel een natriumbeperkt dieet genoemd, is dan het advies. Dit is in het begin vaak erg wennen, zeker als mensen gewend zijn regelmatig zout te gebruiken. Vaak wennen mensen hier wel aan na verloop van tijd.
We krijgen het meeste zout binnen uit het zoutvaatje. Bij een hoge bloeddruk is het dan ook verstandig om het zoutvaatje zo min mogelijk te gebruiken.
Daarvoor in de plaats kan bijvoorbeeld peper, dille, rozemarijn, paprikapoeder of andere gedroogde (of verse) kruiden worden toegevoegd.
Let op: er zit veel verborgen zout in alle kant- en klaar producten!
Pas op met alle pakjes en zakjes, kant- en klaar soepen, bouillonblokjes, sauzen, kruidenmixen (denk aan Knorr of Conimex), kant- en klaar maaltijden en bijvoorbeeld pizza. Maar denk ook aan gekruid of gepaneerd vis of vlees!
Optie: Het gebruik van natriumarm zout is een optie om zout toe te voegen aan de maaltijd. Hierin is het natrium vervangen voor kalium wat ook een zoute smaak heeft. Een voorbeeld zijn de blauwe kruidenpotjes van Verstegen.
Let op: dit is niet geschikt voor mensen met een verhoogd kalium in het bloed!
Nadeel: je went niet aan de smaak van minder zout.
Ook drop verhoogt de bloeddruk door het stofje Glycyrrhizine wat hierin zit. Dit zit in zowel zoete als zoute drop en zit ook in zoethout- of sterrenmunt thee.
Diëtisten in de regio
Extra informatie
drs. H.J. (Dieke) Kok
Sportarts
drs. M.J.M. (Maarten) Verschure
Sportarts
drs. M. (Michael) van der Werve
Sportarts
Sportnetwerk Ommedijk
Sportnetwerk Ommedijk bestaat uit verschillende disciplines, waaronder sportfysiotherapeuten, sportartsen, een sportpsycholoog, sportdiëtiste en een podotherapeut. Het doel van het netwerk is sporters zo snel en verantwoord mogelijk weer te laten terugkeren op het gewenste niveau. Ook is het netwerk actief in voorlichting en preventie van blessures.
www.fysiotherapieommedijk.nl
facebook.com/sportnetwerkommedijk
Sportnetwerk Rijnland
Rijnland Sportnetwerk is opgericht om sporters en patiënten in de regio Leiden bij te staan met hoog kwalitatieve sportmedische zorg. Sportartsen van het Alrijne, sportfysiotherapeuten van SMC Rijnland Fysiotherapeuten en podotherapeuten van Voetencentrum Wender werken samen om sporters in de regio Leiden te ondersteunen op het gebied van blessurepreventie, diagnostiek blessurebehandeling, advies en training. Ook wil het sportnetwerk een bijdrage leveren aan kennisdeling en sportclubs ondersteunen op sportmedisch vlak.
Huisartsen
De huisartsen in onze regio kunnen bij ons gemakkelijk terecht voor intercollegiaal overleg en deelname aan de WDH-nascholing.
Alpe d’HuZes
Alpe d’HuZes is een actie waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend op een dag tot maximaal zes keer de legendarische Alpe d’Huez beklimmen om zo veel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. Met een sportmedisch onderzoek/medische keuring beoordeelt de sportarts van Alrijne of u medisch gezien verantwoord kunt deelnemen aan zo’n lichamelijk zwaar sportevenement.
www.opgevenisgeenoptie.nl
Opleidingen
Voor Sport en Bewegen en voor Veiligheid en Vakmanschap (VEVA) en MBO Rijnland is Alrijne een vaste partner voor de sportmedische onderzoeken.
Fysiotherapie
Wij hebben nauwe banden met alle sportfysiotherapiepraktijken in de regio. Met een aantal van hen hebben we geregeld overleg. Ieder jaar organiseren onze sportartsen samen met de orthopeden een symposium voor alle therapeuten in de regio.
Leiden Marathon
Sinds 2006 ondersteunt onze afdeling Sportgeneeskunde onder andere de medische organisatie van de Leiden Marathon.
Heeft u bij het sporten klachten als blessures, duizeligheid, pijn op de borst of een ongewone vermoeidheid? Vanaf 1 januari 2016 vallen bezoeken aan de sportarts over dergelijke klachten onder de basisverzekering. Ook revalidatie bij een chronische aandoening valt onder de basisverzekering. Deze bezoeken worden via de zogenaamde DBC- zorgproducten (Diagnose Behandeling Combinaties) in rekening gebracht. U heeft voor een bezoek aan de sportarts over klachten tijdens het sporten altijd een verwijzing van de huisarts nodig.
De preventieve sportmedische onderzoeken (sportkeuringen) die de sportarts uitvoert, vallen onder de aanvullende verzekering. Heeft u geen aanvullende verzekering of dekt uw aanvullende verzekering sportmedische onderzoeken niet, dan komen de kosten voor uw eigen rekening. Voor de sportmedische onderzoeken is geen verwijzing van de huisarts nodig.
Zie alle vragen van SportgeneeskundeDe sportarts is dé specialist als het gaat om het bewaken van de balans tussen belasting en belastbaarheid. Ook bij mensen die niet sporten. Daarom kunt u bij onze sportartsen ook terecht voor klachten aan uw spieren en gewrichten, begeleiding bij herstel van (chronische) ziekte en preventieve adviezen over bijvoorbeeld uw houding.
