“Mijn man was vroeger imker, dat heeft hij denk ik wel zo’n 15 jaar gedaan. In de zomer liet hij altijd klassen van de lagere school komen voor een excursie. Dan ging hij alles over de bijen vertellen, dat vond hij heerlijk. Ondanks dat het veel tijd kostte genoot hij wel echt van de bijen, daarom heeft hij het ook zoveel jaren gedaan.”

Bijenkasten

Mevrouw Clemens weet door het imkeren van haar man veel van bijen en houdt de kasten ook goed in de gaten. “Je ziet heel goed dat als het nog niet warm is buiten dat de bijen er dan nog niet zijn. Toen de kasten er nog maar net stonden was het half 11 voordat je de bijen pas zag. De verpleging zei dan ‘joh ik zie helemaal geen bijen’, dan zei ik ‘nee, het is nu nog veel te koud,’ als de zon dan kwam dan zag je de bijen weer vliegen.”

“Ik vind het zo mooi. Ik ben blij als de luxaflex weer open gaan, dan kan ik weer lekker veel zien.” Mevrouw Clemens

Vorige week zag mevrouw hoe imker Wim de honing uit de kasten haalde. “Dat vond ik zo leuk. Dat deden wij vroeger namelijk ook. We hadden een slinger en dan gingen we de honing eruit slingeren. Die honing verkochten we dan zelf. Dat ging van mond tot mond. Als ze wisten dat jij bijen had, kwamen ze vanzelf. Die verse honing is namelijk zo lekker! Wat me wel verbaast is dat hij met blote handen werkt. Dat deed mijn man vroeger niet.”

Zwerm

“Ik zou het leuk vinden als er eens een zwerm komt. Ik weet nog van thuis, dan zaten we bijvoorbeeld te eten met de lunch, dan werd ineens het raam helemaal zwart want dan kwamen alle bijen los. Dat vond ik zo mooi altijd. Maar mijn man was daar niet echt blij mee, dan moest hij dat weer opruimen. Daarom haalde hij op zondag altijd de moerdoppen uit de kasten, anders kregen we een zwerm en raakte hij zijn volk kwijt.”

Mijn man deed altijd een stickertje op de rug van de koningin, zodat hij deze snel kon vinden. Nu zal er wel veel veranderd zijn, wat het is al zoveel jaren geleden.”

Natuurmens

“Inmiddels woon ik op een flatje, daar heb ik wel twee balkons waar planten op staan. Van mijn kleinzoon heb ik zaadjes gekregen van acht verschillende soorten kruiden die je in de keuken kunt gebruiken. Dat vind ik hartstikke leuk om te doen. Ik ben namelijk een echte tuindersvrouw dus ik blijf altijd van de natuur houden.”

Wil je jouw tuin ook bij-vriendelijk maken?

Met de juiste bloemen en planten maak je je tuin aantrekkelijk voor bijen. Inheemse bloemen, die oorspronkelijk in Nederland voorkomen, zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Lees tips over een bij-vriendelijke tuin.

Terug naar Duurzaam Alrijne
Terug naar Duurzaam Alrijne
Terug naar boven