Minder afval, meer duurzaamheid
‘Begin mei heeft het wegwerpservies in alle restaurants plaatsgemaakt voor porseleinen servies. Hiermee voldoen we aan de SUP-wetgeving en verminderen we naar verwachting onze afvalstroom met maar liefst 80%. Jaarlijks kochten we 1,4 miljoen items aan wegwerpservies in – dat is ongeveer 14.000 kilo afval. Dit is een grote stap in het verder verduurzamen van Alrijne en het minimaliseren van het afval.’
Goed werkproces voorop
‘Het was niet zomaar een kwestie van servies bestellen en neerzetten. We hebben veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden, maar ook gekeken naar de fysieke belasting van de medewerkers. Voor ons was het heel belangrijk dat het een goed werkproces is waar de medewerkers fijn mee kunnen werken, ondanks dat we meer van ze vragen op fysiek gebied.’
Meer beleving in het restaurant
‘Ook draait het om de uitstraling in het restaurant. Het idee dat gasten weer van echt servies kunnen eten maakt het niet alleen duurzamer, maar draagt ook bij aan de gastvrijheid en beleving.’
Op weg naar nog meer duurzame stappen
‘Wat betreft het verder verduurzamen vanuit Hoteldiensten zijn we al langere tijd bezig met duurzaam inkopen en het verbeteren van afvalbeheer. Er is nog genoeg te doen binnen de restaurants, maar dit is een mooie eerste stap.’
Laten we onze zorg verduurzamen
Van 19 t/m 23 mei is het de Week van Zorg zonder Afval. De zorg is verantwoordelijk voor een grote hoeveelheid afval en CO2-uitstoot. Binnen Alrijne zetten we daarom steeds meer stappen naar een duurzame toekomst. Samen versnellen we de overgang naar een circulair zorgsysteem in 2050. Lees hier over duurzaamheid bij Alrijne.