In 1952 werd een tweede stichting in het leven geroepen, de ‘Stichting Steunfonds Diaconessenhuis’, die meer gericht was op de op handen zijnde nieuwbouw van het ziekenhuis aan de Houtlaan. Het Diaconessenhuis was toen nog gevestigd aan de Witte Singel. Een derde stichting ontstond in 1988: ‘De Stichting Rie Boekee’. Mevrouw Ouwehand-Boekee vond het Diaconessenhuis een heel goede instelling en liet het ziekenhuis haar hele erfenis na. Omdat alle drie de stichtingen in feite hetzelfde doel hadden is er in 1996 één stichting van gemaakt: ‘Het Wijnaendts Francken/Boekee Steunfonds’.
Het Wijnaendts Francken/Boekee Steunfonds steunt het ziekenhuis in ideële doelen. Het realiseert extra voorzieningen die het welzijn van patiënten en personeel verhogen. Deze projecten kunnen niet uit de reguliere zorg betaald worden en zijn niet structureel. Dit is zelfs statutair vastgelegd. Het gaat dus om de extra’s, om ondersteuning.
Het bankrekeningnummer van het Steunfonds is NL91 ABNA 0845 8638 51.
Contactgegevens
Wijnaendts Francken/Boekee Steunfonds
Postbus 9650
2300 RD Leiden
WFBS@alrijne.nl
Fiscaal nummer
RSIN/fiscaal nummer ANBI: 803757013
Beleidsplan
Beloningsbeleid
Niet van toepassing. Werkzaamheden zijn op vrijwillige basis.
Doelstelling
Het Wijnaendts Francken/Boekee Steunfonds steunt Alrijne ziekenhuis bij het realiseren van extra voorzieningen die het welzijn verhogen van patiënten en personeel.
Jaarverslag
Publicatieplicht
- Standaardformulier publicatieplicht ANBI Algemeen Stichting Wijnaendts Francken-Boekee Steunfonds 2021
- Standaardformulier publicatieplicht: Wijnaendts Francken/Boekee Steunfonds
Voorzitter: drs. M. Wiebes
Secretaris: mevrouw mr. M. van Loenhoud
Penningmeester: de heer M. Souverijn
Lid: mevrouw drs. M.A.C.M. van Sandick
Lid: drs. H.F. Wiersma
Het bestuur van het Wijnaendts Francken/Boekee Steunfonds heeft in 2016 en 2017 een aantal aanvragen gehonoreerd die bijdragen aan het welzijn van patiënten en medewerkers van Alrijne Ziekenhuis.
Lichtplan Kind en Jeugdafdeling Leiderdorp
Voor de nieuwe Kind en Jeugdafdeling in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp wordt door het Steunfonds bijgedragen in de aankleding door de financiële ondersteuning van het lichtplan op deze afdeling.
Speelelementen polikliniek Chirurgie en Spoedpost
In de wachtkamers van de polikliniek Chirurgie en de Spoedpost zijn op kosten van het Steunfonds speelelementen voor de kinderen geplaatst.
Onderzoek calprotectine sneltest
Het Steunfonds ondersteunt het onderzoek naar het gebruik van de calprotectine sneltest bij buikklachten. Dit onderzoek leidt ertoe dat de patiënt geen onnodige belastende endoscopie hoeft te ondergaan en dit scheelt ook aanzienlijk in de kosten die gemaakt worden.
SamenBeter & SamenAlrijne
Voor beide trajecten heeft het Steunfonds geld beschikbaar gesteld voor de inzet van extra middelen om de betrokkenheid van de medewerkers en de efficiency van de processen te verbeteren en een bijdrage kunnen leveren aan verdieping en het enthousiasmeren.
SamenBeter & SamenAlrijne
Voor beide trajecten heeft het Steunfonds geld beschikbaar gesteld voor de inzet van extra middelen om de betrokkenheid van de medewerkers en de efficiency van de processen te verbeteren en een bijdrage kunnen leveren aan verdieping en het enthousiasmeren.
Pendelbus
In december 2017 is de pilot met de pendelbus tussen locaties Leiden en Leiderdorp gestart.
Tijdens de pilot van ruim zes maanden bleek slechts een zeer klein aantal patiënten en bezoekers van de bus gebruik te maken: vier per dag. Een aantal dat te gering is om de pendeldienst te blijven aanbieden. Van de zestien ritten per dag bleven er gemiddeld elf leeg.
