Eten we echt zoveel zout?Brechje van Adrichem - diëtist Alrijne

Brechje: “Zeker! Het gros van de mensen krijgt automatisch te veel binnen, ook als ze op de zoutinname letten. Zout is namelijk verwerkt in bijna alles. Krijg je dag in dag uit te veel zout binnen, kan dit schade opleveren. Hierbij moet je denken aan hart- en vaatziekten (o.a. oedeem en hoge bloeddruk), nierziekten, botontkalking en maagkanker. Het lichaam heeft elke dag maximaal zo’n 5 tot 6 gram zout nodig. We eten soms bijna het dubbele, zo’n 9 tot 10 gram. Je lichaam moet extra hard werken om al dit zout af te voeren.”

Waar moeten we op letten?

  • Voeg geen extra zout toe aan de maaltijd. Brechje: “Breng eten op smaak met kruiden en specerijen zoals peper, nootmuskaat en knoflook. Ben je gewend om grote hoeveelheden zout toe te voegen? Bouw het dan stap voor stap af. De smaakpapillen hebben zo’n zes weken nodig om zich aan te passen.”
  • Pas op met hartige belegsoorten. Brechje: “Er zit heel veel zout in hartig broodbeleg zoals kaas en worst. Varieer daarom met zoet beleg.”
  • Eet hartige snacks met mate. Brechje: “Kies voor ongezouten nootjes, eet niet te veel frituur, pas op met zoute haring, eet geen hele pot olijven etc.”
  • Stop met kant-en-klaarmaaltijden. Brechje: “Een hele grote boosdoener is de kant-en-klaarmaaltijd (een maaltijd gemaakt in de fabriek), zit boordevol zout om het eten langer houdbaar te maken!”

Brechje maakt hierbij wel een kanttekening: “Een uitgebalanceerd voedingspatroon is heel lastig. Eet je bijvoorbeeld haring, dan krijg je goede vetten binnen, maar veel zout. Kies je voor zoet broodbeleg, dan krijg je weer meer suiker binnen. ‘Variatie’ is the key word.”

Wat doen fabrikanten hieraan?

Gelukkig zijn zij steeds meer met dit onderwerp bezig. Brechje: “Zij willen het zout terugdringen in hun producten, zoals in vleeswaren. Je moet wel goed opletten! In veel dieetproducten (natriumarm of met minder zout) zit minder keukenzout (natriumchloride), maar meer kaliumchloride. Kalium is voor mensen met nierproblemen heel gevaarlijk en staat vaak niet op de verpakking vermeld.”

Zoet of zout, wat is beter?

“Dit is een te lastig dilemma. Daar kan ik geen keuze in maken. Op individueel niveau kan ik daar wel iets over zeggen. Heb je bijvoorbeeld geen diabetes maar wel nierinsufficiëntie? Dan kan je prima een plakje cake eten om op gewicht te blijven. In een dieet worden vaak de belangrijke dingen aangepast. Anders zijn de veranderingen te drastisch en is het dieet vaak moeilijk vol te houden.”

Moeten we meer zout eten als het lichaam zweet?

“Nee dat hoeft niet, tenzij je de Tour de France rijdt of een andere immense inspanning levert (ook bij diarree, ileostoma, braken). Veel mensen hebben het gevoel dat ze zout tekort komen, maar dat is zelden het geval. Het is echt iets dat tussen de oren zit.”

Informatie en tips

Brechje houdt het 'zoutboek' vast van de Nierstichting. Deze tool laat zien hoeveel zout er in een portie van een bepaald product zit. Het buisje dat Brechje in haar hand heeft, is de hoeveelheid zout die je gemiddeld per dag binnen mag krijgen.

Terug naar boven