In een enkel geval krijgt uw kind na de operatie een “loopoor”. Een loopoor is het uitstromen van groen of geel vocht uit één of beide oren. Heel vaak ruikt het vocht ook vies. In het algemeen is dit een teken dat er een ontsteking zit in het middenoor. Dit kan komen doordat er vuil water via het buisje in het middenoor terecht is gekomen.
Het ontstekingsvuil komt door het buisje uit het oor. Hierdoor zal uw kind niet zo ziek worden als voordat het buisjes had. Een loopoor lost zich vaak vanzelf op. Als het loopoor echter langer dan twee dagen duurt, kunt u antibiotische druppels aan uw kind geven. U doet dan drie keer per dag drie druppels in het loopoor. Uw kind kan dan het beste enige tijd op het gezonde oor blijven liggen, zodat de druppels goed in het oor komen. Neem contact op met de polikliniek KNO als het loopoor langer dan drie dagen duurt. Ook bij een van de volgende symptomen kunt u het beste contact opnemen met de polikliniek:
- Koorts hoger dan 38,5 graden
- Een dik rood oor
- Een afstaand oor
Sommige kinderen geven aan dat ze pijn hebben na het druppelen. Wanneer dit ernstig is, kunt u de druppels vervangen door druppels die geen pijn geven. Als de druppels niet helpen, zijn de bacteriën die in het oor zitten ongevoelig voor deze druppels. Dan vervangt de KNO-arts de druppels door een andere type. Soms krijgt uw kind dan ook antibiotica tabletten. Het is belangrijk dat u niet te lang wacht met het geven van antibiotische druppels. Meld het op tijd als een loopoor te lang duurt. Wanneer de ontsteking te heftig wordt, kan het de stroom van ontstekingsvocht het trommelvliesbuisje meenemen. Hierna kan het noodzakelijk zijn om opnieuw een buisje te plaatsen.
Om iedere vorm van aansprakelijkheid uit te sluiten, meldt elke fabrikant van oordruppels dat oordruppels niet kunnen worden gebruikt wanneer er een gaatje of een trommelvliesbuisje in het trommelvlies zit. In de praktijk zijn echter nauwelijks problemen gezien na het geven van oordruppels aan kinderen met trommelvliesbuisjes.
Bedenkt u zich dat het niet behandelen van een oorontsteking ernstige gevolgen kan hebben voor het gehoor van uw kind. U kunt dus beter wel druppelen. U moet over het algemeen 7 tot 10 dagen druppelen. Wanneer de ontsteking dan nog niet over is, komt u opnieuw met uw kind langs op de KNO-poli.
De eerste twee weken mag uw kind niet zwemmen. Na die twee weken mag uw kind alles weer doen, zwemmen is dan ook weer toegestaan. Zwemmen kan in het algemeen zonder bescherming van de oren. Het is echter niet verstandig om uw kind onder water te laten zwemmen of te laten duiken. Bij regelmatig optredende oorklachten na het zwemmen (pijn, infectie) is het verstandig om oordopjes te gebruiken. Deze kunt u laten aanmeten op bij een hoortoestellenwinkel (audicien) of op de polikliniek KNO in Leiden. Mocht uw kind ondanks het gebruik van de oordoppen toch een loopoor krijgen, dan kan uw kind naast de oordoppen ook nog een badmuts dragen.
Iemand met trommelvliesbuisjes mag gewoon vliegen. Er zullen aanmerkelijk minder klachten bij dalen en stijgen optreden dan gewoonlijk, omdat de buisjes drukveranderingen in het middenoor doorlaten.