Verder denken
Dat smaakte naar meer en nog steeds kenmerkt innovatie Simke’s projecten. “Ik vind het abnormaal als mijn medewerkers met een gewoon idee komen. Ik probeer hen te stimuleren om verder te denken, zelf met nieuwe ideeën te komen. Ook als dit betekent dat het lastig is om financiering rond te krijgen bij de banken. We komen altijd wel met een oplossing: we beginnen klein met een pilot en bouwen het steeds een stapje uit, zodat iedereen vertrouwen krijgt in de innovatieve methode.” Saskia Wesseling ligt toe: “Zo willen we bijvoorbeeld binnenkort een ruimte koelen met PCM (phase changing material**) in plaats van bijvoorbeeld energieslurpende airco’s. Onze wens is dat we dit eerst toepassen bij een serverruimte van I&A, vervolgens bij de verbouw van de hal in Alrijne Leiderdorp en als alles goed werkt, willen we dit toepassen in het nieuwe Verpleeghuis Leythenrode.”
Simke: “Natuurlijk pakt een idee ook wel een niet goed uit, maar dat vind ik helemaal niet erg. Zo kom je verder. Dan moet ik denken aan een quote die ik ooit las in mijn vader’s boekenwinkel in Zuid-Afrika: Wat zou je nog doen, als je wist dat je niet kon falen? Dan zou je niets meer doen, omdat je niet uitgedaagd wordt. Het is belangrijk om inventief te zijn, de angst te voelen om te mislukken.”
Duurzaamheid is een keuze. Vitaliteit is noodzakelijk.
“Die instelling maakt mijn werk echt leuk. Na mijn vakantie had ik zin om weer aan de slag te gaan”, vertelt Saskia. Als projectleider duurzaamheid helpt zij sinds begin dit jaar de organisatie met het vormgeven van duurzame ideeën naar concrete plannen. "Zo ben ik bijvoorbeeld bezig met het opzetten van ‘green teams’ op afdelingen. Juist in een ziekenhuis of verpleeghuis is dit eigenlijk heel belangrijk om te doen. Klimaatproblemen kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. Als zorggroep pakken wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid door duurzame keuzes te maken, bijvoorbeeld door toekomstbestendige technische installaties en circulariteit op te nemen in ons inkoopproces.” Simke vult aan: “Eigenlijk gaan wij binnen Alrijne nog één stap verder en streven we naar vitaliteit. Vitaliteit wil zeggen dat je een gezonde organisatie hebt (ook financieel), met gezonde medewerkers, gezonde gebouwen en een gezonde omgeving. Dit doen we dus niet alleen binnen Huisvesting en Techniek, maar bijvoorbeeld ook HRM is bezig met vitaliteit, bijvoorbeeld met werkbalans-projecten. Ik vind streven naar alleen een duurzame organisatie eigenlijk al een beetje oldskool. Duurzaamheid is een keuze. Vitaliteit is noodzakelijk. Maar duurzaamheid is wel een heel goed middel om vitaliteit te bereiken.
***
*WKO is een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. Zo kun je een gebouw verwarmen in de winter met de warmte uit de zomer en juist koelen in de zomer met de kou van de winter.
** PCM staat voor Phase Changing Material. Deze substantie sla je op in het plafond of de vloer. Door een specifieke menging van zouten kun je de substantie ‘programmeren op een gewenste temperatuur (bijvoorbeeld 21°C). Door warmte op te nemen smelt het materiaal op deze temperatuur (en houdt deze warmte vast). Tijdens het smelten absorbeert het materiaal grote hoeveelheden warmte uit de omgeving. De omgeving wordt hierdoor koeler. Zodra de temperatuur van de buitenlucht zakt onder de ‘geprogrammeerde’ temperatuur, stolt het materiaal weer en komt warmte vrij in de omgeving.