Betere kwaliteit

MRI-scanners werken met een sterk magneetveld en radiogolven waarmee de organen en weefsels in het lichaam zichtbaar gemaakt kunnen worden. Deze nieuwe MRI heeft een sterkere magneet dan de oudere MRI’s. De afgelopen weken hebben Medische Beeldvormings- en Bestralingsdeskundigen (MBB’ers) de nieuwe functionaliteiten zich eigen gemaakt en gaan zij de andere collega’s trainen.

MBB'er Hans legt uit (rechts op onderstaande foto): ‘Hoe sterker het magnetisch veld is, hoe meer details we zichtbaar kunnen maken. Met deze nieuwe methode heb je mooiere plaatjes en is er uiteindelijk minder onderzoek nodig. De sterkte van de magneet is maar liefst 60.000 keer de aantrekkingskracht van de aarde.’

Filmbeelden

Voor het maken van een MRI-scan moet je langdurig stilliggen in een kleine ruimte. Hans: ‘Veel mensen zijn angstig voor een MRI. Voor bijvoorbeeld een knie lig je zo’n acht minuten in de scanner, maar er zijn ook onderzoeken waar zo’n 40 tot 50 minuten voor nodig is. Daarom heeft Philips goed gekeken naar de ‘Ambient Experience’, oftewel een betere zorgbeleving.’

Wat houdt deze Ambient Experience in? Ten eerste heeft de 3Tesla een ruime tunnelopening (gelijk aan één van de twee MRI’s in Leiderdorp). Daarnaast kan de patiënt een film kijken terwijl hij in de MRI ligt. De beelden zijn te zien via een spiegel die zich voor het gezicht van de patiënt bevindt. Ook kan de patiënt een koptelefoon op doen met het filmgeluid of muziek, zodat hij geen last heeft van het lawaai van de MRI.

MRI-scanners bij Alrijne

De andere MRI’s, die in Alrijne Leiderdorp staan, hebben deze functionaliteiten nog niet. In overleg met de radiologen worden de meer specifieke onderzoeken op de nieuwe scanner gedaan.

Terug naar boven