Hieronder lees je meer over het programma NoTube, maar je kunt ook de video bekijken.
NoTube = geen sonde
Meer dan 25 procent van de kinderen met het Downsyndroom krijgt dagelijks hun voeding via een sonde. Zij zijn voor hun primaire levensbehoefte altijd afhankelijk van sondevoeding, iets wat niet bevorderlijk is voor de zelfstandigheid voor kinderen met Down, en vaak onbedoeld zorgt voor overvoeding, en zo ook overgewicht. Het afbouwen van sondevoeding bij deze kinderen is een moeilijk proces, waar vaak een langdurige ziekenhuisopname voor nodig is. Hierdoor krijgen kinderen langer sondevoeding dan medisch noodzakelijk en wenselijk is.
Kinderarts en Downspecialist Michel Weijerman en het team van Downcentrum Nederland bij Alrijne Ziekenhuis begeleiden het programma NoTube, waarbij ouders zélf de sondevoeding bij hun kind afbouwen. Dit gebeurt in de eigen thuissituatie zonder dat daar een ziekenhuisopname voor nodig is. Gemiddeld duurt het afbouwen van sondevoeding drie weken, terwijl NoTube dat in acht dagen kan. Resultaten laten zien dat steeds meer kinderen sneller en op een prettige(re) manier de sondevoeding kunnen afbouwen.
VGZ Zinnige Zorg Award
Deze werkwijze komt in aanmerking voor de VGZ Zinnige Zorg Award 2018, de publieksprijzen die zorgverzekeraar VGZ toekent aan zorgvernieuwingen die leiden tot zinnige zorg.
Elf genomineerde ideeën
‘NoTube’ is een van de elf genomineerde ideeën. De elf genomineerden dingen mee naar drie prijzen: 10.000 euro voor de winnaar (gouden award), 5.000 euro voor nummer twee (zilveren award) en 2.500 euro voor de derde plaats (bronzen award). De winnaars kunnen hun prijs besteden aan zorgvernieuwing. Het Nederlandse publiek bepaalt vanaf vandaag wie de finalisten worden. Stemmen kan nog tot 27 mei! Een deskundige jury beoordeelt 29 mei op een speciale finale avond de drie winnaars. De prijsuitreiking vindt plaats op het hoofdkantoor van coöperatie VGZ in Arnhem.
Meer weten over de VGZ Zinnige Zorg Award? Ga naar de website van VGZ.
Fotografie: Tom Pilzecker in opdracht van de Stichting Downsyndroom