Gedreven teams
Thom werkt zeven 7 jaar op de Spoedeisende hulp van het LUMC. “Het geeft mij een kick, dat je echt moet nadenken om mensen vooruit te helpen. Hoe meer ervan af hangt, hoe interessanter ik het vind om ermee bezig te zijn. De passie en drive van dit team zijn bewonderenswaardig.”
Jorien werkt sinds 8 jaar als SEH-verpleegkundige bij Alrijne. “Ik houd van de afwisseling. Kort, intens contact met hele verschillende patiënten vind ik fijn. Je weet van tevoren nooit hoe je dag wordt en dat maakt me heel vrolijk! Mensen zijn vaak blij met je. En het team is jong en gedreven, we gaan er met zijn allen voor.”
Meer begrip helpt samenwerking
De SEH’s van beide ziekenhuizen hebben regelmatig contact met elkaar, bijvoorbeeld over patiënten. Thom: “Het is fijn dat ik nu weet welk team bij het andere ziekenhuis werkt en wie ik aan de lijn heb. We zijn beide anders georganiseerd. Alrijne krijgt meer patiënten en veel ouderen. LUMC heeft vooral patiënten met complexe aandoeningen, bijvoorbeeld na een ongeluk of een chronische ziekte en complicaties. Dat begrijp je nu beter en dat helpt in de samenwerking. We zijn toch op elkaar aangewezen op een bepaalde manier.”
Jorien: “We hebben veel contact met het LUMC; zowel over de zorg als over de opleiding. Ik wilde zien hoe het daar in het echt is.” Als praktijkopleider op de SEH van Alrijne zorgt ze onder andere voor training in de praktijk, stages en beoordelingsgesprekken. Het theoretische deel volg je bij het LUMC. “Daarnaast heeft Alrijne sinds februari leer-werkplaatsen. LUMC is daar vorig jaar mee gestart en het was voor mij mooi om voor die tijd een kijkje te nemen en te informeren naar hun ervaringen.”
Interessant en beetje spannend
Beiden zijn zeer te spreken over het andere team. Thom: “Ik ging er heel open heen. Na een paar dagen voelde het al alsof ik al jaren bij Alrijne werkte. Dat is heel bepalend voor mij, de omgang met mensen, met het team.” Jorien: “Je weet allerlei praktische dingen natuurlijk niet, waar iets ligt bijvoorbeeld. Even voelde ik me weer student, maar iedereen was bereid iets uit te leggen of te helpen. Vooraf is het een beetje spannend, maar inhoudelijk ging het prima. Het is heel goed om af en toe uit je comfortzone te gaan.”
Scherpt gedachten over je werk
“Hoe interessant ook”, vertelt Jorien, “de uitwisseling heeft me geleerd dat ik bij Alrijne echt op mijn plek ben. Ik ken hier iedereen en weet de weg in het ziekenhuis. Maar vooral ben ik graag de hele dag bezig met patiënten. Het is soms misschien minder complex wat de zorg betreft, maar ik houd ervan dat het achter elkaar doorgaat, ook al gaat het om iets als een botbreuk. Zo’n uitwisseling scherpt je eigen gedachten over de zorg die je graag wilt leveren. Het was nuttig en waardevol om dat aan den lijve te ervaren.”
Thom: “Ik beschouwde het LUMC altijd als dé plek voor mij en dat blijft ook zo. Tegelijkertijd heb ik ontdekt dat het bij Alrijne op een andere manier net zo leuk kan zijn. En dat ik eigenlijk meer weet dan ik dacht en het leuk vind om die kennis te delen. Tot nu toe had ik die ambitie niet. Maar nu besef ik dat ik helpen bij scholing of processen onder de loep nemen toch interessant vind.”
Vaker uitwisselen
Thom vertelt graag over zijn ervaringen. “Collega’s zijn heel geïnteresseerd, vragen hoe het was. Ik zou best vaker willen uitwisselen, bijvoorbeeld twee keer per jaar twee maanden naar Alrijne. Het is een leuke prikkel om het dynamisch te houden voor jezelf.” Thoms enthousiasme werkt aanstekelijk. Zijn vriendin werkt eveneens op de SEH van LUMC. “Het is ook echt iets voor jou, zei ik tegen haar.” Resultaat: dit voorjaar gaat ze een maand aan de slag op de spoedeisende hulp van Alrijne. “Mooi toch?”