Eerste stop: de Groene Gevel
De Groene Gevel op 4e verdieping in Leiderdorp heeft aardig vorm gekregen. De plantjes nemen de koolstofdioxide op die uit het ziekenhuis komt en zet dit om in zuurstof. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit rondom het ziekenhuis. Hortus botanicus Leiden helpt ons bij de uitvoering en geeft advies. De tussenruimte van de groene gevel heeft een isolerend werking. Op deze wijze ontstaat een beter binnenklimaat, ook als het buiten heel erg warm of koud is, waardoor we minder hoeven te stoken of te koelen. Met deze combinatie hebben we uniek project en kunnen we zeggen dat het rendement drie keer hoger is uitgevallen.
Tweede stop: technische installaties in de kelder van het nieuwe gebouw achter het ziekenhuis
Bijzonder aan het nieuwe gebouw (E- gebouw) is dat een deel van de oude gebouwstructuur is blijven bestaan. Bepaalde installaties van de CTA, zoals de noodaggregaten, zijn blijven staan en hieromheen is het nieuwe gebouw gebouwd. Ook is er nieuwe apparatuur aan toegevoegd: een enorme gele warmtepompinstallatie, waardoor het ziekenhuis op termijn helemaal aardgasvrij kan worden. Dit is een uitbreiding van de warmte – koude opslag (WKO) voor de verwarming van het ziekenhuis. Er zijn twee nieuwe putten geslagen: één voor de opslag van warm water en één voor de opslag van koud water. In de winter sla je de kou op in deze bron en in de zomer pomp je dit relatief koude water omhoog en gebruik je het om te koelen. Door deze techniek hoef je minder aardgas te gebruiken om de juiste temperatuur te krijgen binnen. Een enorme gele warmtepomp, een dubbele warmte koude opslag (WKO) en de isolerende groene gevel. Dat zijn de ingrediënten waardoor Alrijne in Leiderdorp niet meer met aardgas wordt verwarmd.
Derde stop: verpleeghuis Leythenrode
Doordat er een extra warmte-koude opslag is gemaakt, kan er een warmtenet komen tussen het ziekenhuis in Leiderdorp, Verpleeghuis Leythenrode en in een andere fase kantoorgebouw De Overkant. Deze locaties kunnen dan gezamenlijk gebruik maken van de bronnen en hoeven geen eigen gasaansluitingen te hebben. Daarbij komt de mooie wisselwerking want verpleeghuis Leythenrode wil graag extra warmte en Alrijne in Leiderdorp wil juist extra koeling, dus de restwarmte en restkoeling geven we aan elkaar.
Kleinschalig wonen is in het nieuwe Leythenrode het uitgangspunt. Daarnaast wordt het verpleeghuis volgens een nieuw zorgconcept ingericht, waarin bewoners onafhankelijk, veilig en zo veel mogelijk zelfstandig kunnen bewegen over de woningen maar ook in de buitenruimte. Vanuit de eigen woning is er steeds uitzicht op de groene omgeving, levendigheid en anderen.
Drie grote tropische kassen zijn het kloppende hart van Leythenrode. Dit is een uniek circulair systeem dat luchtzuivering, temperatuurregulatie en een helende omgeving biedt voor bewoners en medewerkers.
De kassen worden gevuld met zorgvuldig geselecteerde tropische planten met grote bladeren, gekozen in samenwerking met de Leidse botanische tuin. Deze planten zullen gaan werken als natuurlijke radiatoren.
Hier kun je meer lezen over duurzaamheid bij Alrijne.