Terwijl Marco Volwater, 1e servicetechnicus, laat zien hoe een shredder werkt – de deksel gaat open door middel van het pedaal dat hij met zijn voet bedient – vertelt hij dat een shredder veel minder water verbruikt. “De reguliere bedpanspoeler gebruikte 22 liter water per keer, een shredder slechts 10 liter. En daar waar de po-spoeler warm water gebruikte voor het voorspoelen, stoom voor de desinfecteren en naspoelde met koud water, heeft de shredder alleen koud water nodig. Of de stalen po daarna bovendien 100 procent schoon was, kon je in de praktijk niet altijd garanderen…”

Daarnaast is de verwerkingscapaciteit sneller en het apparaat energiezuiniger. Als de deksel van de shredder dichtgaat, vermaalt het direct de po. Omdat het materiaal honderd procent biologisch afbreekbaar is, gaat de vermalen po inclusief inhoud rechtstreeks het riool in, Marco: “De shredder is hierdoor veel hygiënischer en dus een stuk veiliger voor patiënt én medewerker. Binnen een minuut zijn een of meerdere pulpen po’s vermalen, terwijl de bedpanspoeler minimaal 4 minuten nodig had om een bedpan te reinigen.” Zowel stinkende bedpannen die zich opstapelen op het aanrecht wachtend op hun beurt om te spoelen, als het rekening houden met een vies en schoon gedeelte in de ruimte, is hiermee verleden tijd. Onze afdeling Infectiepreventie is ook in z’n sas, want kruisbesmetting is onmogelijk.

‘Lekt het niet door?’

De eerste shredders schafte Alrijne Zorggroep aan in 2013 bij de nieuwbouw van Verpleeghuis Oudshoorn. Hans van Katwijk, teamleider Huisvesting & Techniek kwam tot dat besluit doordat in Oudshoorn niet voldoende elektrisch vermogen was om een bedpanspoeler aan te sluiten. Hans: “Voor een shredder is veel minder vermogen nodig, 230 volt aansluiting volstaat. Daarnaast is de ouderwetse bedpanspoeler veel duurder in aanschaf, duurder in exploitatie, zijn er veel reserveonderdelen nodig en ze zijn veel storingsgevoeliger, waardoor het zorgproces dan wordt verstoord.”

De shredders bevielen in Oudshoorn zo goed, dat inmiddels heel Alrijne is overgestapt. In totaal staan over de vijf locaties 67 shredders verspreid. In het begin was er veel weerstand onder medewerkers. ‘Verstopt de riolering niet?’ ’Lekt het niet door?’ ‘Straks valt de bodem eruit!’ waren veel gestelde vragen. In de pulpen po blijft de behoefte 6 uur lang goed voordat het doorlekt, maar voeg je daar een gelletje aan toe, dan wordt dat verlengt naar 12 uur.

Duurzaam, hygiënisch, makkelijk in gebruik, energiezuinig, minder waterverbruik: Al met al blijkt de shredder om diverse redenen een gouden vondst. Marco: “Medewerkers mochten in het begin dan een beetje sceptisch zijn, nu willen ze niet meer anders!”

Terug naar boven