Radioloog Lidy Wijers van Alrijne Ziekenhuis legt uit wat het voordeel is: "Voor vrouwen betekent dit dat bij het verwijderen van de kwaadaardige tumor uit de borst nu minder omringend gezond borstweefsel weggehaald hoeft te worden." Een jodiumzaadje is een klein radioactief zaadje (ter grootte van een korrel hagelslag) dat vóór een borstoperatie in de tumor wordt geplaatst om deze later makkelijk op te sporen. De radio-actieve stof is zo laag, dat dit geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Tijdens de operatie kan de chirurg met een speciaal apparaat exact bepalen waar het kwaadaardig weefsel zit en dus welk weefsel moet worden weggehaald. Hierdoor kan preciezer worden geopereerd.
Alrijne Ziekenhuis past deze techniek toe bij twee ingrepen: sinds vorig jaar past het ziekenhuis het toe bij een borstsparende ingreep waarbij de tumor van buiten af niet goed te voelen is of om de ligging van een borsttumor te kunnen vaststellen nadat de patiënte eerst meerdere weken chemotherapie heeft gekregen; in dat laatste geval is de tumor (het kwaadaardige weefsel) door die chemotherapie vaak erg geslonken en moeilijk terug te vinden. Sinds kort wordt ook een jodiumzaadje geplaatst in een kwaadaardige okselklier bij vrouwen die eerst behandeld gaan worden met chemotherapie.
MARI klier
Alrijne Ziekenhuis werkt nauw samen met het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda onder andere op het gebied van borstkanker. In Gouda wordt ook al gewerkt met het jodiumzaadje. Vanaf augustus wordt het in het GHZ ook toegepast in de okselklier.