Syta Vissers: “Patiënten komen bij ons nadat ze zijn doorverwezen door de huisarts, praktijkondersteuner of een andere neuroloog. Het is belangrijk te weten dat er een duidelijk verschil gemaakt moet worden tussen mensen met migraine, mensen met medicijn-gerelateerde hoofdpijn en mensen met spierspanningshoofdpijn of een combinatie van deze. Na het stellen van de diagnose door onze hoofdpijnneuroloog komt de patiënt onder behandeling. Als hoofdpijnverpleegkundige kan ik meer tijd voor de patiënt vrijmaken en de behandeling aanvullen met gesprekken en advies.”

Waar let je op bij een eerste consult?

“Vooral op het medicijngebruik, de leefstijl en de eet- en drinkgewoontes van de patiënt. Hiermee krijgen we een goed beeld van mogelijke oplossingen die kunnen leiden tot vermindering van de klachten. De extra tijd die een hoofdpijnverpleegkundige kan bieden, is soms echt nodig gezien de vele aspecten die aan de orde komen tijdens het consult.” Wat adviseer je bij houding- en spierspanningsproblemen? “Dan verwijzen we vrijwel altijd eerst naar een fysiotherapeut, manueeltherapeut of een orofaciaalfysiotherapeut. (Dit is een gespecialiseerde fysiotherapeut voor functiestoornissen, beperkingen in het hoofd- en halsgebied en in het kauwstelsel).”

En bij psychische oorzaken?

“Als ik tijdens het gesprek constateer dat er psychische problemen zouden kunnen meespelen bij de hoofdpijnklachten, adviseer ik daarover een gesprek met de huisarts, POHggz en  suggereer verwijzing naar een psychosomatisch fysiotherapeut. Ik vind het erg leuk om voor patiënten, die ervoor in aanmerking komen, een match te vinden met de juiste therapeut.” 

Wat is belangrijk bij leefstijl gerelateerde klachten?
“We vragen patiënten of ze niet te veel cafeïne- en theïne houdende dranken drinken, wij adviseren hier maximaal 5 eenheden per dag voor, meer kan leiden tot  hoofdpijnklachten en bij gevoelige personen soms zelfs ook minder. Bij hoofdpijn is regelmaat ook belangrijk. Migraine is niet te genezen maar een goede leefstijl kan soms klachten verminderen. Een migraine patiënt hoeft echter niet voortdurend in een hoekje te zitten, maar vooral leven zoals hij of zij graag wil." 

Vertel ’s over medicijn gerelateerde hoofdpijn?

"Dit een onderbelicht en vaak onderschat onderwerp. Als de huisarts of apotheker een patiënt naar het medicijngebruik vraagt worden paracetamol of andere pijnstillers vaak niet genoemd. Veel mensen zien dit namelijk niet echt als geneesmiddel. Als er op meerdere dagen per week pijnstillers worden gebruikt kan er na verloop van tijd een vorm van gewenning optreden die vervolgens leidt tot meer hoofdpijn, met als gevolg het innemen van nog meer pijnstillende middelen. Een soort vicieuze cirkel, dus. Deze patiënten adviseren we te stoppen met innemen. Dan krijgen ze vaak eerst meer hoofdpijn maar na verloop van tijd verbetert het echt. Dit soort patiënten hebben vaak baat bij mijn begeleiding, voor uitleg en motivatie.”

Wat is je advies aan mensen met terugkerende hoofdpijn

“Vraag jezelf: ‘Zorg ik wel goed voor mezelf? Neem ik niet te veel pijnstillers? Daarmee kun je wellicht veel hoofdpijnleed voorkomen. Als de klachten echter hardnekkig aanhouden: stap naar de huisarts!”

Checklist - Terugkerende hoofdpijn!

Stel jezelf de volgende vragen voor u naar de huisarts gaat. Misschien helpt het de hoofdpijn te verminderen en als dat niet lukt heb je in ieder geval een aantal belangrijke zaken al op een rijtje als je de arts bezoekt.

  • Drink ik dagelijks voldoende? 1 ½ - 2 liter vocht per dag is normaal.
  • Hoe groot is mijn vochtinname? Teveel cafeïne en theïne uit koffie, thee, energydrank, ice-tea, enzovoort, kunnen hoofdpijn betekenen. Drink hier maximaal vijf eenheden per dag van.
  • Hoeveel alcohol drink ik? Alcoholische dranken drogen juist uit en alcohol kan hoofdpijn veroorzaken.
  • Heb ik een regelmatig en gevarieerd eetpatroon? Ontbijt ik wel? Niet ontbijten kan hoofdpijn veroorzaken, net zoals een onregelmatig eetpatroon.
  • Is de luchtkwaliteit in mijn woon- of slaapkamer wel in orde? … en op mijn werk? Slechte ventilatie kan hoofdpijn uitlokken.
  • Eet ik veel hoofdpijn veroorzakende producten? Bijvoorbeeld chocolade of cola.
  • Slaap ik voldoende, wat houdt mij bezig en uit mijn slaap?
  • Heb ik het niet te druk op mijn werk of privé?
  • Beweeg of sport ik wel voldoende? Een half uurtje dagelijks is aan te raden!
  • Heb ik voldoende ontspanningsmomenten tussendoor?
  • Hoelang kijk of tuur ik gemiddeld naar: mijn smartphone, tablet, computer of televisie?
  • Beperk pijnstilling tot maximaal 1-2 dagen per week. Dit geldt ook voor triptanen, dit zijn medicijnen tegen migraine.
  • Houd je klachten in een hoofdpijndagboek bij, dit geeft inzicht voor jezelf en voor de specialist.