Zie alle vragen van SportgeneeskundeHet chronische compartimentsyndroom komt vaak voor bij sporters, zoals hardlopers, voetballers of schaatsers. Bij dit syndroom loopt de druk in de spieren tijdens inspanning zo hoog op dat u pijn krijgt. De pijnklachten verdwijnen weer als u met de activiteit stopt. Het chronische compartimentsyndroom komt voor in de armen en benen, maar vooral in het onderbeen. Een drukmeting kan aantonen of uitsluiten of de druk in een spier of spiergroep abnormaal hoog is. Is de druk in een spiergroep inderdaad te hoog, dan is behandeling vaak mogelijk. Hierbij klieft de chirurg vaak de bindweefseljas van de aangedane spiergroep. Wij opereren jaarlijks tientallen patiënten met voor de meesten een goed resultaat: zij kunnen weer klachtenvrij sporten.
Zie alle vragen van SportgeneeskundeHeeft u niet gevonden wat u zocht?
-
Artikel Leidsch Dagblad: 'Hoe krijg je de mens uit z’n stoel?'
Sportarts Michael van der Werve vertelt over het belang van sporten en bewegen. "Zelf was ik nooit zo'n duursporter en deed ik graag aan balsporten. Toen dat te belastend voor mijn gewrichten werd, ben ik gaan roeien. Dat doe ik altijd in groepsverband, want dat bevalt mij het best. Een ander gaat urenlang in de bossen hardlopen om het hoofd leeg te maken. Maar ook met houthakken in de tuin, of de trap op rennen, kun je de hartspier trainen."
-
Artikel Trouw: 'Een marathon vraagt veel van je lijf, soms te veel'
Is marathonlopen riskant? Onze sportarts Michael van der Werve vertelt: “Een calamiteit kan iedereen overkomen, zeker onder extreme omstandigheden. Er is geen stoplicht dat op oranje springt en zegt dat je moet stoppen met lopen." Neem dus maatregelen voor én tijdens de loop! Lees het hele artikel op trouw.nl.
- www.sportzorg.nl
- www.voorkomblessures.nl
- www.marathon.nl
- www.opgevenisgeenoptie.nl
- www.eredivisiebasketballleiden.nl
- www.rijnsburgseboys.nl
- www.azc-alphen.nl
- www.nkbv.nl
Iedere sporter, van beginnend en amateur tot aan chronisch ziek en geblesseerd, verdient sportmedische zorg (zoals sportmedisch advies, blessure- en/of herhalingsconsulten, sportmedisch onderzoek en sportkeuringen) op topniveau! Sportmedische zorg wordt verricht door sportartsen werkzaam bij één van de 55 Sportmedische Instellingen in Nederland. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan de sportarts bezoeken. De sportarts is er voor ieder (nog niet) bewegend mens; jong en oud, recreatieve en topsporter en voor zowel minder validen als mensen met chronische ziekten zoals artrose, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en astma. Diensten verricht door de sportarts worden vergoed vanuit zowel de basis- als aanvullende verzekering.
Basisverzekering
- Voor iedereen die klachten heeft tijdens sport, beweging of inspanning: klachten aan het bewegingsapparaat, kortademigheid, duizeligheid, hoofdpijn, maag-/darmklachten, overtraining, vermoeidheid.
- Voor iedereen die een chronische aandoening heeft en de conditionele belastbaarheid wil of moet verbeteren.
Voor deze klachten kun je, na doorverwijzing van de huisarts of specialist, terecht bij de sportarts.
Wilt u weten of uw zorgverzekeraar een contract heeft met Alrijne, kijk dan onder Contracten zorgverzekeraars.
Aanvullende verzekering
- Sportmedische onderzoeken (sportkeuringen)
Je ervaart geen klachten, maar wilt je prestaties verbeteren of wilt weten of je een sportieve uitdaging wel aankunt. - Sportmedische begeleiding (trainingsadvies en individueel trainingsschema o.b.v. uitkomsten sportmedisch onderzoek).
- Verplichte sportkeuring door een sportbond.
Voor diensten uit de aanvullende verzekering heb je geen doorverwijzing nodig van een huisarts.
Prijslijsten onverzekerde zorg
Wat zijn de tarieven van onverzekerde zorg die door onze sportartsen worden aangeboden? Bekijk de prijslijst Sportgeneeskunde >.
Vergelijk pakketten
Het loont echt om de aanvullende pakketten van de zorgverzekeraars te vergelijken. Dat werk neemt Sportzorg.nl, de voorlichtingswebsite van alle sportartsen in Nederland, je graag uit handen. Op www.sportzorg.nl/vergoedingen-sportzorg is een overzicht te vinden met daarin vergoedingen voor Sportzorg uit de aanvullende verzekering.
Nieuws
- Uniek diploma voor sportarts Alrijne - 4 dec. 2018
- Sportarts Michael van der Werve geeft 5 tips voor Leiden Marathon - 3 mei 2018
- Sportartsen Alrijne starten met ‘3 goede vragen’ - 30 mrt. 2018
- Sportartsen Alrijne geven tips voor Leiden Marathon - 19 mei 2017
Blogs
- Sportarts Dieke Kok over metingen klimtocht NKBV - 1 dec. 2021
- Wandelen in de bergen: Wat doet dat met je gezondheid? - 28 aug. 2019
- Tips voor sporten in de hitte - 13 jul. 2019
- Geen bergen, wel een bergsportarts in de regio - 23 jan. 2019
- ‘Start met sporten: het beste medicijn’ - 18 jun. 2018
- Luister naar je lichaam - 15 nov. 2017
- Een marathon rennen… maar hoe? - 15 nov. 2017
Ben jij al druk aan het trainen voor de Leiden Marathon? De sportartsen van Alrijne geven je graag wat tips zodat jij goed voorbereid de marathon aangaat!