Na de introductie in december 2017 bleek er ook de afgelopen maanden geen stijgende lijn te zitten in het aantal passagiers. We introduceerden de pilot, onder andere op basis van feedback van huisartsen, om te onderzoeken hoeveel vraag er zou zijn om patiënten tussen Alrijne Leiden en Alrijne Leiderdorp te vervoeren. Omdat na ruim een halfjaar de vraag niet toeneemt, is besloten om de pilot stop te zetten.
Extra zorg voor ouderen in het ziekenhuis
Een groot deel van de patiënten in het ziekenhuis behoort tot de groep senioren. Om deze zeer variabele groep extra zorg te kunnen leveren heeft het Steunfonds in 2017 en 2018 diverse projecten ondersteund:
- HELP/huiskamer-project
Oudere patiënten hebben tijdens een ziekenhuisopname een grotere kans verward te raken of fysiek achteruit te gaan. Dit risico is kleiner als deze patiënten intensief begeleid worden. Zo ontstond het idee om het Hospital Elderly Life Program (HELP) in Alrijne te starten. Door Alrijne geschoolde vrijwilligers worden ingezet om onze kwetsbare oudere patiënten dagelijks te ondersteunen aan de hand van één van de vier afgesproken programma’s: bewegen, eten en drinken, oriëntatie, of dag- nachtritme. Voor het HELP-project is een bedrag gegeven ten behoeve van hulpmaterialen.
- Familiekamer GTU
Het Steunfonds heeft de aanschaf van de BeleefTV mogelijk gemaakt voor de familiekamer op de Geriatrische Revalidatie Unit (GTU). De BeleefTV biedt interactieve spellen, waardoor bij mensen zowel de fijne motoriek als het mentale vlak gestimuleerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan een ‘jukebox’ met muziek en beelden uit de jeugd van de patiënten of aan een spreekwoordenspel. Naast deze stimulering zorgt De BeleefTV voor vrolijkheid, gezelligheid en verbondenheid.
- Nieuwe oriëntatieklokken voor kliniek Leiderdorp
Voor de kliniek in Leiderdorp heeft het Steunfonds de aanschaf van oriëntatieklokken gefinancierd. Deze klokken geven naast de tijd ook dag en datum weer waardoor patiënten die tijd, dag en datum telkens opnieuw vergeten ondervinden, steun vinden in hun oriëntatie. Datum en dag van de week zijn belangrijke aanwijzingen om georiënteerd te kunnen blijven in een ziekenhuis.
- Materiaal om functieverlies bij ouderen te voorkomen
Voor de algemene huiskamer voor ouderen in het ziekenhuis in Leiderdorp ondersteunt het Steunfonds diverse materialen waaronder de Braintrainer. Op de Braintrainer staan 30 spellen waarmee de oudere het geheugen kan trainen en de hersenactiviteit kan stimuleren. Daarnaast kunnen ook whiteboards, waarop oriëntatie mededelingen kunnen worden opgeschreven voor de individuele oudere patiënt, en stoelfietsen worden aangeschaft.
Look good – feel better
Binnen Alrijne ziekenhuis worden sinds 2011 workshops georganiseerd over uiterlijke verzorging voor mensen met kanker. Deze workshops worden in samenwerking met de stichting Look Good… Feel Better gegeven.
Deelnemers van de workshop krijgen in een ontspannen sfeer professionele adviezen over huid- en haarverzorging door speciaal getrainde schoonheidsspecialisten, visagisten en haarwerkers/kappers.
Lichtelementen en stickers voor kinderkamer dagbehandeling Alphen a/d Rijn
Op de locatie Alphen aan den Rijn komen wekelijks zo’n 25 kinderen op de dagverpleging voor ingrepen op de afdeling KNO. Met dank aan het Steunfonds is het gelukt hier een gezellige, mooie kindvriendelijke kamer van te maken.
De kinderen hebben vanaf hun bedje zicht op een mooi lichtelement met een tekening van ‘Rein’. Door een bijpassende sticker op de kledingkast, weten ze ook wat ’hun’ kastje is. Dit maakt het verblijf in het ziekenhuis voor onze kleine patiëntjes leuker.
