Identificatieplicht

In Nederland hebben patiënten een identificatieplicht als zij gebruik maken van medische zorg. De identificatieplicht geldt voor iedereen, ook voor kinderen jonger dan 14 jaar. Neem bij elk bezoek dus altijd een geldig legitimatiebewijs mee, ook van uw kind. 

De identificatieplicht is onder meer ingesteld om uw persoonsgegevens juist te registreren en om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van uw ziekenhuisdossier en uw verzekeringsgegevens.

In het ziekenhuis wordt meerdere malen per bezoek gevraagd naar uw naam, geboortedatum en andere relevante zaken. Dit kan bij u de indruk wekken dat wij niet weten wie u bent, of welke onderzoeken/behandeling verricht gaan worden. Dit is niet het geval: deze extra check op de juistheid van alle gegevens maakt uw behandeling in het ziekenhuis alleen nóg maar veiliger voor u.

Kunt u geen geldig identiteitsbewijs/zorgpas tonen?

Zonder geldig identiteitsbewijs en zorgpas kan het ziekenhuis de kosten van uw behandeling niet declareren bij uw zorgverzekeraar. Het ziekenhuis moet alle kosten van de medische behandeling dan op u verhalen. Als u geen geldige zorgverzekering heeft, wordt er een voorschot gevraagd. Meer informatie hierover vindt u in de folder Identificatieplicht.

Folder Identificatieplicht

Terug naar boven