De waterpijp is net zo slecht als de sigaret.

Carla: “Een uur roken van de waterpijp staat gelijk aan minimaal 100 sigaretten. Bovendien duurt het roken van een waterpijp langer dan het roken van een sigaret en krijg je meer rook binnen. Deze rook bevat veel schadelijke stoffen.

De e-sigaret is ook schadelijk.

Nienke vertelt: “De e-sigaret is helemaal hot. Mensen denken dat ze beter een e-sigaret kunnen roken in plaats van een gewone sigaret. Dat is niet zo, de e-sigaret is ook heel slecht. De e-sigaret kan wel geschikt zijn om te minderen. Ik had laatst een patiënt die bij een e-sigaret makkelijk één of twee trekjes kon nemen en dan was het klaar.”

De e-sigaret en de shishapen kunnen verslavend zijn en zeer giftige en kankerverwekkende stoffen bevatten. Volgens het RIVM zijn andere bijwerkingen onder meer mond- en keelirritatie, droge hoest, duizeligheid en misselijkheid.

Aankomen door stoppen.

Carla: “Vrouwen, en ook mannen, willen vaak niet stoppen met roken omdat ze dikker worden. Roken versnelt je stofwisseling. Als je stopt, kun je dus inderdaad een paar kilo aankomen. Maar als je stopt met roken krijg je ook een betere conditie en ben je minder kortademig. Sporten gaat dus weer een stuk makkelijker!”

Meeroken is ook gevaarlijk. 

Carla: “Bij een aantal patiënten zie ik de gevolgen van meeroken. Nienke: “Ik heb ook patiënten die nooit gerookt hebben, maar wel COPD krijgen. Vaak hebben zij een partner die stevig rookt of komen ze uit een gezin waar veel sigaretten werden opgestoken.”

Schadelijke stoffen in een sigaret hechten zich aan stoffen in huis. 

Dit noemt men: 'derdehandsrook'. Dit is de rook die achterblijft in kleren, in de auto, of in het bankstel. En rook die ergens intrekt kan daar maanden blijven hangen.

Roken verergert stress. 

Carla: “Mensen denken dat het de stress doet verminderen, maar het is bewezen dat dat niet zo is. Sterker nog, de stress neemt toe als je rookt. Zo kom je in een vicieuze cirkel. Je krijgt meer stress door roken, daardoor steek je een sigaret op, vervolgens bouwt zich dit op."

Nienke: “Als je door stress rookt, dan helpt dat misschien heel eventjes, maar dat is maar van korte duur. Het stressniveau van een roker is continu hoger dan van een niet-roker.”

Stoptober

Ongeveer een kwart (25%) van de Nederlanders rookt wel eens (CBS gezondheidsenquête 2015). Veel mensen zijn zich bewust van de gevaren en overwegen om te stoppen. Stoptober kan je dat steuntje in de rug geven. Stoptober is: samen 28 dagen niet roken in oktober. Door samen te stoppen met roken heb je vijf keer meer kans om het vol te houden. Doe jij ook mee?  

Terug naar boven