Comfortkamer
Op de afdeling Neurologie in Leiderdorp (B3) is een comfortkamer gerealiseerd.
De kamer is voor palliatieve patiënten of patiënten met bijvoorbeeld een delier of neurologische aandoening en draagt bij aan het welbevinden. Er is namelijk rekening gehouden met licht, geluid en geur wat zorgt voor rust en comfort. Ook is er een mooie muurschildering gemaakt, wat de kamer minder klinisch maakt.
Fietslabyrint
Longpatiënten kunnen door de toenemende benauwdheid geen lange wandelingen meer maken. Toch is de fiets een mooie optie om in beweging te blijven. Het bewegen kan zorgen voor een toename van de spierkracht, het verbeteren van het uithoudingsvermogen en het verkorten van de opnameduur. Met het fietslabyrint kunnen er virtuele fietstochten gemaakt worden. Zo kunnen patiënten toch de wereld ontdekken, maar ook een rondje in hun eigen woonplaats fietsen.
Revalidatie
Wie de lounge van de revalidatieafdelingen in Leiden binnenstapt, herkent deze amper terug. Op de tweede etage waren ooit verpleegafdelingen gehuisvest. Nu is de lounge veranderd in een gezellige ruimte. De algemene revalidatieafdeling is gevestigd op B2. De teampost is vergroot, de balie verdwenen. Twee grote patiëntenkamers zijn verbouwd tot een grote woonkamer met een buffet. Een andere is nu beweeg-oefenruimte. In de hal staan twee hometrainers voor een enorme monitor: hier kunnen revalidanten een ‘fietstocht’ maken door de omgeving. Bekijk de foto's >
Een selectie van projecten zijn door het Wijnaendts Francken/Boekee Steunfonds de afgelopen jaren ondersteund:
Tuin en hellingbaan Leiden
De ruimte rondom het parkeerdek op de locatie Leiden en de hellingbaan zijn ingericht als groene omgeving met park-functie.
Inrichten ouderkamer afdeling Kind en Jeugd
De ouderkamer op de afdeling Kind & Jeugd wordt op kosten van het Steunfonds ingericht.
Muziek als pijnstilling
Geluidsinstallatie in de behandelkamers van de pijnpoli. Het doel is muziek aan patiënten aan te bieden om zo minder pijn en angst tijdens de behandeling te ervaren.
Mobiel babybadje
Twee mobiele babybadjes op de afdeling King&Jeugd.
Diversen Woonzorg
- 4x dementietelefoon (2x Wijde Aa/Laeck en 2x Leede).
- 2x VR bril (1x Wijde Aa/Laeck en 1x Leede).
- Tovertafels, Voor Leythenrode en Oudshoorn
- Beweeg en fitnesstuin Oudshoorn
- Duofiets Leythenrode
- Bloemenplukrek/wand in Oudshoorn
- Belevenistafel Leythenrode
- Qwiekup Leythenrode
- Knuffeldieren en robotmaatje Oudshoorn
Dinerbonnen
De kosten voor de dinerbonnen voor de medewerkers van Alrijne Zorggroep neemt het Steunfonds voor haar rekening om zo op deze manier dank en respect te betonen voor de grote inzet van iedereen bij de Alrijne Zorggroep tijdens de corona-crisis.
VR bril en zorgrobot in gipskamer Leiderdorp
Ter geruststelling voor de jonge patiënten die in de gipskamer komen.
Bomen in restaurant Leiderdorp
Ter vervanging van de oude decoratiebomen zijn drie nieuwe ‘bomen’ in het restaurant in ziekenhuis Leiderdorp geplaatst.
Familiekamer C4
Op verpleegafdeling C4 in ziekenhuis Leiderdorp wordt een familiekamer gerealiseerd. In deze kamer kunnen patiënten en familieleden zich even terugtrekken of in alle rust met de arts overleggen.
Partnerstoelen verloskamers LLD
In de verloskamers in Leiderdorp worden makkelijke stoelen neergezet voor de partners.
Fiets Silverfit ARU / Fiets Silverfit De Oever
Voor revalidatie afdeling ARU en afdeling De oever zijn standfietsen met scherm aangeschaft. Zo kunnen patiënten en bewoners genieten van de ‘omgeving’ terwijl zij hun oefeningen en/of recreatie doen.