In de regio wordt lachgas, net als in meerdere delen van Nederland, veel gebruikt als ‘partydrug’ onder de jongeren. Marieke van Piere, verpleegkundig specialist ziekenhuispsychiatrie, vindt dat er te weinig bekend is over de gevaren van lachgas. Ze roept jongeren op na te denken over het gebruik ervan. En roept ouders op om hen net als bij alcohol/drugs/roken goed voor te lichten. “De gevaren van lachgas zijn niet zo onschuldig als je denkt. Het overmatige gebruik kan ernstige gevolgen hebben voor de toekomst”.

De roes van lachgas

Het wordt steeds normaler gevonden: een patroon of ballon inhaleren met lachgas. Je krijgt een korte, sterke roes die je kunt ervaren als ‘dronken zijn’. Je spieren ontspannen, voelt even geen pijn en krijgt soms een lachkick. Dit alles duurt nog geen vijf minuten, maar kan bij grootgebruik veel schade aanrichten aan je ruggenmerg en zenuwen. Zeker in combinatie met alcohol. Marieke, ziet nogal eens jongeren in Alrijne Ziekenhuis met verlammingsverschijnselen na gebruik van lachgas.

Gevoelloosheid en tintelingen

Door veelvuldig gebruik van lachgas kan een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Klachten van een vitamine B12-tekort zijn: tintelingen, duizeligheid, verdoofd gevoel in ledematen en pijnscheuten (vooral in vingers en voeten). Hoe meer en hoe langer er gebruikt wordt, hoe groter de kans op aanhoudende gevoelloosheid en tintelingen.

Marieke: “Patiënten komen binnen in een rolstoel en denken dat het met een vitamine B12 injectie wel weer goed komt. Dat is dus niet zo! Het kan zo schadelijk zijn dat je maanden moet revalideren in een revalidatiecentrum. Er zijn zelfs onderzoeken waarbij wordt aangetoond dat je invalide kunt raken bij een extreme overdosis”.

Effecten op puberbrein

De invloed van lachgas op het puberbrein is nog onbekend. Gezien de inzichten dat een brein in ontwikkeling kwetsbaar is voor de effecten van bewustzijnsveranderende stoffen in het algemeen, wordt het gebruik sterk afgeraden (bron: Trimbos).

Landelijk verbod

Landelijk gaan er geluiden op om lachgas gebruik en/of verkoop aan banden te leggen. Tegelijkertijd ontstaan er winkels en stands op festivals waar je lachgas kunt kopen en op sommige plekken en festivals wordt  het weer verboden. “Tot die tijd moet er vooral op de risico’s gewezen worden en hoop ik dat de ouders en jongeren zelf inzien dat lachgas niet zo ‘grappig’ is als het lijkt”.

Informatie voor ouders: trimbos.nl

Terug naar boven