Op het beweegbord staat aangegeven met pictogrammen hoe ver de revalidant is in zijn of haar herstel. Zo staat er hoe een revalidant:

  • de transfer in en uit bed maakt
  • naar het toilet en in de kamer beweegt
  • op de rest van de afdeling beweegt
  • de ontslagdatum, zodat iedereen weet naar welke datum we toewerken voor ontslag

Op de pictogrammen staat welke hulpmiddelen er gebruikt worden. Er staat ook wat de FAC-score is. Dit is een schaal van 1-5, waarbij je kunt zien in hoeverre iemand zelfstandig kan lopen. Moet je iemand stevig vasthouden of heeft iemand alleen nog verbale aanwijzingen nodig?

Herstellen van 5 breuken

Mevrouw van Diejie is aan het revalideren in Alrijne Ziekenhuis Alphen. Na een ongelukkige val heeft zij een polsbreuk en meerdere fracturen in het bekken. Na enige tijd op de verpleegafdeling Chirurgie in Leiderdorp, verhuist zij naar de revalidatieafdeling om daar te werken aan haar herstel. “In het begin kon ik helemaal niet bewegen en had ik erg veel pijn. Ik mag nog niet lopen, maar ik kan wel alweer even staan en krijg steeds een stukje meer mijn zelfstandigheid terug. Ik vind het heel prettig dat het beweegbord er is. Zo ziet iedereen meteen hoe ze mij het beste kunnen ondersteunen en het werkt motiverend als ik zie dat ik vooruitga.”

Cor Gräper legt uit: “Natuurlijk staat in het dossier precies wat iedere revalidant wel of niet kan, maar er staan geen computers op de patiëntenkamers. Daarnaast ben je ook snel geneigd als zorgverlener om hulp te bieden; dat je even de benen optilt, als je ziet dat iemand moeite heeft om in bed te komen. Maar als iemand wat verder is in het herstel, moeten ze bepaalde dingen juist zelf leren en oefenen. Het doel van de borden is dan ook de revalidanten de juiste uitdaging te bieden, maar het wel veilig te houden.”

Het project is grotendeels uitgevoerd door fysiotherapeut Kim Smits. “We begonnen met een pilot en uit de reacties van medewerkers en patiënten bleek dat het van grote meerwaarde is. Zodoende hebben we geld gekregen van het Wijnandts Francken/Boekee Steunfonds om de borden te professionaliseren. Op dit moment hangen de borden op iedere kamer van Alrijne Revalidatie in Alphen en Leiden. Maar we zien zeker de potentie voor bepaalde andere afdelingen binnen de zorggroep. Wij willen natuurlijk iedereen aan het bewegen krijgen!”

In het ziekenhuis “liggen”

Teamleider Sven van der Hoorn vult aan: “Met dezelfde leverancier zijn we nu ook bezig met het maken van looproutes over de gang van het ziekenhuis, waarbij je ‘stationnetjes’ hebt met daarop oefeningen. Tijdens een ziekenhuisopname liggen patiënten vaak meer dan 80% van de tijd in bed. Niet omdat het medisch noodzakelijk is, maar omdat de omgeving daartoe uitnodigt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de televisie, die je alleen kunt zien als je in bed ligt. Maar deze fysieke inactiviteit kan leiden tot afname in o.a. de spierkracht, dagelijks functioneren en zelfstandigheid.”

Dit is natuurlijk een onwenselijke situatie, als je nog wel kan bewegen. Op de revalidatieafdeling pakken ze dat zoveel mogelijk anders aan: niet eten met een bord op schoot en pyjama aan in bed, maar lekker met elkaar aan tafel en zoveel mogelijk zelf doen. “Maar als je net geopereerd bent aan je schouder, helpt een voedingsassistente je natuurlijk wel met het openmaken van een verpakking” geeft Cor als voorbeeld. “Revalidatie gebeurt niet alleen als je oefent bij de fysiotherapeut, maar ook ’s nachts om 03.00 uur als je slaapdronken naar het toilet gaat. Revalideren doe je dag en nacht. Dat is zo fijn aan het bord: medewerkers kunnen ieder moment snel zien hoe je iemand op het juiste niveau helpt.”

Terug naar boven