Uitgestelde zorg en uitgestelde vakanties

De druk in het ziekenhuis blijft hoog. De acute zorg is steeds doorgegaan, maar veel operaties die minder urgent waren zijn uitgesteld. Tussen de coronagolven in is hard gewerkt om operaties in te halen. Evengoed is de wachtlijst flink. Daarbij hebben veel collega’s in de zorg een intensief jaar achter de rug. Zoals in veel ziekenhuizen is er behoefte aan tijd om bij te tanken, om uitgestelde vakanties in te halen na lange periodes waarin extra veel uren zijn gewerkt.

We voelen tegelijkertijd de urgentie om de uitgestelde zorg zo snel mogelijk in te halen. Sinds 7 juni zijn ook in Leiderdorp alle operatiekamers weer open. We proberen een zo goed mogelijk evenwicht te vinden tussen inhalen van de zorg en hersteltijd geven aan collega’s.

Wanneer ben ik aan de beurt?

Wanneer u aan de beurt bent hangt van verschillende factoren af. Dringende ingrepen krijgen voorrang op de OK. Daarbij moet de juiste specialist beschikbaar zijn.

Daarnaast is er soms eerder ruimte voor een eenvoudige ingreep, waarbij u aan het eind van de dag weer naar huis kunt. Bij een meer complexe operatie willen we zeker weten dat er ook plek vrij is op de intensive care, mocht dat nodig zijn.   

Afspraak polikliniek

Wij nemen contact met u op voor de zorg die u nodig heeft. Dat kan gaan om een afspraak op de polikliniek of om een afspraak voor een digitaal consult. In beide situaties kunnen wij veilige en goede zorg leveren.

Operatie

Wacht u op een operatie? Wij nemen contact met u op zodra uw operatie kan worden ingepland. U hoeft daar zelf niets voor te doen. Nemen uw klachten toe, heeft u twijfels of zorgen? Neem dan contact op met uw huisarts.  

Wachttijden

Onze wachttijden zijn te vinden op deze website. Het kan een tijd duren voordat u aan de beurt bent. Wilt u zoeken naar alternatieven? U kunt met uw eigen zorgverzekeraar overleggen over de mogelijkheden voor zorgbemiddeling. Landelijk is er veel zorg die moet worden ingehaald, maar er kunnen verschillen zijn per regio of per ziekenhuis.

Spreiding tussen ziekenhuizen

Het kan nog steeds zijn dat patiënten met corona naar een ander ziekenhuis worden geplaatst. Door een goede spreiding hebben alle ziekenhuizen evenveel ruimte om de uitgestelde zorg in te halen. Dit gebeurt in principe binnen de eigen regio. Vervoer over grotere afstanden is niet meer nodig. De landingsplaats voor de helikopter bij Alrijne is daarom gesloten.  

Landelijke informatie

Bekijk ook de informatie over ‘inhaalzorg’ van het ministerie van VWS.

Leidsch Dagblad

Lees ook het artikel in het Leidsch Dagblad van 25 juni. In dit interview gaat bestuurder Peter Jue onder andere in op de uitgestelde behandelingen als gevolg van de coronacrisis en vertelt hij de patiënten zeer dankbaar te zijn voor hun geduld.  

Terug naar boven