Vanaf oktober is Alrijne, locatie Leiderdorp, aardgasvrij verwarmd. Met deze energietransitie neemt Alrijne een flinke voorsprong op de beoogde doelen. In 2030 moet Nederland 55% minder CO2 uitstoten en in 2050 klimaatneutraal zijn. Dit staat in het Klimaatakkoord, maar ook in de Green Deal duurzame zorg 3.0, die wij als ziekenhuis ondertekend hebben.
Hoe doet Alrijne dat?
Het ziekenhuis liet in 1998 al een eerste warmte koude opslag (WKO) voor het ziekenhuis in Leiderdorp aanleggen. In de daaropvolgende jaren is er zoveel mogelijk geïsoleerd. Zo is er in 2020 een grote slag geslagen door de aanleg van de groene gevel. Dit is een isolerende voorzetgevel, met op sommige verdiepingen planten erin die de luchtkwaliteit verbeteren. Hierdoor heeft het ziekenhuis een stabieler binnenklimaat. Om de volgende stap te maken in de energietransitie is gekozen om nog een extra warmte-en koude bron aan te leggen in combinatie met warmtepomp.
De gaskraan in Leiderdorp kan nog niet helemaal dicht. Deze doet nog dienst als noodvoorziening en de centrale sterilisatie afdeling gebruikt nog gas voor de sterilisatie van apparatuur. De verwachting is echter wel dat het gasverbruik sterk keldert, met zo’n twee derde van het huidige gasverbruik.
Volgende stappen
Ook voor de andere locaties van Alrijne ligt een plan klaar om de energietransitie binnen enkele jaren te voltooien. Het ziekenhuis is daarmee koploper binnen de duurzame zorg en draagt met trots al enkele jaren het gouden keurmerk van Milieu Platform Zorg, als een van de weinige zorginstellingen in Nederland.