Opnamegesprek
Als u zich meldt bij de balie, brengt de afdelingsassistent u naar uw kamer. Dan houdt onze verpleegkundige met u een opnamegesprek. In dit gesprek controleren we uw gegevens.
Wij streven ernaar dat u gedurende uw verblijf steeds dezelfde vertrouwde verpleegkundige terug ziet. Zij houdt het opnamegesprek met u en verzorgt u gedurende uw verblijf.
Omdat wij werken met een zogenaamd pijnprotocol, om er voor te zorgen dat u zo min mogelijk pijn heeft, vragen wij u meestal om voor de operatie preventief paracetamol tegen de pijn in te nemen.
De behandeling
Als u voor een operatieve ingreep komt, dan is het volgende belangrijk:
- op de dag van de operatie kleedt u zich in speciale kleding (o.k. jasje en een muts);
- afhankelijk van het te opereren gebied mag u (schone) sokken aanhouden;
- eventuele make-up, nagellak, piercings, sieraden en contactlenzen zijn niet toegestaan;
- voordat u naar de operatiekamer gaat wordt er aan u gevraagd uw eventuele gebitsprothese uit te doen
Onderzoeken en behandelingen
Op de dagbehandeling komen onder andere de volgende onderzoeken/behandelingen voor:
- Diverse chirurgische ingrepen
- Bloedtransfusies
- We dienen medicatie toe via het infuus (zoals chemotherapie)
- Voor en/of nazorg van onderzoeken/behandelingen die plaats vinden op de polikliniek
Chemotherapie en infuustherapieën
De dagverpleging bestaat uit verschillende kamers; beddenkamers en één kamer met stoelen. U kunt zelf uw voorkeur aangeven. Tijdens de therapie moet u op de kamer blijven. De opnametijd is afhankelijk van de infuustherapie. Dit kan variëren van een half uur tot een hele dag. Op uw kamer staat koffie en thee klaar voor u en uw partner/begeleider. Tussen de middag wordt soep en brood aangeboden. Uw partner/begeleider krijgt ook soep aangeboden, maar geen broodmaaltijd.
Na de behandeling
Na de behandeling gaat u naar een speciale kamer: de uitslaapkamer, ook wel verkoever genoemd. Hier verzorgen onze speciaal opgeleide verpleegkundigen u de eerste tijd na de operatie. U verblijft hier tot het verantwoord is om terug te keren naar onze afdeling.
Zodra u weer op de afdeling bent kunt u met uw mobiele telefoon of de telefoon van de afdeling contact opnemen met uw familie /begeleider. Het is belangrijk rekening te houden met het feit dat u na terugkomst uit de operatiekamer nog ongeveer vier uur moet blijven voordat u weer naar huis kunt. Dat doen we voor uw eigen veiligheid.
Vervoer naar huis
Het is niet toegestaan zelf naar huis te rijden. Daarom moet u zich naar huis laten begeleiden. Dit geldt ook voor patiënten die een onderzoek met een slaapmiddel hebben gekregen. Wij adviseren u voor de eerste 24 uur opvang te regelen.
Wilt u voor uw opname nadenken over een contactpersoon? Om uw privacy te beschermen, verzoeken wij u om vooraf met uw familie of kennissen af te spreken wie uw contactpersoon is. Wij verstrekken alleen aan die persoon informatie over u.
Tijdens het opnamegesprek wordt u gevraagd de naam van uw contactpersoon te noemen. Van deze persoon wordt het telefoonnummer genoteerd, zodat we altijd iemand kunnen bereiken als er vragen of problemen zijn. Bovendien kan de contactpersoon een gesprek met de arts aanvragen.
U belt een dag van te voren
U heeft op de polikliniek te horen gekregen wanneer u voor de operatie wordt verwacht. Voor informatie over uw opnametijd kunt u de werkdag vóór de opname tussen 14.30 en 15.30 uur bellen met de afdeling dagverpleging. Het telefoonnummer vindt u boven aan deze pagina. De secretaresse van onze afdeling vertelt u hoe laat u zich bij ons moet melden en vanaf welk tijdstip u niet meer mag eten en drinken.
De tijd dat u zich bij ons moet melden, is niet de tijd waarop de ingreep plaatsvindt. Het kan gebeuren dat u nog enige tijd moet wachten voordat u daadwerkelijk aan de beurt bent. Het is belangrijk rekening te houden met het feit dat de opname normaal gesproken een volledige dag in beslag neemt.
Meeneemlijst
- pantoffels/slippers
- iets voor ontspanning
- alle medicijnen die u gebruikt/of een overzicht van uw medicijnen van de apotheek
- t-shirt of nachtkleding
- toiletbenodigdheden
- Wij adviseren u om waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis te laten
Op de opnamedag meldt u zich
Op de dag van opname kunt u zich aanmelden bij de balie van onze Dagverpleging / dagbehandeling. U vindt onze afdeling op de eerste verdieping. U volgt de bordjes met bestemmingsnummer 72.
Nadat u zich bij ons op de afdeling heeft gemeld, staat koffie en thee klaar voor degene die u heeft gebracht. Diegene die u begeleid kan natuurlijk ook gebruik maken van het restaurant.
De tijd dat u zich bij ons moet melden, is niet de tijd waarop de ingreep plaatsvindt. Het kan gebeuren dat u nog enige tijd moet wachten voordat u daadwerkelijk aan de beurt bent. U dient er rekening mee te houden dat de opname een volledige dag in beslag zal nemen.
Koorts
Indien u op de dag van opname koorts heeft (hoger dan 38 graden) of u zich ziek voelt, kan het noodzakelijk zijn de behandeling uit te stellen. Neem in dit geval zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling dagverpleging.
Scheren
Om infecties te voorkomen is het van groot belang dat u het te opereren gebied minimaal twee weken vóór de operatiedatum niet scheert. Als tijdens de operatie blijkt dat scheren toch noodzakelijk is, dan wordt er op de operatiekamer geschoren.
Regel vervoer naar huis
Het is niet toegestaan zelf naar huis te rijden. Daarom moet u zich naar huis laten begeleiden. Dit geldt ook voor patiënten die een onderzoek met een slaapmiddel hebben gekregen. Wij adviseren u voor de eerste 24 uur opvang te regelen.
Meer informatie over een dag in het ziekenhuis en alle voorbereidingen:
Het Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn biedt diverse voorzieningen.
Gemengde verpleging
In principe verplegen wij gemengd. Dat betekent dat er op een kamer zowel mannen als vrouwen liggen. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, geeft u dat dan gerust aan bij ons.
Maaltijden
Zodra u terug bent op de afdeling krijgt u, wanneer uw lichamelijke conditie dit toestaat, een broodmaaltijd aangeboden. Gebruikt u een speciaal dieet? Dan verzoeken wij u dit vooraf door te geven. Het liefst al bij het bezoek aan de preoperatieve polikliniek wanneer u een gesprek heeft over uw opname nog voordat deze echt plaatsvindt.