MRSA is een afkorting van meticilline resistente Staphylococcus aureus. De Staphylococcus aureus is een bacterie die bij ongeveer 30% van de mensen in de neus of op de huid voorkomt. Gezonde mensen worden van deze bacterie niet ziek. Maar bij mensen met een verminderde weerstand of mensen bij wie de huid is beschadigd, (zoals bij eczeem, een huidziekte zoals psoriasis of bij een (operatie)wond), kan deze bacterie infecties veroorzaken.
Het eerste bezoek duurt maximaal 30 minuten. Er wordt tijdens uw afspraak onder andere gevraagd naar de andere huisgenoten binnen een gezin. Dan weten wij of van deze huisgenoten ook kweken moeten worden afgenomen. Soms kan dit via de huisarts. De specialist zal dit met u bespreken.
Het kan zijn dat de specialist of de assistente MRSA-kweken bij u afneemt. Of dit nodig is, hangt af van verschillende factoren. Bij het afnemen van kweken wordt er met een wattenstokje langs de voorkeursplek van de MRSA-bacterie gestreken. De voorkeursplekken zijn de neus, de keel en het perineum (gebied tussen schaamstreek en anus). Als er huidafwijkingen zijn, zoals eczeem of wonden, dan worden ook hiervan kweken afgenomen.
Pas als alle gegevens zijn verzameld en bestudeerd, wordt een eventuele behandeling gestart voor u, uw kind(eren) en/of eventuele huisgenoten.
Het doel van de behandeling is de MRSA kwijt te raken. Deze behandeling bestaat uit:
- Het wassen van de huid en de haren met desinfecterende zeep en shampoo
- Het smeren van speciale zalf in de neus.
Deze behandeling duurt 5 dagen. Soms wordt er ook een antibioticakuur van een aantal dagen gegeven.
Lees meer over MRSA en de behandelingen in de folders.
N.M. (Nathalie) Delfos
Internist
dr. F.N. (Fanny) Lauw
Internist
G. (Gerben) Boeynaems
Kinderarts
J.M.H (Anne Marie) Keus
Kinderarts/ neonatoloog
C.D. (Cindy) Vreeburg
Doktersassistent
M. (Mieke) Philippo
Doktersassistent
MRSA komt met name voor in buitenlandse ziekenhuizen en in Nederland bij vee (varkens, kalveren en mestkuikens). Als u opgenomen bent geweest in een buitenlands ziekenhuis of als u werkt met levend vee heeft u dus meer risico om met MRSA te worden besmet. Vaak komen we er niet meer achter waar iemand de MRSA heeft opgelopen. Gelukkig heeft dit geen invloed op de behandeling.
MRSA wordt vooral overgedragen via direct intensief lichaamscontact en/of via de handen. Het kan soms ook worden overgedragen door huidschilfers die nog in ruimtes aanwezig zijn of bijvoorbeeld via beddengoed.
U mag gewoon naar uw werk, u hoeft het daar niet te melden. Als u werkt in de zorg (ziekenhuizen, verpleeghuizen en dergelijke) gelden andere regels. Neem dan contact op met uw bedrijfsarts. Als uw partner in de zorg werkt, geldt hetzelfde.
Ja, u mag gewoon bezoek ontvangen. Het is wel verstandig om aan uw bezoek te vragen bij het weggaan de handen te wassen. Wees voorzichtig bij mensen die ernstig ziek zijn, wonden of huidafwijkingen hebben (zoals psoriasis of eczeem), of kort geleden geopereerd zijn. Zij hebben meer kans om de MRSA-bacterie op te lopen en er een infectie van te krijgen. Overleg daarom met uw arts als u iemand die ziek is wilt bezoeken of thuis wilt ontvangen.
Nee, zwangeren hebben niet meer risico om met MRSA te worden besmet en het heeft geen risico voor het ongeboren kind. Het is wel belangrijk om MRSA vrij te zijn in het laatste gedeelte van de zwangerschap zodat het kind tijdens de bevalling niet kan worden besmet.Overleg hierover met de verloskundige.
Ja, ook als er behandeld wordt met antibiotica zijn deze maatregelen heel belangrijk, want het vergroot de kans om de MRSA-bacterie kwijt te raken.
De droge huid is tijdelijk en zal na behandeling weer herstellen. U hoeft hier niets aan te doen. Maar als u uitslag krijgt kan dit betekenen dat u overgevoelig bent voor de chloorhexidine zeep. Neem dan contact op met uw arts.
Ja, uw kind mag gewoon naar school, u hoeft het daar niet te melden. Als er echter een infectie is, zoals MRSA-krentenbaard, moet deze eerst 24 uur met antibiotica behandeld worden.
Ja, u mag naar de tandarts, Het is wel goed om uw tandarts van te voren te informeren, zodat hij/zij de schoonmaak van de kamer en apparatuur kan organiseren. Hetzelfde geldt voor alle overige zorgverleners en instellingen die u eventueel ook bezoekt tijdens de periode waarin u nog behandeld wordt vanwege MRSA.
- MRSA polikliniek
- Folder: Screening op MRSA
- Folder: U bent drager van MRSA
- Folder: Instructie afnemen MRSA kweken op de polikliniek
-
mrsanetwerk.nl
Alrijne maakt deel uit van MRSA netwerk Holland West. Het netwerk is een initiatief van MRSA-behandelaren in de regio met het doel publiek en zorgverleners van relevante informatie over MRSA te voorzien, samenwerking rond MRSA te bevorderen en vragen over MRSA te beantwoorden.
Telefoon: 071 58 28050
Routenummer: 115 (Interne Geneeskunde) of 32 (Kind en Jeugd)
U kunt ons ook een e-mail sturen bij vragen of opmerkingen: mrsapoli@alrijne.nl
Iedere dinsdag is er een telefonisch spreekuur met de doktersassistent MRSA van 8.30 - 12.30 uur.