Omgaan met slecht nieuws

Hoe iemand met een ziekte omgaat, verschilt per persoon, aandoening en het perspectief. Elke vertelt: “Omgaan met ziekte is één van de lastigste dingen in het leven. Zeker als je bijvoorbeeld gewend bent om voor anderen te zorgen. Het is pittig om dan zelf opeens afhankelijk te zijn.”

Elke ziet soms ook patiënten waarbij ziekte iets positiefs brengt. “Ik heb wel eens iemand gesproken die zijn ziekte als een eyeopener zag. De vaart van zijn leven beschreef hij met het razen over de snelweg met 120 km per uur. Doordat alle activiteiten stil stonden beleefde deze man de tijd anders. Plotseling kon hij intens genieten van kleine dingen, zoals het nemen van een douche.”

Wees lief voor jezelf

Wat kun je doen als je slecht nieuws hebt gekregen? Elke: “In het begin heb je misschien veel chaos in je hoofd en in je gevoel. Misschien ben je helemaal door de ziekte in beslag genomen. Het kost tijd om weer tot jezelf te komen. Doe datgene waar je tot nu ook altijd energie uit hebt gehaald. Zoek mensen op of loop door de natuur. Wees vooral lief voor jezelf.”

Luisteren met aandacht

Bij de vraag of Elke advies heeft voor naasten van patiënten die in zo’n situatie terecht komen is haar eerst reactie om zonder oordeel en met aandacht te luisteren naar wat iemand op zijn hart heeft. “Door er voor de zieke te zijn en mee te voelen, help je het beste. Gedeelde smart is écht halve smart.”

Daarnaast reikt Elke de volgende handvatten aan:

  • Zorg ook goed voor jezelf. Elke vertelt: “Naasten hebben hun eigen verdriet.”
  • Er zijn. Elke: “Zieken hoeven doorgaans geen oplossingen of adviezen, maar hebben wel behoefte aan iemand die er voor ze is.”
  • Bied hulp aan. “Bedenk zelf al wat je voor iemand kan betekenen en biedt jouw hulp aan. Mensen vragen er namelijk niet snel zelf om.”
  • Heb verdriet en huil. Elke: “Emoties horen erbij en luchten op.”
  • Stel open vragen. “Vul de antwoorden niet voor de zieke persoon in maar stel vragen die beginnen met hoe, wie, wat, waar en wanneer? Zoals: “Hoe is het voor je?”

Over Elke Herlaar

Elke is sinds 2008 geestelijk verzorger bij Alrijne. Als geestelijk verzorger schept ze ruimte voor de patiënt om op verhaal te komen en begeleidt ze bij levensvragen die de ziekte oproept. Kijk voor meer informatie op de pagina Geestelijke verzorging.

Terug naar boven