Financiën bij dementie

Iemand met dementie verliest geleidelijk de grip op de wereld o.a. rekenen, lezen en omgaan met geld gaan steeds moeilijker. Men kan situaties steeds lastiger overzien en beoordelen en kan moeilijker opkomen voor de eigen belangen. Dan mag men belangrijke beslissingen op bijvoorbeeld financieel of medisch gebied niet zelf meer nemen. En dat een lastig onderwerp. Daarbij kunnen allerlei zaken vragen oproepen. Wat kun je regelen en bij wie moet je dan zijn? Wat is een mentor, bewindvoerder of curator? Wat betekent volmacht geven en een levenstestament maken. 

Wilsbekwaam of niet? 

De diagnose dementie betekent niet dat iemand meteen niet meer wilsbekwaam is. Zeker nu de diagnose dementie steeds vaker al in een vroeg stadium kan worden gesteld, kan iemand nog veel zaken zelf regelen. Je bent namelijk wilsbekwaam totdat het tegendeel blijkt. Als het onduidelijk is of iemand nog wilsbekwaam is, kan een gespecialiseerde arts om een oordeel worden gevraagd.

Tijd en locatie

In het Alzheimer Café op donderdag 10 januari wordt een professionele bewindvoerder Martine Vinkestijn geïnterviewd over deze onderwerpen. Deze avond worden praktijkvoorbeelden besproken en hoe daarmee om te gaan. Het duo Kees van Hooff en Jos Leijen spelen muziek uit de jaren ‘60 en ‘70.

U bent van harte welkom in SBO De Vlieger. De zaal is open om 19:00, het programma start om 19:30.

Meer informatie

Het volledige jaarprogramma is te vinden op de website van het Alzheimer Café Leiden e.o.

Het Alzheimer Café Leiden, Oegstgeest en Leiderdorp is een ontmoetingsplaats, waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en ervaring kunnen uitwisselen. De doelstelling is voorlichting geven over dementie en de gevolgen ervan bespreekbaar maken.

Terug naar boven