Waarom duurt het inhalen van zorg lang en wat kan ik doen?
De druk in het ziekenhuis blijft hoog. De acute zorg is steeds doorgegaan, maar veel operaties en afspraken die minder urgent waren, zijn tijdens de coronagolven uitgesteld. De afgelopen maanden hebben we net zoveel patiënten kunnen helpen als in een ‘normaal’ jaar. Daar zijn we blij mee want we hadden daarnaast de zorg voor coronapatiënten en een hoog ziekteverzuim onder onze medewerkers. Toch is het niet genoeg. De wachtlijst is flink. Hierdoor moeten patiënten langer wachten op een afspraak dan wenselijk is en zij van ons gewend zijn. Wij zijn onze patiënten zeer dankbaar voor hun geduld. We zetten alles op alles om de uitgestelde zorg in te halen en de wachtlijsten te verminderen.
Afspraak polikliniek
Wij nemen contact met u op voor de zorg die u nodig heeft. Dat kan gaan om een afspraak op de polikliniek of om een afspraak voor een digitaal consult. In beide situaties kunnen wij veilige en goede zorg leveren.
Operatie
Wacht u op een operatie? Wij nemen contact met u op zodra uw operatie kan worden ingepland. U hoeft daar zelf niets voor te doen. Nemen uw klachten toe, heeft u twijfels of zorgen? Neem dan contact op met de polikliniek.
Wanneer ben ik aan de beurt?
Wanneer u aan de beurt bent hangt van verschillende factoren af. Dringende ingrepen krijgen voorrang op de OK. Daarbij moet de juiste specialist beschikbaar zijn. Daarnaast is er soms eerder ruimte voor een eenvoudige ingreep, waarbij u aan het eind van de dag weer naar huis kunt. Bij een meer complexe operatie willen we zeker weten dat er ook plek vrij is op de intensive care, mocht dat nodig zijn.
Wachttijden
Onze wachttijden zijn te vinden op de pagina 'Wanneer kan ik terecht?'.
Wie bepaalt of iets spoed is?
Onze medisch specialisten bekijken dit per patiënt. Afhankelijk van de noodzaak kan het zijn dat patiënten langer moeten wachten op een afspraak dan dat ze gewend zijn. Wacht u op een afspraak en voelt u zich zieker worden? Neem contact op met uw huisarts of de polikliniek waar u een verwijzing voor heeft gekregen. Wij bekijken samen met u de mogelijkheden.
Hoe word ik over een afspraak geïnformeerd?
U krijgt een bevestigingsbrief met informatie over uw afspraak (ook als het om een belconsult gaat). Daarnaast krijgt u, indien uw telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn, een e-mailherinnering en smsbericht.
Vlak voor mijn afspraak (minder dan 24 uur van tevoren) heb ik klachten die passen bij het coronavirus. Wordt het wegblijftarief in rekening gebracht als ik niet kom?
Als u last heeft van verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid of koorts adviseren wij u om thuis te blijven. Bel wel uw afspraak af (het telefoonnummer staat op de bevestigingsbrief). Hiervoor zullen wij geen kosten in rekening brengen.
Waarom krijg ik een telefonische afspraak in plaats van een fysieke afspraak?
Wij leveren op dit moment zoveel mogelijk zorg op afstand. Uw specialist bepaalt op basis van uw situatie of dat kan, of dat u wordt uitgenodigd op de poli.
Waarom krijg ik een factuur van een afspraak op afstand?
Door de coronacrisis worden afspraken vaker op afstand uitgevoerd, bijvoorbeeld telefonisch of via beeldbellen. Zo kan zoveel mogelijk reguliere zorg doorgaan en hoeft u als patiënt niet onnodig naar het ziekenhuis te komen.
Dit betekent dat u een rekening kan ontvangen voor een periode waarin u alleen op afstand contact heeft gehad met het ziekenhuis. Op de factuur van de zorgverzekeraar staat een overzicht van de activiteiten die zijn uitgevoerd voor uw behandeling. Het kan zijn dat op de factuur bijvoorbeeld een ‘eerste polikliniekbezoek’ wordt genoemd, terwijl u niet fysiek in het ziekenhuis geweest bent. Dat komt omdat de term niet in alle systemen is aangepast.
Voor het bedrag op de factuur maakt het niet uit of u in het ziekenhuis bent geweest, of een afspraak per telefoon, mail of beeldverbinding heeft gehad. Dat is landelijk zo afgesproken met de Nederlandse Zorgautoriteit.
Veiligheid
Kan ik veilig naar Alrijne?
Ja. Naast het invoeren van deze extra voorzorgsmaatregelen blijven alle bestaande protocollen in Alrijne van kracht. Verder vragen we onze patiënten en bezoekers vooraf om alert te zijn op klachten die op corona kunnen wijzen.
Moet ik een mondmasker dragen?
Heeft u klachten en moet u toch in het ziekenhuis zijn? Draag dan een mondneusmasker.
Mag ik een faceshield dragen in plaats van een mondmasker?
Nee, dat mag helaas niet. Volgens de landelijke richtlijn kunt u dit niet vervangen door een faceshield/spatscherm. Natuurlijk kunt u een faceshield dragen als u dat prettig vindt, maar zet daaronder dan ook een mondmasker op.
Aan welke regels moet ik mij houden in het ziekenhuis?
Bekijk hiervoor de maatregelen.
Kan ik veilig in een wachtkamer zitten?
Ja, dat kan. Onze wachtkamers zijn veilig ingericht met 1,5 meter afstand tussen de wachtplaatsen. Tijdschriften, kranten en folders zijn weggehaald. Bij de ingang van het ziekenhuis desinfecteert iedereen zijn handen.
Ik heb vragen over de veiligheid van de coronavaccinatie bij vrouwen met kinderwens of zwangerschap, of bij het geven van borstvoeding. Waar kan ik terecht?
Omdat de richtlijnen regelmatig worden bijgewerkt, verwijzen wij voor meer informatie hierover naar de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) en naar de site van het RIVM.
Kan ik bloedprikken in het ziekenhuis?
Maak uw afspraak voor bloedprikken bij voorkeur niet bij de priklocatie in Alrijne Leiderdorp, maar bij een priklocatie in de buurt: www.atalmedial.nl/locaties-en-openingstijden
Is het restaurant open?
Ja, u kunt gebruik maken van het restaurant.
Vragen over uw afspraak
U kunt telefonisch contact opnemen met ons Afsprakenbureau via 071 517 85 57.
Medische vragen
Heeft u een medisch inhoudelijke vraag? Neem dan contact op met de desbetreffende polikliniek of afdeling.