Het is belangrijk dat u uw arm of been hoog houdt. Dit voorkomt zwelling, waardoor de pijn vermindert. Zorg dat uw hand hoger is dan uw elleboog, uw been hoger dan de knie en de knie hoger dan uw heup. Daarnaast is het belangrijk dat u de vingers of tenen die nog vrij zijn goed beweegt, zodat de zwelling beperkt blijft.
Als u uw arm heeft gebroken, kunt u de volgende oefeningen doen: plaats uw elleboog op een vlakke ondergrond en beweeg de vingers die u kunt bewegen. Probeer daarna een stevige vuist te maken en de vingers goed uit te strekken. Bij een beenbreuk houdt u uw voet hoger dan uw knie en uw knie weer hoger dan de heup. Beweeg de tenen die nog vrij zijn.
Het kan voorkomen dat uw arm en vingers of been en tenen na het letsel opzwellen. U krijgt daarom eerst een gipsspalk. Bij dit type gips is het aangedane lichaamsdeel slechts gedeeltelijk omsloten met gips. Hierdoor is er voldoende ruimte voor een eventuele zwelling. Eventuele zwellingen kunt u tegengaan door oefeningen te doen. Wij raden u aan om elk uur zeker 5 minuten de oefeningen te doen.
Meestal komt u een week nadat u op de Spoedeisende hulp bent geweest naar de Gipskamer. Hier vervangt een van onze gipsverbandmeesters het kalkgips door gips van kunststof. Dit gips is minder zwaar, hardt sneller en omsluit het deel waar de breuk zit volledig. Ook nu kunt u dit tegengaan door elk uur zeker 5 minuten oefeningen te doen.
Het kunststof (circulaire) gips kan strakker aanvoelen dan de spalk die u had. Dit is normaal en duurt ongeveer 48 uur. Door uw arm of been hoog te houden, oefeningen te doen en sierraden af te doen, kunt u het strakke gevoel verminderen.
Het kan echter ook voorkomen dat het gips zo strak aanvoelt dat het ongemakkelijk is. Heeft u dikkere vingers die donker van kleur zijn? Dan kunt u met handoefeningen de doorbloeding verbeteren, zodat de zwelling afneemt. Als het strakke gevoel na 30 minuten niet is afgenomen, raden wij u aan contact op te nemen met de Gipskamer van Alrijne.
Dit kan tussen 8.00 uur en 16.30 uur. Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende hulp.
Een verkleuring van de huid kan ontstaan door strak zittend gips of door een bloeduitstorting. Een bloeduitstorting kan afzakken naar een lager gelegen punt, waardoor verkleuring van de huid ontstaat. Deze verkleuring is niet ernstig en verdwijnt (na enige tijd) vanzelf. Uw vingers kunnen ook dikker en blauw worden doordat het gips te strak zit. Als dit het geval is, kunt u met handoefeningen de doorbloeding verbeteren, zodat de zwelling afneemt. Als het strakke gevoel na 30 minuten niet is afgenomen, raden wij u aan contact op te nemen met de Gipskamer van Alrijne.
Een drukkende pijn kan ontstaan op plaatsen waar het bot aan de oppervlakte ligt. Heeft u last van drukplekken? Neemt u dan contact op met de Gipskamer van Alrijne.
De mate van jeuk kan per persoon verschillen en afhangen van verschillende omstandigheden, zoals het weer, transpiratie, soort huid en allergie. Om de jeuk te verlichten kunt u via internet een anti-jeuk spray voor gips bestellen. Wij raden u aan niet met voorwerpen onder het gips te gaan. Hierdoor kunnen wondjes ontstaan, waardoor de jeuk alleen maar toeneemt.
Pezen, spieren en gewrichten zijn gewend om te bewegen. Het gips werkt belemmerend, waardoor u pijnlijke spieren of gewrichten kunt krijgen. De gewrichten die niet in het gips zitten kunt u blijven bewegen om stijfheid te voorkomen.
Als het gips een beetje nat is geworden, kunt u het voorzichtig droogföhnen op een niet te hete stand. Is het gips te nat, dan blijven de watten onder het gips nat, waardoor de huid kan verweken. In dat geval raden wij u aan om contact op te nemen met de Gipskamer van Alrijne.
Als uw gips kapot is, dan raden wij u aan om direct contact op te nemen met de Gipskamer van Alrijne.
Lopen met een gips vereist een ander looppatroon. U zult kleinere stappen moeten nemen dan u gewend bent. Uw voet kan zich in het gips niet afwikkelen en moet daarom geforceerd plat blijven staan. In het begin is het prettig om twee krukken te gebruiken ter ondersteuning. Als het lopen goed gaat, dan kunt u met één kruk lopen. U houdt de kruk dan aan de kant van het "gezonde" been, zodat u het aangedane lichaamsdeel ontlast.
Heeft u K draden (dit zijn metalen pennetjes) onder het gips en heeft u koorts of toenemende pijn? Neemt u dan contact op met de Gipskamer van Alrijne. Heeft uw kind K draden onder het gips en is het grieperig of extra hangerig? Neemt u dan ook contact op met de Gipskamer.
Als u net bent geopereerd en u heeft een gipsspalk van kalkgips gekregen, dan kan er wat bloed door het gips komen. Dit kan geen kwaad. Wij raden u aan met stift een kring om de plek te zetten en in de gaten te houden of het bloed buiten de afgetekende kring komt. Is dit het geval? Neem dan contact op met de Gipskamer van Alrijne.
Als u kunststof gips heeft (dit gips omsluit het deel met de breuk volledig) en de wond is wat onrustig, dan kunt u het gevoel krijgen dat de wond plakt. Wij raden u aan om dan contact op te nemen met de Gipskamer van Alrijne.
Het arm of been dat in het gips zit, gebruikt u minder vaak en intensief dan normaal. Hierdoor neemt de spiermassa wat af, waardoor u na verloop van tijd ruimte onder het gips ontstaat. Dit kan geen kwaad, zolang de breuk voldoende door het gips wordt ondersteund. Dit betekent dat de pijn niet toe zou moeten nemen.
Als uw gips er af is zijn de spieren slapper, deze moeten weer sterker worden. Dat betekent dat sporten nog niet gaat tot dat u de dagelijkse handelingen weer kan doen zonder belemmeringen. Bouw belasting van uw spieren dus rustig op.